06 Oktober 2019 07:00 | Richard Forsberg

Jag tänker lite på bubblor och vad de gör med oss. I många fall är det skönt med en filterbubbla att söka trygghet i. Människor som tycker, ser ut och lever ungefär som jag. En flock, en grupp. Underbart att vara med i, fruktansvärt att stå utanför. Det är tryggt med grupper men också svinläskigt. För det är lätt att åka ur en grupp, att hamna utanför sin bubbla. Min son har märkt av det den senaste tiden. Order från gympan, duschtvål ska med och den ska användas. Kampen som utspelar sig hemma hos oss på onsdagskvällen när gympapåsen ska packas är… märklig. Gråten och skriken över att kanske vara den enda som har tvål med sig. Ångesten över att kanske behöva vara den enda i klassen som är ren. Märkligt, jag hade kunnat håna honom för det men han är ju fortfarande bara ett barn. Det är läskigt att vara den som sticker ut från gruppen eller den som sticker hål på bubblan. Det krävs mod. Det modet kommer testas varje dag från nu. Vis av erfarenhet får han det ju inte lättare. Tonåren hägrar i horisonten och pubertala tonåringar i grupp är mig veterligen det värsta som finns.

Vi söker oss således till grupper där vi passar in. Eller där det inte skaver för mycket åtminstone. Vi skapar oss filterbubblor både i verkliga livet och i det overkliga. Följden blir att vi blir mer och mer rädda för det eller dem som kan penetrera de bubblorna och visa oss gräset på andra sidan. Rädslan för både grönare och brunt gräs gnager på oss. Vi vill inte veta om någon har det bättre än oss och vi vill absolut inte känna till dem som har det sämre.

Eller att det kan bli sämre.

Det är väl därför Greta orsakar sånt liv. Hon spränger för många bubblor. Och hon gör det inte med budskapet ”alla måste lyssna på mig” snarare tvärt om. ”Lyssna på vetenskapen, lyssna på dem som vigt sina liv åt att studera klimatet, vår jord, våra förutsättningar till liv.” Det blir ju svårt att argumentera mot, för de flesta. Magkänslan blir ju att faktiskt kolla upp vad de där forskarna säger. Vi litar ju på utbildat folk, läkare, bilmekaniker, rörmokare.

Sen finns det en liten men högljudd grupp. Vars främsta egenskap är bristen på hyfs och sunt förnuft. Som inte tror på vaccin, besiktning eller stopp i avloppet. De bemöter fakta med tyckande och de behandlar sociala medier som om det vore kudden de skriker i när ångesten kommer över dem. De avfärdar mässling, frontalkrock och avföring till knäna som fake news. Och dom har mage att mobba ett barn som inte passar in deras grupp som spräckt deras bubbla. De är i olika åldrar men ändock inget annat än pubertala tonåringar.

Och pubertala tonåringar i grupp är som sagt det värsta som finns.