Annons

Förening firar efter fem år med promenader ihop

Händer det att du på helgerna ser ett långt led som är ute på hundpromenad i Kungsbacka? Då är det stor chans att det är medlemmarna i Hund

Nyheter | 14 April 2018 09:55

Händer det att du på helgerna ser ett långt led som är ute på hundpromenad i Kungsbacka? Då är det stor chans att det är medlemmarna i Hundtöntars förening. I helgen firar föreningen femårsjubileum.

 

Ett visst skällande hörs på parkeringen vid Kungsbacka sjukhus när ett 40-tal hundar hälsar på varandra. Det är lördag förmiddag och medlemmarna i föreningen träffas som vanligt för att promenera tillsammans.

När gruppen ger sig iväg har alla hundar lugnat ner sig och följer lydigt på ett långt led efter Barbro Harnby och hunden Zizzi som tagit täten.
– Man måste tänka på att promenera långsamt så att vi håller ihop och alla hänger med, förklarar Barbro Harnby.

 

Barbro Harnby och hunden Zizzi tog täten i lördagens promenad. Deltagarrekordet är 147 hundförare och 125 hundar. I fjol gjorde man 32 promenader ihop. Varje gång går gruppen cirka fem-sex kilometer. Foto: Nils Jönsson

 

”Håll vänster”, ropar någon långt fram i ledet när två cyklister passerar. Längst bak går Christer Olofsson med sin schäfer Atlas. De deltar för första gången, och även om Atlas är lite motsträvig till en början rättar han snart in sig i ledet.
– Vi är ute och går tre gånger per dag, det blir mellan fem och tio kilometer per dag. Jag fick höra talas om det här genom brukshundsklubben och bestämde mig för att testa, säger Christer Olofsson.

 

Respekten för varandra och att alla ska kunna vara med på sina egna villkor är en viktig del av föreningens promenader, berättar styrelseledamoten Johanna Karp. Nya deltagare ska kunna komma in i gänget i sin egen takt.
– Man kan likna det lite vid att vara ute och åker buss tillsammans, man sätter sig inte bredvid en ny person och kramas och börjar prata direkt, säger hon.

 

Föreningen har runt 200 medlemmar och i stort sett alla raser finns representerade. Johanna Karp är med i styrelsen och har med sig sin finska lapphund Fritte på promenaderna.

 

Göran Svensson och Agneta Stridhs hund Stella har lärt sig att stortrivas i gemenskapen.

 

I dag, lördag, firar föreningen femårsjubileum. Då ger man sig inte ut på promenad – i stället blir det föreläsning med Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, för medlemmar och andra intresserade. Per Jensen kommer att föreläsa om ”Den missuppfattade hunden”, vilket också är titeln på hans senaste bok.
Föreläsningen hålls i Hålabäcksskolans aula. Start klockan 13.

 

 

 

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Poängkungens besked – nästa säsong är den sista

Sport Adam Davidsson skulle ha gjort sin sista säsong. Men när den avbröts tänkte han om – det ...

SHE-drömmen försvann för Aranäs

Handboll Starten var som vanligt – och utgången blev precis densamma som för två år sedan. HK Aranäs fö...
Annons