FOTBOLL 2022-07-27 KL. 17:00

Skyttekungen siktar på topp tre

Av Carl Schöndell

I drygt en månad har det varit paus för lokalfotbollen. Snart drar den igång igen när första lagen börjar redan kommande vecka. För att ladda upp tar Norra Halland pulsen på kommunens målsprutor. Först ut: Anton Millesson Nilsson tillhörande Åsa IF.

Skyttekungen siktar på topp tre
Stortrivs i trean. Anton Millesson Nilsson är en av Kungsbackas hetaste målgörare. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL.Åsa IF är nykomlingar i division 3 men det har inte hindrat Anton Millesson Nilsson från att göra 14 mål på elva matcher. Men det är väl ingen som är förvånad. Anfallaren har spottat in mål var han än har varit i princip sen debuten i KIF när de låg i divison 4 elit, som den hette på den tiden.

– Jag var fortfarande junis då och fick inte spela så mycket, men efter det har det gått bra, säger anfallaren ödmjukt.

Ett mål per match

Under fjolårssäsongen blev det 14 mål på 13 matcher i ett krampaktigt IFK Fjärås som slogs i bottenträsket av division 4. Men Millesson Nilson lyckades alltså även då snitta över ett mål per match. Och när Åsa tog sig upp till division 3, så valde Millesson Nilsson att flytta med klubben han lämnat säsongen innan.

– Jag går på magkänsla när jag väljer klubb. Man vill vara med och slåss i toppen men också går jag ofta dit jag har mest vänner.

Och anfallaren verkar trivas i division 3.

– Det är lite högre nivå än fyran, jag tycker man märker det mest på fysiken hos motståndarna, det är svårare att ta sig förbi.

Bland de bättre

Men det har inte gått lika bra för laget som det gjort för Millesson Nilsson personligen. Man är förvisso nykomlingar och har i de allra flesta matcher haft spelövertaget. Men i den sista tredjedelen har man stundtals varit rent av svaga.

– Vi har lite problem i straffområdena. Det gäller även mig. Det finns matcher där jag haft lägen som jag borde gjort mål i. Men jag tycker att vi är ett av de bättre lagen i serien, säger 27-åringen.

Laget har blandat och gett. I vissa matcher har man varit briljanta och i andra har man haft otroligt svårt att komma till klara målchanser. Men man har också dragits med skador och avstängningar och har därför varit tvungna att förlita sig på unga spelare i klubben. Och Millesson Nilsson har imponerats av dem.

– De har gjort det bra när de kommer in. De är väldigt skickliga individuellt men kanske inte har vant sig vid vårt spel än, säger han.

Förändringar

Åsa har efter tränaren Peter Karlssons intåg ofta spelat en tydlig trebackslinje, en 3-4-3-formation. Men Millesson Nilsson hintar om att det kan komma att förändras.

– ”PK” har suttit ny på semestern och klurat på att förändra system. Men det får du ta med honom, jag vågar inte svara på det, säger Millesson Nillson och skrattar.
Men du blir iallafall den fasta punkten längst fram?
– Nej, eller jag blir en av två forwards, avslöjar anfallaren utan att vara säker på vem som blir den andra.

Man befinner sig på en stabil och fullt godkänd femteplats i tabellen som nykomlingar och om det lossnar för dem kan de absolut haka på i toppen och slåss om kval eller uppflyttningsplats. Något skyttekungen anser att man borde göra.

– Göteborgslagen är generellt sett lite sämre än vad Skånelagen är. Jag tycker absolut vi borde vara topp tre, säger han.
Vad är en godkänd säsong?
– Topp tre är väl en godkänd säsong, även om det hade varit segt att missa kvalplatsen. Men utifrån förutsättningarna så är topp tre godkänt. Och jag tycker vi är ett av de bättre lagen så vi borde vara där uppe, säger Millesson Nilsson.

Framtidsplaner

Och anfallaren siktar för egen del att komma upp i 25 mål men förklarar att han inte tänker så mycket på hur många mål han gör. Men det hade nog inte varit en högoddsare på spelmarknaden att Anton Millesson Nillson vinner skytteligan i division 3. Oavsett hur det går för Åsa och Millesson Nillson så kommer han antagligen fortsätta spruta in mål i division 3. Men det går inte komma ifrån frågan om högre divisioner.
Du har inte tänkt att testa på spel i högre divisioner?
– Under tiden i Kungsbacka IF provtränade jag ett tag i Lindome och känner väl att jag kunnat göra det bra där. Men jag var lite för bekväm i att spela med kompisar och var inte riktigt redo för det.
Har du aldrig tänkt att satsa fullt ut på fotbollen någon gång?
– Det är klart det är något man har velat göra men jag har varit lite dålig på att ta tag i det. Det har funnits en bekvämlighet i klubben man har varit. Men jag har inga problem att träna hårt och äta rätt eller så, men det har varit andra saker, padel, plugg och arbete som har kommit emellan, säger han och fortsätter:
– Men om det går bra den här säsongen så kanske det är något jag tar tag i nästa år. Jag har flyttat till Göteborg nu så man kanske testar i något lag där, säger Millesson Nilsson.

Huruvida Anton Millesson Nilsson spelar fotboll i Åsa IF eller något annat kommunlag nästa säsong återstår att se. Men i nuläget är det fullt fokus på Åsa IF och seriespelet som återupptas snart. Laget har tränat i en vecka och den första uppgiften för laget är Åstorps FF på bortaplan den 7 augusti.

Fakta: Anton Millesson Nilssons målfacit de senaste fem säsongerna
2018 Kungsbacka IF 19 matcher 14 mål
2019 IFK Fjärås 19 matcher 18 mål
2020 Åsa IF 13 matcher 14 mål
2021 IFK Fjärås 13 matcher 14 mål
2022 Åsa IF 11 matcher 13 mål


SENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav
ÅSIKTER 2022-08-14 KL. 15:00

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.