Rektorerna Susanne Lyckevall och Katrin Andersson i centralhallens vackra trätrappa.

FOTO: Kristian Alm

Det är en tuff utmaning att bedriva skola samtidigt som man befinner sig mitt i byggdammet när den nya byggs vägg i vägg.
Under två år har personal och de yngre eleverna fått stå ut med byggstöket, medan de äldre fått hålla till i paviljonger intill Smedingeskolan en bit bort.
Nu är första etappen klar. Ytterligare en länga ska byggas plus en idrottshall, innan hela skolan står färdig nästa höst och även de äldre barnen kan flytta tillbaka.
Men det är alltså bara en vecka kvar tills de yngsta dyker upp, och det är febril aktivitet bland lärare och personal för att få klassrum i ordning och nya samarbetsformer på plats.
Rektorerna Katrin Andersson och Susanne Lyckevall visar stolta runt i sin nya skola.
– Se här, härifrån vår takterass får du en fin bildvinkel! Jaja, terrass och terrass, men det är i alla fall en stor balkong. Och kolla trappan, här ska vi kunna ha samlingar med elever, visst är den vacker!

Max Näpel visar hur man enkelt kan ljud- och ljusisolera musiksalen. Foto: Kristian Alm

I längan för praktiska ämnen hittar vi textilläraren Marianne Sällberg på huk bland lådorna. Det är otroligt mycket man samlar på sig, och mycket har fått gå till återvinning under sommaren.
– Men någon rulle manchestertyg har jag allt kvar, det är ju populärt med 70-tal nu, skojar hon.
Musiklärare Max Näpel har inte fått några möbler än. Han ägnar sig i stället åt instrumentvård
– Det kom en stor sändning med saker idag, möblerna kanske är med där, och står på plats  måndag morgon, säger Susanne Lyckevall optimistiskt.

Läraren Jennie Nilsson visar en annorlunda arbetsplats, där borden är löstagbara brickor. Bara att ta med om man vill jobba någon annanstans. Foto: Kristian Alm

Möbler ja. I klassrummen finns många spännande nyheter. Jennie Nilsson, som i höst ska undervisa en etta, har möblerat som en liten teater, med gradänger längst fram.
– Det blir så bra koncentration när eleverna sitter så nära, en helt annan kontakt, säger Jennie.
Andra lärare har valt att möblera i cirkel. Överhuvudtaget är det gamla bänksystemet helt borta, och eleverna har sina tillhörigheter har de i en flyttbar box.
Stökigt?
– Nej, för de flesta tvärtom, små barn sitter inte still ändå. 

Inte bara traditionella sittplatser. Det finns teatergradänger, och i bakgrunden en isolerad box om man vill vara mer ostörd. Foto: Kristian Alm

För de som har extra behov av stillhet finns en särskild ljudisolerad box, där man kan arbeta mer ostört eller krypa in för att läsa. Överhuvudtaget finns det många små avskärmade krypin, både i kapprummet och under den vackra trätrappan i centralhallen.
Men nystart innebär förstås inte bara möbler. I lärarrummet sitter ett gäng intensivt engagerade i en diskussion visioner och värdegrund, ett ord som rymmer mycket.
–Vi har till och med anställt en särskild värdegrundpedagog, som tidigare varit polis. Hon ska band annat jobba förebyggande för att skapa ett bra klimat bland eleverna, säger Susanne Lyckevall.
Hon och Katrin ser lyckliga ut – nu är det bara en vecka kvar. 
– Det är inte många rektorer och lärare som får vara med om att starta upp en helt ny skola!

Skaffa Norra Hallands app här