Annons

Fredrik Askevold: "Det ska vara liv i skärbrädorna"

Fredrik Askevold har hantverket i blodet. Redan som barn kände han att träarbete var något för honom och i dag är hans stora hobby att tillverka skärbrädor och även möbler.
– En dröm är ju att kunna starta eget, säger Fredrik.

Familj | 15 April 2021 18:45

Fredrik Askevold har alltid gillat och haft talang för hantverk i trä. Genom hans hobby att göra skärbrädor får han både dra nytta av sina hantverkskunskaper och arbeta med färg och form.

FOTO: Annika Lundby

Fredrik Askevold

Ålder: 30 år
Född: Bärum utanför Oslo
Bor: Onsala
Familj: Sambo och en dotter från tidigare förhållande
Jobb: Finsnickare på
Onsala Snickeri
Intressen: Träarbete och motorcyklar

Solen värmer vårblommorna som kämpat sig upp och i lä känns det riktigt varmt. Men vi går ner i källaren där det är svalt. Men det är här som hjärtat i Fredriks hobby finns. Det är här han får vara kreativ med mönster och träslag.
– Intresset för att arbeta i trä har jag fått efter min far som har snickeri i Norge där jag kommer i från, berättar Fredrik.
– Och redan i lågstadiet på träslöjden kände jag att det här tycker jag om att göra.
Skärbrädor är det som Fredrik gör mest och även som barn gjorde han en skärbräda.
– Pappa skickade en bild för bara några dagar sedan på den första skärbrädan jag gjorde. Då var jag tio år, ler Fredrik och visar en bild på en gedigen skärbräda och på den har han bränt in ”Bröd” och även bränt in en brödlimpa som en snygg detalj.
Så intresset har funnits länge men det var först för två år sedan, när Fredrik köpte egna verktyg som såg och planhyvel, som hobbyn riktigt tog fart.
– Det började väl med att jag såg en bild på en skärbräda och så frågade jag pappa om vi kan göra en sådan. Och självklart ville han det, då detta är hans hobby också.
Så Fredrik gjorde en skärbräda och gav bort den.
– Då tipsade den personen att jag borde fortsätta för det finns inte så många som gör sådana här skärbrädor. Och jag tyckte det var kul och en utmaning. 

Exotiska trädslag

Skärbrädorna gör Fredrik av olika träslag. Favorit är olika exotiska träd.
– Jag gillar trä från Asien, Sydamerika och Afrika för de har ovanliga färger som ger ett spännande utseende som tilltalar mig, säger Fredrik och visar en skärbräda som går i svart och lite vinröda eller lila toner.
– Men de träslagen är också svårare att få tag på så det blir mest från Europa eller Amerika, ofta ask och valnöt.
För Fredrik är både funktion och design viktigt.
– Första prio är kvalitet. Jag vill att de ska hålla en livslängd. Men jag arbetar också mycket med det estetiska och att hitta rätt mönster och färger.
Helst blandar Fredrik många olika sorters virke för att försöka få till ovanliga mönster.
– Jag vill att det ska vara liv i dem.
När Fredrik skapar är det inte tyst, varken från maskiner, stereon eller hörselkåpor. Och helst är det Metallica som strömmar från högtalarna.
– Jag gillar all rock men Metallica är favoriten. På Spotify kan man se vem som lyssnat flest minuter på en artist och den som har rekordet för Metallica har 44000 minuter. Det är tre månader i sträck och det tänker jag slå, säger Fredrik bestämt.
Och att göra en skärbräda tar för det mesta mellan tio och tjugo timmar så det finns goda möjligheter för Fredrik att slå rekordet.
– En vanlig skärbräda där man limmar ihop trä tar inte lika lång tid som en där man använder ändträt. Då limmar man först ihop trät. Sedan sågar man upp och vänder bitarna så man får ändträt uppåt. De är de starkaste skärbrädorna och där går knivseggen mellan fibrerna så man får inte flisor när man skär.
När man drar med handen över Fredriks skärbrädor är de verkligen släta och lena.
– Det är mycket slipning, ler Fredrik.

Kärleken

Fredrik flyttade till Sverige får sju år sedan.
– Jag hade träffat en tjej som var från Kungsbacka och så ville hon flytta hem och då följde jag med.
Dock tog det slut men Fredrik stannade kvar.
– Jag tycker Kungsbacka är en fantastisk stad och jag trivs jättebra. Och sedan träffade jag min sambo Sanna.

Framtidsdrömmar

En dröm är att kunna starta eget och Fredrik har tagit fram en egen logga i form av tre berg.
– Vårt familjenamn Askevold kommer från platsen Askvold som är ett bergigt område i Norge och jag ville få in det i loggan. Men om jag kan ta det från en hobby till ett företag beror ju på möjligheterna. Jag har ju inte jobbat på att skaffa mig ett brett kundspektrum utan gör det för jag tycker det är kul med utmaningar.
Och något Fredrik även börjat med för att utvecklas och få nya utmaningar är att tillverka möbler.
– Jag håller på med en hallmöbel och gör ett skrivbord till min bästa vän.
Att arbeta i trä gör Fredrik både på jobbet och hemma.
– Jag har alltid gillat det och jag är ju uppvuxen med doften av trä, ler Fredrik.

Att arbeta med exotiska träslag är roligast tycker Fredrik Askevold.
Former och mönster är viktigt. Och Fredrik Askevolds logga har han tagit från platsen Askvold i Norge där familjenamnet Askevold kommer ifrån.
Att få till rätt mönster är viktigt.

Läs fler familjeporträtt här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Dags för konstrundan

Konst Under Konstrundan i Halland öppnar 90 av länets konstnärer upp sina ateljéer. Norra Halland besöker Margareta Sö...

Galoppen – ett sätt att leva för Anne-Beth

Familj Anne-Beth Thörn började i ridskola som barn. Men när hon kom i kontakt med galopphästar var ...
Annons