FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

Av Christian Johansson

Du kommer med största sannolikhet aldrig att nå högre. Det är din livs match. Det här är chansen att skapa ett minne för evigt. Lilla Onsala BK mot mäktiga Malmö FF.
Det låter för intressant för att missa – så NH tog spelarbussen till Malmö.

När lilla Onsala intog den största scenen
Dags för avgång från Hotell Halland. Bläddra vidare för att se fler bilder. Foto: Christian Johansson

På Kungsbacka stations tegelfasad sitter två skyltar. Den högra säger att det är 28 kilometer till Göteborg. Den vänstra säger att det är 216 kilometer till Helsingborg. De ligger i toppen av superettan – det skiljer fler mil mellan Onsala BK och Malmö FF.
En bättre Tim Månsson-utspark bort rullar bussen in vid Hotell Halland. Målvakten hade ett obligatoriskt seminarium i juriststudierna på förmiddagen.
– Jag vet knappt vad det handlade om, det har varit lite svårt att fokusera de sista dagarna.
Den notoriskt försenade Hugo Björnberg är bland de första på plats. Adam Price Johanssons skor väcker uppmärksamhet. De är lånade – hans egna blev snodda i omklädningsrummet i helgen.
Klockan är 14.27 när hjulen börjar rulla. Resan för Onsala BK började långt tidigare.

Drömmar som minskat

Klubben har länge varit starka på ungdomssidan. Exempelvis stod till slut 1998-kullen som vinnare i Gothia cup i P16-klassen 2014. Den som slog in den första straffen i finalen och även bar kaptensbindeln och således lyfte pokalen, Sebastian Heaver, jobbar till vardags som säljare på Derome i Kungsbacka numera.
Han hamnade sedan i BK Häckens organisation och fick träna med A-laget men vände tillbaka till Onsalahalvön när det stod klart att han inte spelat till sig ett A-lagskontrakt 2017 med Göteborgsklubben.
– Jag är nog en av de som har minst respekt för Malmö. Jag fick känna på tempot i Häcken.
Han har mött Malmömittfältaren Oscar Lewicki, men tror inte han spelar ikväll. Där och då var det en fotbollsframtid han såg framför sig. Det hoppet har minskat för 23-åringen när det nu är tre timmar kvar till matchstart.
– Jag är ganska bekväm där jag är i dag.
Samtidigt, en så här bra chans att öppna dörrar får du troligen inte igen?
– Självklart finns den drömmen. Men mest är det en rolig resa och att få göra det med de här gubbarna är magiskt.
Så du har inte spelat upp matchen och sett dig själv som hjälte?
– Jag har mest sett mig i dueller. Men på fasta är det kanske då vi kan göra något och då är jag en av de som ska vara där.

Då kom den tydliga förändringen

Sebastian Heaver klev upp i Onsala BK:s A-lag som 15-åring samma år som han senare skulle vinna Gothia cup – 2014. Då slutade Onsala BK:s A-lag i mitten av elitfyran. Men det räckte med att blicka i den tabellen för att se var de återfanns i den lokala hierarkin. Över sig hade de IFK Fjärås, Kungsbacka IF, Lerkils IF och Tölö IF. Då hade de ändå redan påbörjat sin klättring men en av de viktigaste pusselbitarna kom sommaren 2014. Fredrik Holmberg, numera assisterande tränare i Gais, anslöt och kastade omkull spelmodellen. Onsala BK skulle börja med ett utpräglat possessionspel. Den tydliga spelmodellen var också avgörande i brytpunkten för vilken klubb som skulle kunna rafsa åt sig det lokala guldet. Skulle Onsala BK tappa sina toppspelare? Svaret blev nej. I stället kunde de knyta till sig spelare som Adam Fogelblad, i dag spelande huvudtränare, Gustav Lundgren, lagkapten, och Johan Jarnvik, försvarsgeneral.
De kom inför säsongen 2016. Därefter har OBK tagit kliv efter kliv och är nu cementerade som etta i kommunen.

En ivrig frisparksdiskussion

Matpausen klaras av på en halvtimme utanför Ängelholm. Nyförvärven inför 2021 Fredrik Månsson och Alexander Levinson blir kaffesugna. Kaffe finns men inga muggar. Det tredje nyförvärvet Felix Hellberg står mitt i bussen.
– Om det blir en frispark blir det mål, säger han.
– Om det blir en frispark och du ens ställer upp dig så nitar jag dig, säger frisparksskytten Victor Andersson.
– Ni såg ju hur frisparkarna i går, replikerar Hellberg.
– Det var utan mur och målvakt, svarar kaptenen Gustav Lundgren.
– Någon gång ska du få chansen, fyller Christoffer Nogueira i.
– Men det är inte Malmö borta, säger Lundgren.
– Låt mig glida på knäna! är Hellbergs vädjan.
– Du kan få Höganäs borta. Jag tror det är konstgräs, säger Nogueira.
– Jag vill ju glida, svarar en leende Hellberg som åtminstone har en kaffekopp.

En jublande tränare

Onsala BK hade tagit höjd för det rejäla polispådraget som är i Malmö på grund av att toppolitiker är i staden med anledning av Förintelsekonferensen. Nedresan flöt på utan bekymmer. Det är mer än två timmar kvar till avspark när de traskar ut på matchmattan.
– Vad har vi gjort för att förtjäna det här?
Förstemålvakten Tim Månsson tar de sista steget upp på gräset.
Svaret är en bortglömd match på Rydets IP. Onsala BK och Lindome Gif luftade sina trupper rejält – hemmalaget vann rättvist med 2–0.
När lottningen för nästa omgång ägde rum var tränaren Jakob Carnebratt i Spanien.
– Det blev Malmö! vrålande han plötsligt, vilket fick resekamraterna att hoppa till. Ingen hade sett att han följt lottningen på mobilen. Malmö FF som blivit svenska mästare 21 gånger och enligt rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll” hade personalkostnader på 158,3 miljoner 2020. I Onsala BK berättar Christoffer Nogueira att han tjänar under 10 000 per säsong och enligt ordföranden Johan Gometz ligger den totala bruttokostnaden för A-laget på mellan 700 000–800 000 kronor. Sportsligt har de aldrig varit bättre än de är nu.

En guldchans

– Man vill ju inte råka träffa ett barn om man rensar.
Alexander Levinson från Fjärås gör sitt första år i OBK. Han har vänt tillbaka till hemtrakterna efter studier i Jönköping. Han brukar inte bli nervös men den har successivt smugit sig på. Det är något annat än att möta Dalstorp borta. Den grafiska designern har faktiskt tagit ledigt matchdagen och dagen efter. Han berättar att det ändå finns en dröm där i bakhuvudet, även om han inser att den är liten. En toppenmatch så kanske det kan öppna en dörr? En sådan här chans är det tveksamt om 26-åringen kommer få igen.
– Men jag vill bara känna att vi gjorde allt vi kunde när vi lämnar.
Nu funderar han på rensningskonsekvensser.
– Om det händer måste du ge bort din tröja och sedan betala för en ny, svarar mittbackskollegan Sebastian Heaver med ett leende.
Malmö FF-supportern Gustav Lundgren går tillsammans med skyttekungen Victor Andersson mot en öde norra kortsida där Malmöklacken har sitt hem. Victor Andersson är ganska lugn, det är inte särskilt nervöst men han vet precis som alla andra att är den en dag man ska glänsa så är det just den här kvällen. 26-åringen har ambitioner och förutom en kort sejour i Tvååkers IF så har han provtränat med klubbar högre upp flera år.
Gustav Lundgren var orolig att han inte skulle kunna sova. Det klarade han. När han närmar sig mittcirkeln bröts tystnaden av Sebastian Heaver:
– Har du swishat till Malmös tifo?

OBK blev chockade

Huvudtränaren Jakob Carnebratt samlar laget i mittcirkeln.
– Nu är turistandet slut. Släpp respekten. Upp med modet!
Det är en timme och 53 minuter till matchstart och truppen börjar tåga av planen.
Sist av är Christoffer Gustafsson. Precis innan han studsar ner för trapporna ner mot omklädningsrummet knäpper han en bild. Även han en nyckelfigur i OBK-förvandlingen. Han dök upp som en gubbe i lådan en A-lagsträning 2015 och började köra en avslutsövning. Nu är det han som är manager och har det övergripande ansvaret för A-laget. Anledningen att han hörde av sig till klubben var för att han flyttat till halvön.
– Det blev otrolig bra tajming. Vi har byggt i små steg.
När Malmö FF och Onsala BK stod uppradade bredvid varandra efter intåget på arenan insåg han att det nog var höjdpunkten på OBK-sejouren hittills.
– Vi har gått från ett mediokert division 4-lag och möta byalag till det här. Man är knasig i den situationen, man tänker hur vi hitta något för att slå dem samtidigt som man är stolt. Klart man är stolt. Man lever så nära killarna, man ser hur mycket det betyder för dem.
Det hade varit mer dramatik när de fick reda på vilka de skulle stå uppradade emot. OBK hade precis haft en genomgång med budskapet att de skulle ställas mot ett blandat MFF-lag. En del rutinerade pjäser, men också en del oprövade. Så kom den officiella elvan. Tränaren Jakob Carnebratt läste upp namn efter namn. Det var inget B-lag, det var i stort sett det starkaste laget Malmö kunde ställa på plan.
– Skämtar du? frågade Christoffer Nogueira.

”Jag brinner inte för det här”

Det här var ett slags examensprov. Hur väl skulle OBK-modellen stå sig? De hade ändrat från sin klassiska fyrbackslinje till en femmannastyrka där bak. Det dröjde inte mer än nio minuter innan stjärnan Antonio Colak skakat av sig bevakningen och knoppat, via gräset, in ettan förbi en chanslös Tim Månsson.
Efter tolv minuter plockade domaren upp det gula kortet till Christoffer Nogueira. Vänsterbacken är den som varit med längst i A-truppen. 27-årigen fick ingen med sig när han skämtsamt föreslog att de skulle göra ett politiskt ställningstagande inför matchstarten. Under färden söderöver hann han även beklaga sig över att Johan Oremo var så förbannat trevlig när han ville tjafsa i matcherna mot Ängelholm. Den här matchen är speciell – men på ett helt annat sätt än för majoriteten av truppen.
– Jag brinner inte som andra för det här. Jag gillar att vinna och vi kommer inte vinna cupen, säger han och fortsätter:
– Jag kommer tycka det är jobbigt om vi förlorar men jag kan se det som en kul upplevelse.
27-åringen har inte samma individuella driv och tycker inte fotboll i sig är speciellt kul. Att maxa sin egen karriär för att ”Sitta på bänken i superettan och tjäna 4 000–5 000 kronor lockar inget.”
– Att byta klubb är inte aktuellt så skulle jag sluta efter i år behöver ingen annan klubb ringa.
Vänsterspringaren vet inte om det är hans största kamp. När han var i USA mötte han Bournemouths Premier League-lag. Sedan dividerar han med sig själv om det avancemangsmatcher i seriesystemet betytt mer. Han saknar rivalitet på hemmaplan – själv gillar han spelarna i Tölö men tjoar så fort de tappar poäng.
– Jag unnar inga andra klubbar nåt.
Nej, det här är inget som stimulerar honom som individ. Men han har varit med om förvandlingen. När han kom upp i A-laget var det fest efter varje match. Det var en annan tid. Henrik Fahlén styrde upp strukturen, sedan adderades det av Fredrik Holmbergs intåg och spelmodellen.
– Det är stort för klubben att visa upp lyftet. Men det är en tävling och vi är ett kompisgäng som gillar att tävla. Sedan vi spelade i fyran har det nog inte varit en match vi inte trott vi varit bäst i.

Spräckte MFF-nollan

Nu var de knappast bäst. Onsala BK hängde mot repen, MFF skickade in tvåan genom Colak som åter skapat sig själv utrymme på ett inspel från höger.
Det doftade kasse nummer tre också bakom Månsson men så stressade Joel Palmquist fram bollen till Victor Andersson. Skyttekungen lättade in avslutet i bortre och helt plötsligt levde skrällen.
– De bästa avsluten är när man inte tänker så mycket utan det bara kommer naturligt.
På bussen ner hade OBK:s skyttekung sagt att han skulle fira ett eventuellt mål med att dra av sig tröjan och visa ett IFK Göteborgsemblem.
– Haha, jag säger mycket strunt så det är bara ignorera.
Du hade ingen sådan tröja under?
– Nej, jag säger mycket skit.
Det var bara underläge med ett mål i paus.
En lång, rak Eric Larsson-boll fann en djupledsgående Veljko Birmancevic som knorrade trean och släckte hoppet omgående efter paus. Onsala BK föll med solklara 1–5.
– De slår inte bort en passning så man får ingenting gratis. De här gubbarna spelar Champions league, så det är en annan nivå men det var en väldigt rolig upplevelse, säger Victor Andersson.

En rejäl överraskning

Gustav Lundgren skulle få två chanser att måla på den speciella platsen för honom. Först hann Johan Dahlin fånga sin egen retur på mållinjen när kaptenen testade från distans med högerfoten. När han fick nästa chans var det med favoritfoten men vänstervrickningen täcktes undan till hörna i sista stund. Det skulle ändå bli en kväll att minnas. Inför matchen hade han hoppats att få skaka hand med Malmökaptenen Anders Christiansen men räknade bort spel på den danske stjärnan. Christiansen startade – precis som i stort sett hela Malmö FF:s tunga artilleri. Efter matchen kom nästa överraskning. Anders Christiansen släntrade in i Onsalaomklädningsrummet med en Malmötröja som MFF-motorn själv signerade framför ögonen på Onsalakaptenen.
– Jag blev chockad. Det var kul och snyggt att Malmö fixat det här. Jag blir ännu mer motiverad i mitt supporterskap.
Han själv gissade att de skulle möta ett på pappret klart sämre motstånd.
– Det var det roligaste att det blev såhär även om vi haft en större chans annars. De satte de flesta fötterna rätt och de var kliniska när de ville. Jag är stolt över att vi gjorde vår grej och försökte spela hela vägen. Det är bara positiva känslor och det har jag nog aldrig känt efter en 1–5-torsk.

Det gick inte som på räls

Malmö FF hoppar tillsammans med sin kortsida. Onsala BK tackar den med deras mått rejält tilltagna klacken innan de kliver av den stora scenen. När bussen lämnar arenan samlas spelarna kring en repris av matchen. Alexander Levinson kikar på sig själv när han håller på att schabbla i backlinjen.
– Där mådde jag inte bra…
– Bussen är paj. Det blir sent.
Christoffer Gustafsson förmedlar budskapet som inte önskas. Själv ska han upp tidigt för att vara på plats som lärare i Göteborg. Sebastian Heaver är desto mindre bekymrad.
– Vad långsamma vi ser ut. Det ser konstigt ut. Är det så vi ser ut? De ser ut som friidrottare när de löper.
– Äh, jag får fan ta ledigt imorgon också.
– Berglund med händerna bakom kroppen?! Kan du täcka skott?
I reprisen leder Malmö med 2–1.
– Är det någon som gått fordon?
Managern Christoffer Gustafs-son vädjar i bussen.
Minuterna tickar iväg – sedan bryts tystnaden av Joel Palmquist.
– Vi kör en gris ute!
Klockan är halv ett på natten när det börjar kickas utanför en Circle K-mack i höjd med Bjärred. Busschauffören lämnar domen – 02.00 kommer ersättningsbussen.
– Vad har vi gjort för att förtjäna det här? säger Tim Månsson.

Tystnad i bussen

Ersättningsbussen anländer sju minuter tidigt men det inkluderas en kortare föreläsning om var den åkt på sistone innan den nye chauffören vänder sig till spelarna med hjälp av mikrofonen.
– Förresten, hur gick matchen?
– Buu!
Bussen rullar ut på E6:an och tystnaden har infunnit sig. Gustav Lundgren tar plats på golvet. Kungsbacka är öde när bussen stannar på Hotell Halland 04.35. Onsala BK skapade inte chockvågor i Fotbollssverige när de klev in i rampljuset. Managern Christoffer Gustafsson räknar med att bli väckt av barnen om en dryg timme. Det är vardag igen och om två dygn väntar en i praktiken betydelselös bortamatch mot Höganäs.

Matchfakta: Sv. Cup. 2:a omgången
Malmö FF – Onsala BK 5 – 1 (2–1)
1–0 (9) Antonio Colak, 2–0 (20) Antonio Colak, 2–1 (41) Victor Andersson, 3–1 (48) Veljko Birmancevic, 4–1 (53) Malik Abubakari, 5–1 (66) Antonio Colak


Dags för avgång från Hotell Halland. Bläddra vidare för att se fler bilder. Foto: Christian Johansson
Felix Hellberg var  pratsjuk på bussen till Malmö. Foto: Christian Johansson
Kompisarna Gustav Lundgren och Oliver Nåfors. Foto: Christian Johansson
Jakob Carnebratt och Christoffer Gustafsson innan matchen. Foto: Christian Johansson
Onsalaspelarna känner på gräset innan matchen. Foto: Christian Johansson
Spelarna ställer upp sig innan det är dags för avspark. Foto: Christian Johansson
Feststämning hos Malmö FF-klacken. Foto: Christian Johansson

Tillbaka på bussen efteråt samlades alla för att titta på reprisen av matchen. Foto: Christian Johansson
Då kvällen avslutades med busstrul blev det att kicka boll utanför en bensinstation. Foto: Christian Johansson


Olycka på E6
NYHETER 2021-12-04 KL. 09:14

Olycka på E6

SENASTE TV-NYHETERNA

Drömvändningen var nära
BANDY 2021-12-03 KL. 21:52

Drömvändningen var nära

FBK föll i Uppsala

Julkrubba i snöstorm
NYHETER 2021-12-03 KL. 20:00

Julkrubba i snöstorm

Herdar, vise män, djur och besökare trotsade ovädret

Publikvänlig regatta till Lerkil
SPORT 2021-12-03 KL. 18:00

Publikvänlig regatta till Lerkil

Ridhustaket hotar rasa
NYHETER 2021-12-03 KL. 16:10

Ridhustaket hotar rasa

NYHETER 2021-12-03 KL. 11:45

"Alarmerande att det inte planeras fler investeringar på Västkustbanan"

Besviken över utebliven järnvägssatsning

Årlig juluppvisning står för dörren
SPORT 2021-12-03 KL. 10:00

Årlig juluppvisning står för dörren

Vaccinbuss dröjer i Kungsbacka
NYHETER 2021-12-03 KL. 06:40

Vaccinbuss dröjer i Kungsbacka

– Men gott om lediga vaccinationstider

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner
FAMILJ 2021-12-02 KL. 20:00

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner

Kungsbackapoeten släpper sin tredje bok

Så ska kommunen agera vid livsmedelsutbrott
NYHETER 2021-12-02 KL. 18:00

Så ska kommunen agera vid livsmedelsutbrott

Ny sjukdomsplan klubbad

Värsta trafikkaoset på E6 över
NYHETER 2021-12-02 KL. 11:50

Värsta trafikkaoset på E6 över

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-12-04 KL. 09:14
Olycka på E6
NYHETER 2021-12-03 KL. 20:00
Julkrubba i snöstorm
SPORT 2021-12-03 KL. 16:39
Svag tredje blev kostsam
NYHETER 2021-12-03 KL. 16:10
Ridhustaket hotar rasa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.