Annons

Förbundet ger OBK rätt i sin kritik

Onsala BK:s ordförande Johan Gometz rasade mot beslutet att damtvåan blev en enkelserie.
– Det är inte jämlikt och drabbar unga tjejer som vill utvecklas, säger han.
Han slåss för damspelarnas upprättelse och Svenska fotbollförbundet håller med i kritiken från OBK-håll.

Fotboll | 09 Juni 2021 20:00

Johan Gometz rasade efter beslutet att damtvåan spelas som en enkelserie.

FOTO: Arkivfoto: Christian Johansson

Det har varit en följetång under senvåren. Hur skulle det bli med damernas division 2 där Onsala BK, Tölö IF och IFK Fjärås huserar? Alla förbundsserier, som Svenska fotbollförbundet (SvFF), administrerar fick klartecken för dubbelmöten. Halland gav grönt ljus för dubbelmöten i sina serier. Men damtvåan är en slags hybridlösning. Den administreras inte av SvFF och inte av ett enskilt distrikt utan av flera distrikt då damtvåorna söderöver spelas över distriktsgränser. 

Beskedet kom till slut. Det blev enkelserie. Ett beslut som gav upprörda spelarröster som NH rapporterat om. Det fick även Onsala BK:s ordförande, Johan Gometz, att gå i taket.

 

“Nu är det ojämlikt”

Han skrev till SvFF att i en pandemisituation fungerar det inte att olika distrikt ska fatta ett sådant här beslut. Själv menar han att valet borde ha varit självklart. Eftersom det skulle röra sig om 22 matcher medan herrarna i tvåan spelar 28 går tidsaspekten bort. Eftersom herrarna får resa mellan distrikten så går smittriskaspekten bort.

– Hade jag suttit med i beslutsgruppen hade jag slagit näven i bordet. Det fanns inga skäl att inte spela dubbelmöten. De har inte haft jämlikhet närvarande, det är uppenbart.

Han berättar att han som ordförande har problem att för en 17-åring tjej i OBK förklara varför en jämnårig kille på andra sidan i samma klubb får spela 28 matcher medan hon får elva matchtillfällen.

– Förbundet borde kanske varit tydliga när distrikten skulle ta beslut att ”Se nu till att det inte blir ojämlikt”. Nu är det ojämlikt. När tjejer får spela elva matcher och killar 28 går det inte att snacka bort. 

 

Planerade en DO-anmälan

Gometz meddelade SvFF att han hade ett flertal klubbar bakom sig, däribland Tölö IF och IFK Fjärås, och att planen var att anmäla förbundet till Diskrimineringsombudsmannen.

Onsala BK får rätt i sin kritik av Svenska fotbollförbundet.

Johan Gometz medger att beslutet var korrekt demokratiskt fattat, men det spelar ingen roll. Spelarna på damsidan har inte själva fått frågan vad de tycker.

– Det är ett olyckligt beslut. Det drabbar unga och utvecklingsfokuserade trupper. Man har inte sett till deras behov. Det blev fel för svensk fotboll och svensk damfotboll, säger han och fortsätter:

– Om man vill bli proffs, spela i allsvenskan eller landslaget så är det en sorg att det blir enkelmöten. Jag vet att man tappar spelare på det här. Vi behöver se till att det inte händer igen.

 

Förbundet ger OBK rätt

Det ledde till ett digitalt möte med förbundet. Efter mötet kommunicerades sedan en skrivelse undertecknad Karl-Erik Nilsson, förbundets ordförande, där de gav Onsala BK och Johan Gometz rätt.

De skriver att beslutet ”riskerar att få olyckliga följdverkningar, inte minst ur ett fotbollsutvecklingsperspektiv.” Förbundet beklagar att föreningar och spelare drabbats negativt. Svenska fotbollförbundet delar även Onsala BK:s bild att spelarna behöver få göra sin röst hörd innan liknande beslut fattas. SvFF skriver dessutom att det kan bli så att damtvåan blir en förbundsserie framgent.

 – Det låter jättebra och självklart. Det har blivit en serie som är gränsöverskridande. Förbundet har mer övergripande förståelse för jämlikhet, det blir geggigt på lägre nivå, säger Johan Gometz som inte längre har för avsikt att anmäla Svenska fotbollförbundet.

Vad vill du att allt ska resultera i?
– Att det ger någon form av upprättelse till de som vill bli fotbollsspelare och känner sig ledsna om förbundet nu säger att det blev fel.

 

Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här 

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm: 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Drömmål förstörde kvällen

Fotboll En praktträff från 30 meter rätt upp i krysset. IFK Fjärås fick en tung start – det ...

Premiärdominans trots att det fanns mer att önska

Fotboll IFK Fjärås var först ut – satte gasen i mattan och vaskade fram chans, på chans, på chans. – ...

Här avgör mittbacken efter solonummer

Fotboll Lerkils IF borde ha avgjort omgående – sedan fick de tacka stolparna. Det skulle krävas att mittbacken Tobias Johansson ...
Annons