Annons

Försökte ta körkort – åt två andra män

På planeringsstadiet såg allt bra ut. Genom att låta en taxichaufför göra teoriprov och köra upp åt dem skulle de två utländska männen kunna skaffa sig körkort – utan att riskera att kuggas. Det var bara ett krux. Deras ”dubbelgångare” var inte speciellt lik någon av dem.

Trafik | 14 Juni 2021 15:02

De två männen försökte fuska sig till ett svenskt körkort – genom att låta en tredje man göra körkortsprovet åt dem. Nu har trion fått sina domar.

FOTO: Pixabay

Första gången körkortsfusket upptäcktes var den 23 juli 2019. Då promenerade en man som utgav sig för att vara en 38-åring bosatt i Göteborg in hos Trafikverket i Västra Frölunda för att köra upp för svenskt körkort.

Väckte misstanke

Ansiktet som mötte tjänstgörande trafikinspektör var dock inte detsamma som fanns avbildat på ”38-åringens” ID-handling.

När inspektören blev misstänksam och bad ”38-åringen” skriva sin namnteckning visade sig även denna se annorlunda ut än den som fanns inpräntad på ID-kortet.

”38-åringen”, som egentligen är 32 och bosatt i Kungsbacka, bad då att få hämta sitt pass och lämnade lokalen. ID-kortet fick stanna kvar i inspektörens förvar.

Annan man återvände

En dryg timme senare återvände en person som var betydligt mer lik fotot på det kvarlämnade ID-handlingen.

Mannen, som talade betydligt sämre svenska än den man som tidigare på dagen kommit till Trafikverket för att köra upp, bad att få tillbaka sin legitimation.

Istället för att lämna tillbaka ID-kortet gjorde trafikinspektören polisanmälan.

Svarade för snabbt

Knappt åtta månader senare, 19 mars 2020, var det dags igen. En 22-årig man som är bosatt i Gävle dök då upp hos Trafikverket i Falkenberg för att göra om sitt teoretiska körkortsprov, som han tidigare misslyckats med.

Mannen såg inte bara ut att vara äldre än 22. Han avverkade även teoriprovet ovanligt snabbt – med godkänt resultat. För snabbt, tyckte en kontrollant, som ringde polisen.

Ville hjälpa en vän

När polisen kom till platsen erkände ”22-åringen från Gävle” att han i själva verket var den 32-årige Kungsbackabon. Genom att utge sig för att vara en 22-årig vän från Gävle hade han försökt hjälpa denne att klara körkortsteorin.

Senare erkände även 22-åringen som gett Kungsbackabon uppdraget som ”dubbelgångare” att han försökt fuska till sig svenskt körkort.

22-åringen hade godkänts på uppkörningen, men misslyckats med teorin på grund av bristande kunskaper i svenska språket. Det var för att detta inte skulle upprepa sig han skickat 32-åringen, som har svenskt körkort och taxilegitimation samt även talar flytande svenska, till provlokalen.

Alla tre åtalades

De två polisanmälningarna ledde så småningom till åtal mot de tre männen. 32-åringen från Kungsbacka åtalades för grovt missbruk av urkund samt urkundsförfalskning. Även 38-åringen och 22-åringen anklagades för grovt missbruk av urkund.

När trion för en tid sedan ställdes inför rätta i Varbergs tingsrätt, erkände 32-åringen och 22-åringen utan omsvep att de försökt lura Trafikverket att godkänna 22-åringens teoriprov.

Dömda mot sitt nekande

När det gällde 32-åringens försök att köra upp åt den 38-årige göteborgaren var det dock annorlunda. Ingen av männen vill erkänna att de begått brott – än mindre att de kände varandra.

Tingsrätten fäste dock ingen större vikt vid de två männens utsagor.

För grovt missbruk av urkund och urkundsförfalskning dömdes den 32-årige Kungsbackabon till villkorlig dom och 150 dagsböter. Mannen ska även erlägga avgift till Brottsofferfonden, samt stå för 8 000 kronor av kostnaden för sin försvarsadvokat.

En dyr läxa

Totalt handlar det om 29 800 kronor, som 32-åringen ska betala.

22-åringen och 38-åringen döms för grovt missbruk av urkund till villkorlig dom och 80 dagsböter vardera. Precis som 32-åringen, ska de två männen även erlägga avgift till Brottsofferfonden. 38-åringen ska även stå för närmare 19 700 kronor av kostnaden för sin försvarsadvokat.

För 22-åringens del handlar det om kostnader på 4 800 kronor. 38-åringen får betala betydligt mer – 36 500 kronor för sitt körkortsfusk.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Obehöriga i spåren försenar tågen

Trafik Tågtrafiken genom Kungsbacka, Anneberg och Hede dras just nu med en del förseningar. Obehöriga i spåren ...

Varnar för rådjur på vägen

Trafik Ett antal rådjur rör sig just nu på och vid sidan av E6 E20 mellan trafikplats Värö ...

Förfalskade sitt studieintyg – döms för brottet

Skola En kvinna förfalskade sitt studieintyg för att kunna behålla sig extrajobb, som krävde att hon studerade. ...
Annons