FOTBOLL 2023-04-30 KL. 17:00

Gaiskuggen: "Jag har inte kunnat göra vanliga knäböj"

Av Christian Johansson

Joackim Åberg vann Gothia cup 2014. Det är ungefär så långt bandet behöver spolas tillbaka för att mittfältaren var helt hundraprocentig. Eller det var i alla fall så innan 24-åringen till slut kunde åtgärda problemet. Nu är han en centralfigur i Gais som rivstartat 2023.

Gaiskuggen:
Joackim Åberg slipper för första säsongen på länge ha problem med stelhet. Foto: Christian Johansson

Det gick till slut inte att ignorera problemet. Joackim Åberg hade under lång tid känt att han var stelare än andra samt att det smärtade från höften, speciellt efter hårda träningspass. Att träna extra var omöjligt för då blev smärtan för brutal.
– Jag har alltid varit stel och undrat vad det beror på. När jag hade ont i bilen hem från träningarna och värk så fort jag satt ner hemma så bestämde jag mig för att kolla upp det.

2022 tog han beslutet att operera höften. Eller bestämde och bestämde sig, läkaren sa att utan operation kommer det bara att bli värre. Joackim Åberg, med Kungsbacka IF som moderklubb, var en del av Onsala BK:s 98-lag som sopade hem Gothia cup i P16-klassen. Den centrala mittfältaren tog sedan steget in i BK Häckens organisation men fick lämna innan A-lagsgallringen.
– Hade de flyttat upp en till hade det nog varit Jocke, säger Onsalamittbacken Sebastian Heaver som också tillhörde Hisingsklubben då.

I stället dominerade Joackim Åberg centralfältet i OBK. Robert Vilahamn, numera tränare för BK Häckens guldjagande damlag, valde som tränare för Qviding att helt sonika sätta en punktmarkering på Joackim Åberg mer eller mindre à la Nicklas Carlsson på Anders Svensson 2006. Han riktade inte blickarna mot målgaranterna Victor Andersson eller Oliver Nåfors. Inte heller mot kreative Gustav Lundgren utan den enkla anledningen var att stoppades Åberg var otroligt mycket vunnet när de ställdes mot OBK 2019.


Den spelskicklige mittfältaren har gjort en plats på mittfältet till sin i säsongsstarten. Foto: Christian Johansson


Det kändes som att det bara var en tidsfråga innan Joackim Åberg skulle ta klivet in i elitfotbollen. Det blev provspel med Degerfors, då i superettan, inför 2019 men det landade med Gais inför 2020. Det blev 23 starter på två säsonger – så helt gjuten i startelvan blev han inte innan degraderingen till ettan när Joackim Åberg la sig under kniven för att ta bort lagringarna på höften.
– Jag hade väl i stort sett inget val för det gjorde så ont.
När började det påverka ditt spel?
– Svårt att säga för jag har alltid spelat med det. Jag har inte vetat hur det är utan, förutom nu när jag känner en stor skillnad.
Man får backa till Gothia cup-vinsten 2014?
– Att jag inte känner något i höften? Typ. Sedan dess har jag alltid varit stel och känt mig stelare än andra. Det har varit övningar jag inte kunnat göra som vanliga knäböj för att jag inte kommer ner.

Säsongen 2022 blev till stora delar spolierad – mittfältaren hann vara med i elva matcher, varav två 90-minutare. Kontraktet löpte ut efter säsongen men det oroade inte nämnvärt.
– Jag tänkte inte på det, jag kunde inte vänta på operationen.
Gais förlängde och under 2023 har Joackim Åberg har startat samtliga superettanmatcher för Grönsvart som rivstartat säsongen.
– Då får fråga Fidde (Fredrik Holmberg) om varför. Jag har kommit in i det bra. Jag har fått ordning på kroppen och konditionen och spelsättet som vi spelar passar mig.
Fredrik Holmberg fyller i:
– Han har växt ut till en motor på mitten och är en tongivande spelare. Han har alla möjligheter att bli en stjärna, det är en bra spelare för nästa steg, säger Gaistränaren och fortsätter:
– Han dribblar inte av en massa spelare utan behöver vara centralpunkt och ha killar att passa till. Han behöver vara i ett lag som ser hans kvalitéer.

Det har varit en ocean av tid med höftkrångel för 24-åringen från Kungsbacka. Det är klart att det påverkade.
– Att sluta har jag inte tänkt. Det har däremot varit tråkigt att inte kunna träna extra. När andra står och skjuter har jag fått gå in för att min kropp inte klarat det. Det är såklart jag tappade lite glädje.
När det kommer till 2023 och vilka förväntningar Joackim Åberg har för egen del så är det bara en enkel önskan.
– Att få vara hel. Att få vara fullt frisk är mitt mål.Fakta: Joackim Åberg
Född: 1998
Bor: Kungsbacka
Position: Mittfältare
Moderklubb: Kungsbacka IF


Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

TV-klipp och nyheter

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.