18 Oktober 2019 07:00 | Stefan Pettersson

Så här års finns det gott om våghalsiga människor. Jag möter flera varje morgon – när jag väl får syn på kamikaze-piloterna.

Som ni säkert förstår så syftar jag på den stora skara av svenskar som struntar i att använda cykellysen eller reflexer. Den svenska hösten är oftast mörk, dimmig och regntung. Det är inte direkt upplyftande sådana dagar, men att dessutom utsätta sig för livsfara genom att bara vara en mörk skugga känns korkat. Och det är så enkelt att synas bättre.

När jag cyklade till jobbet i veckan såg jag plötsligt en mörk skugga längre bort. Vad är det för stort föremål som kommer rakt mot mig, tänkte jag. Det visade sig att det var en cyklande mamma med en cykelvagn i släptåg. I vagnen satt det även ett barn. Ekipaget hade varken lyset på eller några reflexer som blänkte. Både jag och änderna i gräskanten blev överraskade i mörkret. Jag skakade mest på huvudet och änderna flydde ner i ån. Det gäller att tänka till ute i trafiken, även om du är yrvaken och stressad.

Enligt NTF så sker 40 procent av trafikolyckorna med gående inblandade när det är mörkt. Olycksrisken minskar betydligt genom att bära reflex och kan vara skillnaden mellan liv och död. Bär du mörka kläder ser en bilist dig först på 25-30 meters avstånd. Är kläderna ljusa syns du från 60 meter. Bär du reflex syns du redan på 125 meters avstånd i ljuset från bilens strålkastare. Siffror som talar sitt tydliga språk.

Så slå på lyset på cykeln och tänk på reflexen när du är ute och promenerar. Ännu bättre är det om du bär reflexer och reflexväst – då syns du väldigt bra. Det är viktigt att visa hänsyn ute i trafiken och att bära reflex är också ett sätt att visa hänsyn. Följ nu min uppmaning och var rädda om er.

Trevlig helg.