Annons

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan.
“Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.
Nu har kommunen till den 23 augusti på sig att genomföra en rad åtgärder.

Skola | 22 Juli 2021 11:49

Det var skolans skyddsombud som i våras gjorde en 6:6a-anmälan om brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket.
Anmälan listade en rad punkter, bland annat tillgång till skyddsutrustning, riskbedömningar och inte minst handlingsplaner rörande smittorisken av covid-19 i allmänhet samt för gravida medarbetare i synnerhet.

Kompletteringar krävs

Efter att ha utrett anmälan, fattade Arbetsmiljöverket i slutet av juni beslut om att avslå eller avvisa de flesta av punkterna i anmälan, med undantag för två.
Kommunen måste nu komplettera de individuella undersökningar och riskbedömningar som rör gravida medarbetare som man känner till, och risken som de löper för att smittas av covid-19 i sitt arbete.
Kompletteringarna ska till lägsta del innebära att kommunen redogör för hur de lokaler man har disponeras och hur många som samtidigt får vistas i dem, så att det framgår att antalet personer anpassas till rummets volym och ventilation. Kravet gäller samtliga lokaler, såsom klassrum, kapprum, matsal, aula, slöjdsalar, fritidslokaler och personalutrymmen.

Specificera städrutiner

Kommunen behöver också specificera om städrutinerna är tillräckligt fungerande utifrån risken för smittspridning och om det finns utrymmen eller arbetsmoment där gravida arbetstagare inte kan hålla ett avstånd på två meter till elever, kolleger eller vårdnadshavare.
Den begärda riskanalysen ska också ta upp hur man hanterar situationen om ett barn får symptom på misstänkt covid-19 och hur hygienrutinerna ser ut för att begränsa en eventuell smittspridning.

Tas ur arbete

Om undersökningen och riskbedömningen visar att det finns en risk för att en gravid arbetstagare kan bli svårt sjuk eller att det väntade barnet kan påverkas negativt, ska kommunen enligt Arbetsmiljöverkets beslut genast vidta de åtgärders som krävs, för att undanröja risken. Det kan innebära att den gravida erbjuds andra arbetsuppgifter eller i sista hand tas ur arbete så länge som risken finns kvar.
Kommunen måste också förtydliga sin information till de som jobbar på skolan om när den skyddsutrustning som finns tillgänglig ska användas, hur den används korrekt samt hur den använda skyddsutrustningen ska hanteras.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...
Annons