Annons

Folin i en nyckelroll i första finalsegern

När Christian Folin vände tillbaka till Sverige var ambitionen att signa för ett lag som slåss om guldet. Nu står backen från Kungsbacka med 1–0 i matcher i SM-finalen och 30-åringen spelade en nyckelroll.

Ishockey | 03 Maj 2021 13:00

Christian Folin fick stort förtroende när SM-finalen inleddes.

FOTO: Arkivfoto Christian Johansson

2010 lämnade Christian Folin från Kungsbacka Sverige för Nordamerika. I januari var han tillbaka i svensk ishockey med 244 NHL-matcher i bagaget. Direkt sade backen att ambitionen var att hjälpa Växjö Lakers att bärga fler guld och de har kommit en lång väg på nästa titel.

– Efter att jag pratade med sportchefen kände jag att det var rätt plats för mig att utvecklas. Det skulle passa mig och jag är nöjd med mitt val, säger han till NH.

I NHL var det mestadels en undanskymd roll. Så var inte situationen i första finalmatchen. Christian Folin låg bakom smålänningarnas ledningsmål. Folin skickade in ett handledsskott, och i röran framför målet kopplade hemmalaget greppet. Växjö vann dock efter ett drama – där Rögle BK med Simon Ryfors i spetsen öste på i slutminuterna på jakt efter en kvittering. Då fanns Christian Folin ofta på isen för att se till att defensiven inte brast.

– Jag ska bidra med ett stabilt spel och göra det enkelt. Jag spelar många minuter och får ett stort förtroende. Vi är starka i egen zon, det blev inte så farligt, säger han om skåningarnas slutforcering.

En lång serie

Christian Folin klockades för 21.21 minuter i finalseriens första match, näst mest hos vinnarna.

– Det är extremt roligt. Jag tycker det är väldigt roligt och har tagit steg under säsongen. När jag spelar mer är det lättare att komma in i matcherna. Jag har en annan roll här, det handlar om att göra det så bra som möjligt för att få spela.
Hur är det att lira en SM-final?
– Det är alltid kul att spela ishockey men en SM-final är speciellt. Det är stort så man får passa på att njuta.
Vad talar för er?
– Vi hittar sätt att vinna matcher. Det ser inte alltid perfekt ut men vi vinner täta matcher och ger oss aldrig. Vi spelar i 60 minuter och är redo att göra jobbet. Det gäller att göra de små sakerna rätt, det kommer bli en lång serie.
Siktar du på att nå NHL igen?
– Jag har fullt fokus på att spela i Växjö nu. Det är det enda jag fokuserar på. Jag har inte tänkt på framtiden eller nästa säsong.

På samma sätt som att Christian Folin var på isen när det skulle avgöras så hade Simon Ryfors en nyckelroll. Han hade mest speltid av Rögle BK:s forwards. Duon känner inte varandra väl men har drillats i skridskoåkning av Niclas Glader i ett par pass tillsammans.

– Jag är inte fokuserad på att stoppa just honom utan mer deras lag. Han är skicklig och snabb. Han är het nu så man får ligga nära och ta bort plats och utrymme, säger Christian Folin som är tre matcher från att tituleras svensk mästare.

Läs fler sportnyheter här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

NHL väntar för tidigare Hanhalsmålvakten

Ishockey Den före detta Hanhals Kings-målvakten Arvid Söderblom, som senast spelade för Skellefteå AIK i SHL, har ...

Där hamnar Kullavikssuccén

Ishockey Simon Ryfors från Kullavik har varit ett av SHL:s absolut största utropstecken i vinter. Nu är det ...

Forwarden har inte bestämt sig

Ishockey Jonatan Lundin-Andersson var under den förra säsongen en konstant i Hanhals Kings. Men var forwarden kommer spela nä...
Annons