Annons

Fridolina Rolfö – i händelsernas centrum

Ny klubb, i ett nytt land, och ett stundande OS där hon, vid 27 års ålder har en viktig roll i truppen. Det är en hektisk tid just nu för Fridolina Rolfö, men stjärnan från Kungsbacka är på en bra plats i livet och njuter av alla utmaningar.

Fotboll | 16 Juli 2021 11:54

Fridolina Rolfö står inför en spännande tid i sitt fotbollsliv.

FOTO: Oliver Marshall

Fridolina Rolfö:

Född: 1993

Mående just nu: Jätteglad och lycklig. Mår bra där jag är.

Gillar att: Spela golf, dricka kaffe, läsa, vara på stranden, laga mat och äta på restaurang.

Ser helst: Serier. Favoritserie är ”The sinner”. ”Framför allt säsong ett och två”.

Läser helst: Gillar självbiografier. ”Har läst Pep Guardiolas och Carlo Ancelottis bland annat.”

Största drömmen inom fotboll: Att vinna Champions league är en stor dröm. Men ett mästerskapsguld med Sverige drömmer jag också om. Det är svårt att välja emellan.

I Japan har Fridolina Rolfö aldrig tidigare satt sin fot, men nu ska hon dit för att försöka förvandla silvret från förra OS till ett guld.

– Det är ett drömresemål så det ska bli superkul. Hoppas man får se lite av landet också, säger hon.

Det kommer dock inte bli en sval upplevelse. Med omkring 35 gradig värme och en väldigt hög luftfuktighet blir det något annat än det hon normalt är van vid.

– Det blir intressant, man får bara försöka vänja sig vid värmen så gott det går. I Frankrike på senaste VM var det också extremt varmt, säger Rolfö.

I Frankrike blev det brons, och i Brasilien på senaste OS blev det silver. I båda mästerskapen har Rolfö varit en viktig spelare, och hennes roll har inte blivit mindre. Men någon nyckelspelare vill hon inte se sig själv som.

– Jag har en väldigt stark tro på det här laget, det är nog det bästa laget jag har spelat i sett till hur det är byggt. Jag själv har mycket erfarenhet från att ha spelat stora matcher de senaste åren och det tar jag med mig in, men jag skulle inte kalla mig nyckelspelare, säger Rolfö.

Nya klubben

 OS är ett stort och spännande delmål för Fridolina Rolfö. Men i fotbollsstjärnans liv händer också en hel del annat för tillfället. Hon skrev nyligen på för de regerande Champions league-mästarna, FC Barcelona. Efter fyra och ett halvt år i Tyskland (Bayern München och Wolfsburg) är det alltså dags för en ny klubb, och ett nytt land.

– Det blir en utmaning, men samtidigt älskar jag utmaningar och jag tror att jag kan lära mig nya saker, säger Rolfö.
Hur känns det att byta land?
– Tyskland har blivit som ett andra hem för mig, men det ska bli spännande att se ett annat land och en ny kultur. När jag gick från Bayern till Wolfsburg var det inte så stort byte, men nu var jag redo för ett större byte.

Laddat batterierna hemma

Innan resan bar i väg till Japan har Rolfö varit hemma i Sverige och Kungsbacka för att träffa på familj och vänner, något som var väldigt efterlängtat.

– Jag älskar Kungsbacka och jag älskar att komma hem och det är härligt att familjen och så många vänner bor kvar i Kungsbackaområdet, säger hon.

Fotbollsstjärnans bekantskapskrets behöver dock inte anstränga sig för att få tag i henne när hon väl är hemma på besök.

– Nej, det är nog mer jag som ryckte i dem för ett halvår sedan, säger hon och skrattar.

– Jag får så mycket energi av att träffa mina nära och kära, så jag planerar varje dag på semestern väldigt långt innan så att jag vet vad jag ska göra.
Är du en planerande människa?
– Nej, egentligen inte. Jag kan vara helt ostrukturerad med andra saker, men med min semester blir jag nästan manisk för att jag måste få in allt. Min sambo kan säga att ”kan vi inte ta dagen som den kommer?”. Men det går inte för jag vill hinna träffa alla.

Spännande utveckling

 Fridolina Rolfö är ingen ung talang längre, men inte heller gammal. I år fyller hon 28, vilket ofta brukar anses vara en ålder då en fotbollsspelare ska vara som allra bäst.

– För något år sedan fick jag lite stress och tänkte att ”ska det gå utför nu?”. Men det släppte ganska snabbt. Nu känner man mest, shit, vart tog åren vägen? Jag var ju 22 alldeles nyss.
Hur känns formen då?
– Periodvis blir jag bättre, men jag har haft lite för mycket dippar för att säga att jag är i min bästa form. Innan jag kom till Wolfsburg var jag nog som allra bäst och jag hoppas att jag kommer dit igen.

Även om stressen kring åldern lagt sig berättar ändå landslagsspelaren att hon nästan hade velat vara tio år yngre, för att få uppleva ännu mer av den utveckling som fotbollen på damsidan just nu genomgår. De stora europeiska klubbarna på herrsidan i länder som Spanien, Italien och England har på senare år startat upp klubbar på damsidan.

– Det är superhäftigt. Jag pratar ofta med de yngre tjejerna i landslaget som har allt framför sig. Idag kan de välja mellan 20 olika klubbar, medan man själv kanske hade 10 klubbar att välja mellan i deras ålder, säger Rolfö, och fortsätter:

– Det är häftigt att utvecklingen går framåt och att fler ligor väljer att satsa. Den tyska och franska ligan har satsat länge, nu börjar även Spanien, England och Italien att komma.

Utvecklingen innebär i sig att unga tjejer idag har möjlighet att drömma om att spela i storklubbar som FC Barcelona, Real Madrid och Arsenal, något Rolfö inte kunde som ung.

– Det betyder jättemycket. Det är kul att lyssna på unga tjejer och deras drömmar, för de har drömmar. Jag drömde inte om att spela i någon speciell klubb, för det var inte möjligt. Jag drömde om att spela i landslaget.

 Landslagsdrömmen har Fridolina Rolfö uppnått med råge, men att nå hela vägen är fortsatt en uttalad dröm.

Hur sugen är du på att förvandla silvret från Brasilien till ett guld i Japan?
– Extremt sugen. Målet är inställt och vi alla går för guldet, men vi är ödmjuka också för det krävs väldigt mycket. Vi är inte favorittippade men vi är en utmanare, går allt rätt kan vi lösa det.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Lukas och Moa släckte branden i ödehuset

Nyheter Under sin eftermiddagspromenad i Onsala i måndags såg Lukas Johansson och Moa Ekdahl, båda 20 år, rök ...

Erik Persson vidare till semifinal

Sport Ett av Kungsbackas största guldhopp, Erik Persson, har gjort sitt debutlopp i herrarnas 200m bröstsim på OS i ...
Annons