Annons

Föreläsning om våld i nära relation

Efter att ha levt i relationer där våld förekommit vill Camilla Nordström nu stötta andra. Idag, tisdag den 21 maj medverkar hon under en föreläsning om våld i nära relation på Medborgarskolan i Kungsbacka.
Nyheter | 21 Maj 2019 15:41

Bildtext: Engagerad. Camilla Milla Nordström driver Facebookgruppen Gemenskap tillsammans kvinnofrid. Nu kommer hon till Kungsbacka och medverkar under en föreläsning på Medborgarskolan. Foto: privat

 

Hon har blivit svårt misshandlad, utsatt för sexuella övergrepp och tvingats leva gömd. Efter att ha levt i relationer där våld förekommit vill Camilla Nordström nu stötta andra. Idag, tisdag den 21 maj medverkar hon under en föreläsning om våld i nära relation på Medborgarskolan i Kungsbacka.

– Jag vill vara den person som jag önskar funnits där för mig. Det finns hjälp att få men man får inte reda på det, säger hon.

 

Idag arbetar Camilla ideellt som stödperson vid rättegångar, förhör och kontakter med myndigheter för kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relationer.

– Många frågar mig, de vill ha någon som vet hur det känns. Det kan vara svårt att be om hjälp, många känner skuld och skam men för mig behöver de inte känna så, jag vet exakt hur det är. Jag kände också så.

Camilla var 21 år när hon första gången blev utsatt för våld av mannen hon levde med.

– Jag har varit i två relationer där våld förekommit. Den första när jag var 21. Jag levde gömd i sju, åtta månader med skyddslarm. Det tog sex år innan allt var klart.

Den andra våldsamma relationen var också bra till en början men när mannen återföll i sitt missbruk kom våldet och den grova misshandeln.

– Däremellan har jag levt ett normalt liv men så började jag må dåligt, fick ångestdämpande mediciner och började missbruka tabletter. Min äldsta dotter blev placerad hos min mamma och de två yngsta hos sin pappa.

Vändpunkten kom när Camilla så småningom blev hemlös och fick flytta hem till sin mamma.

– Då tänkte jag att nu får det räcka! Jag letade hjälp på nätet och kollade upp olika instanser både när det gäller ekonomisk hjälp, terapi för våldet och föräldrakurser, säger hon.

 

Nu har hon varit drogfri i två år och åtta månader och är öppen med vad hon varit med om.

– När jag levde gömd tänkte jag att när jag tar mig ur det här då ska jag hjälpa andra.

Camilla startade Facebookgruppen Gemenskap tillsammans kvinnofrid som är en sluten grupp där kvinnor kan stötta varandra och känna gemenskap.

– Jag har alltid skrivit av mig på sociala medier, det blev uppmärksamhet kring det och tjejer tog kontakt med mig. Många vill inte kontakta polisen eller sociala myndigheter men de kan prata med mig och jag kan slussa vidare.

 

Medborgarskolan tog kontakt och ville samarbeta.

– Jag började hjälpa till och nu har jag tagit det ett steg till och startat studiecirklar av gemenskapen som finns i cybervärlden.

Studiecirklarna ger utsatta kvinnor i Halland en möjlighet att träffa likasinnade, fika, eller bara vara. Det ingår också någon form av aktivitet. Ibland handlar det om att lära sig självförsvar, vissa gånger är det linedance, någon annan gång är det föreläsning.

– Jag är också med i en filmproduktion som handlar om våld i nära relation där 42 utsatta tjejer deltar. Filmen gör jag tillsammans med fotografen och filmaren Dan Carlén och i samarbete med Medborgarskolan. När filmen är klar ska jag starta mina föreläsningar med den. Bland annat visar den hur underbart och kärleksfullt det kan vara i början av relationen. Det börjar inte med våldet.

Camilla upplever att hon får mycket positiv respons på sitt engagemang från utsatta kvinnor. Hon märker också att våld mot kvinnor ökar och hade gärna sett ett större intresse från olika myndigheter. 

– Jag vill hedra de 22 kvinnor som gick bort förra året på grund av våld. När filmen är klar ska jag bjuda in polis, lärare, sociala myndigheter, politiker och föreläsa om hur man bemöter kvinnor som är utsatta för våld.

Idag är Camilla 39 år och bor med sina tre barn i Halmstad. Hon mår bra men kämpar fortfarande med ångestproblematik och skador efter misshandeln.

– Jag blir lätt trött och måste återhämta mig på ett annat sätt än andra. Vissa dagar är jag sängliggande på grund av smärtan. Men jag mår jättebra och har ordnat upp mitt liv!

 

Idag tisdagen den 21 maj klockan 18 medverkar Camilla Nordström när Jessica Enoksson håller en föreläsning på Medborgarskolan i Kungsbacka. Den vänder sig till kvinnor som befinner sig i ett destruktivt förhållande, som tagit sig loss och behöver läka eller är en utomstående som inte vet hur man ska agera.

Läs mer i Norra Halland 17/5–19.

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....

Debatt: Hur kan man tillåta mopedbilar?

Debatt Efter krocken mellan en polisbil och en mopedbil i Stockholm söndag morgon kan man inte undgå att reflektera över ...

Elfel skapar förseningar i tågtrafiken

Trafik Tågtrafiken dras just nu med förseningar. Orsaken är ett elfel.Felet, som gav sig till känna klockan 16.56, ...
Annons