14 vildsvin sköts i söndags vid en gemensam jaktinsats med dussinet jaktlag i Onsala och Vallda.


– Totalt har vi under hösten därmed skjutit drygt 40 grisar, berättar Magnus Stolpe, informationsansvarig vid Svenska Jägareförbundet Halland och jaktledare för ett av de deltagande jaktlagen från Vallda.Den gemensamma insatsen är ett led i att försöka få bukt med de snabbt växande vildsvinsstammarna i Halland.


– Vi jägare brukar ju ofta kritiseras för att vi inte gör tillräckligt åt problemet. Men tyvärr är grisarna både skygga och svårjagade, säger Magnus Stolpe.


– När enskilda jaktlag jagar var för sig är det också lätt för vildsvinen att bara smita vidare till angränsande mark. När vi samordnar oss så här har vi betydligt större chans att lyckas skjuta dem, varför vi genomfört ytterligare två sådana här gemensamma jaktinsatser under hösten.


Totalt deltog drygt hundra jägare, hundförare och hundar vid respektive jakttillfälle.


– Vi de två tidigare jakterna fälldes tolv respektive 17 vildsvin, så det känns skönt att kunna berätta för allmänheten att vi nu faktiskt tror oss ha hittat ett effektivare sätt att jaga på, som vi förstås därför också kommer att fortsätta med och hoppas fler jaktlag ska anamma.


Att vildsvinsstammen ökat kraftigt anses bland annat bero på den gångna, milda vintern då det fanns gott om ollon och fler kultingar överlevde.


– Det har tyvärr också drabbat såväl jordbrukare som villaägare som fått sina marker och gräsmattor uppbökade. Men sedan vi nu samordnat oss bättre och förlagt åtelplatser för svinen längre bort från åkrar och bebyggelse har klagomålen också minskat, säger Magnus Stolpe som hoppas att ökad jakt på sikt också ska ge fler personer tillgång till naturligt viltkött på tallriken.


I ett pressmeddelande tidigare i höst gick Jägarförbundet centralt ut och yrkade för att regeringen ska underlätta regelverket kring småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna.


–  Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, sa då Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.


Magnus Stolpe håller med.


–  Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, rikt på både mineraler och fritt från tillsatser och läkemedel.


Men för att få ut mer till konsumenter behövs enligt Svenska Jägarförbundet enklare regler, så att man till exempel slipper långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar. Det blir ofta dyrare än betalningen för köttet, vilket i dag avhåller jägare från att både fälla och sälja vildsvin. Det mesta av de 20 000 ton viltkött som fälls årligen hamnar därför i jägarnas egna frysar.


– Det är synd, för det är både gott och nyttigt och därför också ett självklart inslag på julbordet hemma hos i stället för den klassiska julskinkan, säger Magnus Stolpe.


– Min egen ligger redan i saltlake där hemma.