Annons

Gymnasiechefen vill lyfta dem som inte passar in

Trots att hon inte har skolbakgrund ska 36-åriga Amra Salihovic leda utvecklingen av Kungsbackas gymnasieskolor.

– En drivkraft är att hjälpa dem som inte passar in i en mall.

Nu är hon dessutom kandidat på listan över Framtidens kvinnliga ledare i Sverige.

Skola | 04 Maj 2021 10:26

Amra Salihovic, Kungsbackas nya gymnasiechef.

FOTO: Kristian Alm

Framtidens kvinnliga ledare

75 kandidater har i tuff konkurrens kvalat in på listan. Syftet med listan på Framtidens kvinnliga är att belysa vikten av en jämställd chefsmarknad och lyfta fram framstående kvinnor och chefer som förebilder. Gemensamt för kvinnorna på listan är att de gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap.

Amra Salihovic vet vad det innebär att inte passa in i en mall. Som nioåring flydde hon och hennes familj 1994 till Sverige från kriget i Bosnien.

– Du vet hur det är, som flykting får man flytta runt och jag har bott i nästan hela Sverige. Men det var Gävle som blev mitt hem, där har jag min barndom.

Passar inte in

Efter gymnasiet blev det studier i beteendevetenskap i Växjö och sen har hon varit Småland trogen.

– Mitt första jobb var på flyktingmottagande, lite ironiskt, kanske en cirkel som måste slutas. Men för mig har drivkraften alltid varit att hjälpa dem som inte passar in i en mall eller ett system, och då är flyktingmottagande en ganska bra start. En sån sak som att man inte har personnummer gör att man inte får försäkring, inte bankkort, inte lägenhet…

– Det låter kanske lite floskligt, men det fanns också en vilja att ge tillbaka, jag hade själv fått trygghet och en andra chans i Sverige.

Ville vidare

Men efter en tid kände Amra Salihovic att hon ville vidare.

– Jag insåg att alla frågor kan man inte ändra på individnivå, det krävs förändring av strukturer och system. Men då måste man ha mandat att göra det. Så det blev naturligt att söka mig till ledaruppdrag. För mig finns inget annat tänkbart karriärval.

Det har handlat om både projektledning och chefsjobb, alltid i offentlig sektor, de sista åren i Gislaveds kommun.

Förändring

När annonsen om ny gymnasiechef i Kungsbacka kom ut, jobbade Amra Salihovic med att knyta ihop vuxenutbildning med arbetsmarknad och bistånd. Låter som en parallell till Trelleborgsmodellen som Kungsbacka infört, men det var inte det som lockade.

– Nej, men jag insåg att ska man ska skapa förändring, är det lättare att påverka tidigare i åldern. Då var gymnasiejobbet intressant. Sen hade jag hört mycket gott om Kungsbacka.

Säger inte alla nya chefer så?

– Oj, gör de? Men jag hade verkligen det, i mitt yrke pinpointar jag intressanta saker och tycket att Kungsbacka verkade ha en tydlig vision om vad man vill vara, och att man vill testa nya arbetssätt. Sen lockade läget också, med en fot i storstadsregionen och en i Halland.

Jag har hört kritik om att du saknar skolbakgrund?

– Jag har inte hört det, men jag förstår frågan: hur tänkte de nu? Men det här en chans att verka på en övergripande nivå. Jag har ledarerfarenheten, och sen finns det tio supervassa rektorer som är experter på pedagogik och skolledarfrågor. Är man villig att lyssna från båda sidor, både chef och ledningsgrupp, behöver det inte vara ett sämre sätt, kanske ibland till och med bättre.

Och nu är du nominerad till chefsorganisationen Ledarnas ”tävling” Framtidens kvinnliga ledare. Hur känns det?

– Jag var faktiskt med på listan även förra året, och det är ju extra roligt att uppmärksammas igen. Och skönt att få en bekräftelse på att även andra ser ett värde i mina drivkrafter och tankar om chefsjobbet.

 

Läs mer om Amra Salihovic och förändringarna av gymnasieskolan i söndagens Norra Halland!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Fler förhör i Heikkinenfallet

Blåljus Innan sommaren avgörs om Sara Heikkinen Breitholtz ska åtalas. Nu bekräftar åklagaren att hon delgivits misstanke om grovt ...

Äldre man kom på telefonbedragare

Blåljus Igår kväll ringde någon som uppgav sig jobba på en bank till en äldre man i Kungsbacka. ...
Annons