Annons

God mat hem vill slå ett slag för husmanskosten

När coronaviruset kom tvingades många verksamheter att tänka nytt. För företaget Rent a chef innebar det att leverera mat hem till folks dörrar, istället för att laga mat hemma hos folk. Konceptet God mat hem har nu hundratals kunder i Kungsbacka och Mölndal.

Familj | 22 Augusti 2020 10:50

Johnny Olsson och Andreas Gustafsson Barkman startade God mat hem i våras.

FOTO: Ingrid Ramberg

Hjärnorna bakom det relativt nystartade God mat hem är Johnny Olsson och Andreas Gustafsson Barkman. Johnny är ansvarig för Göteborgsfilialen av företaget Rent a chef, som anordnar matevent och hyr ut kockar till privatpersoner och företag. Andreas är kock, driver restaurangen vid Mölndals golfklubb och arbetar tillsammans med Johnny inom Rent a chef. 

Under coronavåren tappade Rent a chef bokningar och Johnny och Andreas satte sig ned och klurade på vad de skulle hitta på i stället. 

– När coronan kom tappade vi allt. Idén till God mat hem föddes på tre dagar, berättar Andreas. 

Poppis med kåldolmar

Maten lagas i ”Andreas kök” på Mölndals golfrestaurang. Sedan körs den ut till kunder i Mölndal och Kungsbacka av två chaufförer som anställts. Målet är att alla ska ha sin portion mat innan tolv varje dag. 

– Förutom när det är kåldolmar, då blir det lite senare. Det är så många utkörningar då, säger Johnny. 

Ja, kåldolmar verkar sannerligen ha blivit en av de mest populära rätterna, tillsammans med havets wallenbergare och pannbiff. Det är genomgående husmanskost som serveras och allt är lagat från grunden. 

– Vi vill slå ett slag för den svenska husmanskosten! Det blir ”vanlig mat”. Mycket fisk, Andreas är fisk- och skaldjurskock, säger Johnny. 

– Vi använder färska råvaror, jag är inne i fiskehamnen i Göteborg två gånger i veckan och hämtar färsk fisk, säger Andreas. 

Kocken Andreas vänder wallenbergare i köket på Mölndals golfklubb.

Valet av meny träffar rätt i hjärtat och smaklökarna hos de som har kommit att bli God mat hems målgrupp. Det är övervägande pensionärer som använder sig av tjänsten, och reaktionerna har varit positiva. 

– Vi vill ha en nära dialog med dem, så att det inte bara blir business, säger Johnny, som mer än gärna svarar i telefon när någon kund ringer med feedback, menyförslag eller frågor. 

Utökar i höst

Personligt tilltal, tillgänglighet, enkelhet och god mat är viktiga nyckelord i verksamheten. Att äldre kan få mat levererad hem till dörren och byta några ord med chaufförerna, i en vardag som i övrigt blivit tristare sedan coronan kom, betyder mycket för många.

– Det här är både bra för företaget och gott att göra, när man är en sådan person som tycker om att få andra att le. Jag har alltid varit en hjälpsam person, säger Johnny.

En hastigt påkommen lösning för att hålla verksamheten rullande genom krisen, har nu blivit ett lyckat varumärke värt att bygga vidare på. För God mat hem kommer inte att försvinna bara för att Rent a chef kommer i gång igen. 

– Nej, det ska fortsätta. God mat hem har kommit för att stanna. Det fantastiska med mat är att alla måste äta, och vem skulle inte vilja ha sin mat hem? frågar sig Johnny. 

Johnny och Andreas vill erbjuda prisvärd mat – en portion kostar 70 kronor. Verksamheten går dock inte med vinst ännu.

– Men vi närmar oss vårt första ekonomiska mål, säger Johnny. 

I höst planerar man att utöka verksamheten. Kring den 1 september hoppas Johnny och Andreas kunna lansera God mat till jobbet – samma koncept fast till arbetsplatser och hem till folk som jobbar hemifrån. 

– Det blir en spännande höst. Det finns många stora kontorsbyggnader i Göteborg och även här. Dit ser vi fram emot att få leverera mat, och även att kockar kan komma dit och laga mat. Allt går ihop runt maten, det är så otroligt centralt i människors liv, säger Johnny. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lättnadens dag för krögare: ”Verkligen efterlängtat”

Jobb & Pengar Från och med idag, 1 juli, slopas ytterligare ett gäng coronarestriktioner. Flera av lättnaderna påverkar krögare ...

Sommartipset: Stenugnsbageri jubilerar med restaurang

Nyheter En dröm som gick i uppfyllelse, det är Solhaga stenugnsbageri i Slöinge. Här har Sara och Ante ...

Bjuder på lokala smaker längs Kattegattleden

Miljö och natur Vill du kunna äta hur mycket du vill – utan risk att lägga på dig onödiga extrakilon? Då ska ...
Annons