Annons

Förslag om skolbyte upprör

Eleverna i årskurs fyra och fem på Gällingeskolan ska bussas till Fjärås Bräckaskolan för att göra plats för fler förskoleplatser på skolan i Gällinge.
Nu protesterar föräldrar, samtidigt som politikerna är oense.

Skola | 13 November 2019 17:30

Gällingeskolan kan ändras från en F-5-skola till en F-3-skola till hösten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Enligt det förslag som förvaltningen för För- och grundskola lagt skulle förändringarna träda i kraft redan hösten 2020.
– Det är för att använda lokalerna effektivt. Befolkningsprognosen talar för att vi behöver utrymme för fler förskoleelever på Gällingeskolan. I stället för att investera i nya lokaler kan vi flytta elever till Fjärås bräckaskola, eftersom den skolan har möjlighet att ta emot fler elever, säger förvaltningschef Maria Andersson.
Eleverna får därmed åka skolbuss till sin skola från årskurs fyra.
Flytten vill man ska ske hösten 2020.

Oenigt arbetsutskott

Frågan om flytten var uppe i Nämnden för För och grundskolas arbetsutskott på onsdagen. Där fattade ett oenigt utskott beslut om att återremittera ärendet till tjänstemännen för en fortsatt snabbutredning. Det ska sedan upp för behandling vid ett extrainsatt möte med arbetsutskottet nästa fredag, med tanken att förslaget ändå ska kunna komma upp för beslut vid ordinarie nämndssammanträde i december.
– Vi var ett antal ledamöter som ansåg att det saknades uppgifter, bland annat hade man fortfarande inte träffat brukarrådet på skolan, säger Anders Ekström.
I kväll ska förvaltningschefen medverka på ett möte med föräldrarna till eleverna på skolan.
– Det är ett föräldraråd där jag ska informera om förslaget, säger Maria Andersson.

Orimligt

Maria Klingberg är en av föräldrarna på skolan som vänder sig mot att barn i området i ska tvingas ta skolbussen till Fjärås Bräcka redan från årskurs fyra, om förslaget blir verklighet.
– Många barn bor mot gränsen till Västra Götaland, det blir lång väg till skolan redan som tioåringar. Det är helt orimligt.
Maria Klingberg vänder sig mot flera saker i processen, inte minst att informationen till berörda föräldrar har varit i det närmsta obefintlig.
– Vi hade inte fått någon information alls, innan det blev ett blixtinkallat möte i kväll. Vad vi fått veta är att man då ska  diskutera organisationsförändringen, det är inte samma sak som att få besked. Vi känner oss ganska överkörda.
Behovet av förskoleplatser i Gällinge är skriande, men enligt Maria Klingberg borde situationen kunna lösas på annat sätt.
– Det har funnits pengar allokerade till att bygga fler förskoleplatser i Gällinge, till exempel finns det plats att sätta upp baracker i anslutning till förskolan som ligger i anslutning till Gällingeskolan. Med den här lösningen väljer man istället att skjuta frågan på framtiden.

Läs om den nya Fjärås Bräckaskolan här 

Läs mer om skolor i Kungsbacka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Så ska smitta undvikas i gymnasieskolorna

Skola På måndag är sommarlovet slut för gymnasieeleverna i Kungsbacka. När höstterminen startar är det inte lä...

Hård föräldrakritik mot Furulidsskolans ledning

Skola Hög personalomsättning, bristande kommunikation och lågt förtroende för skolledningen.  Missnöjet växer hos en ...
Annons