Grönkål från Fjärås säljs över hela landet, och Mattias Gustavsson på Kvia gård har dubblat arealen flera gånger om de senaste åren. Den trendiga grönsaken skördas ända in i december.
– Ja bara det inte är frost, så går det, säger Mattias.
Han driver Kvia gård som han har tagit över efter sina föräldrar Lena och Håkan Gustavsson och är den klart största grönkålsodlaren i norra Halland. I år odlar han fyra hektar, och där planterade han 150 000 plantor i juli.
– I Skåne finns det förstås större odlare, och neråt Falkenberg och Laholm. Men visst, här i trakten är jag den som odlar mest.
Efterfrågan har ökat jättemycket de senaste åren, för tio år sedan satte han bara runt 20 000 plantor.
– Det märks tydligt att det är ett allmänt uppsving för grönkålen. Många gör smoothie på den, och har den i pajer och sallader eller gör chips av den.
Mattias sätter plantorna i början av juli. Sedan ska de helst växa i 115 dagar. I slutet av oktober kan skörden börja på allvar.
– Men visst repar vi en del blad redan i augusti/september också, efterfrågan är stor hela tiden även om den förstås är som störst vid jul när många ska ha till långkål och soppa.
Grönkål tål minus tio till femton grader, men skörda går inte i minusgrader. Då går den sönder.
Det mesta säljs via grossister, för vidare transport till Stockholm och övriga delar av landet. En del säljs direkt till butiker i Kungsbacka.
Förr åt man grönkål vid jul, som soppa eller i Halland som långkål. Nu äter man grönkål hela året.
– Efterfrågan har ökat starkt de senaste två åren, säger Anette Borgström, affärsområdeschef på grossisten Mellansvenska odlare.
– Vi skulle kunna sälja året runt, men den färska tar slut ganska snart.
Exakta uppgifter på hur mycket som odlas har man inte enligt Ida Backström på Jordbruksverkets växtskyddscentralen i Alnarp. Men den svenska odlingen som ökat mycket försörjer i stort sett det svenska behovet.
Representerar alla kommunanställda och vill att det ska synas
Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering
Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.