Dödsfall på Kolla efter covid-utbrott
Covid-19 har fått rejält fäste på Kolla vård- och omsorgsboende.
Som en följd införs besöksförbud på vård- och omsorgsboenden i kommunen och den särskilda covid-avdelningen på Smedjan har öppnat igen.
Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga i region öst/väst var en av deltagarna i en digital presskonferens om smittläget på Kolla vård- och omsorgsboende.
Covid-19 tog sig in på Kolla vård- och omsorgsboende i mitten av november, det kunde Norra Halland berätta om den 19/11.
Det pågick då smittspårning och utökad testning på boendet för att hitta fler, eventuella fall.
– Alla boende testades när smittan kom in, sedan görs nya tester om någon uppvisar symptom som hosta, snuva eller feber, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga i region öst/väst.
Exakt hur många av Kollas boenden som är sjuka i covid-19 på fredagen finns ingen uppgift om, men sedan smittutbrottet har cirka 20 boenden insjuknat i konstaterad covid-19.
– Bland dem finns det också personer som har avlidit, men det går inte att säga om det var på grund av just covid-19, säger Gertrud Öjetoft.
Antalet som avlidit framgår inte.
– Det är med hänsyn till de anhöriga.
Flera avdelningar
Hur smittan tagit sig in på boendet vet man inte. Den har också spridit sig till flera avdelningar.
– Smittan kan ta sig in på boenden på tre sätt: besökare, personal eller boende som på olika sätt rör sig ute i samhället. När det är stor smittspridning i samhället kommer det att spilla över på boendena, sa Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland vid en presskonferens på fredagsförmiddagen, men anledningen av utbrottet på Kolla.
Precis som i kommunens verksamheter går personalen inte mellan olika avdelningar under samma arbetspass. De kan dock vara på olika avdelningar olika dagar. Man försöker isolera de som blivit smittade i sina rum och alla gemensamma aktiviteter för de boende som är friska är begränsade till den egna avdelningen.
Ansträngt personalläge
Det är också ett stort antal anställda på Kolla som blivit sjuka i misstänkt eller konstaterad covid-19.
– Det rör sig om mellan 15 och 20 personer under de senaste veckorna. Alla har inte varit sjuka samtidigt och en del har kunnat komma tillbaka till jobbet snabbt, om de gjort ett negativt test. Men det ska inte stickas under stol med att det har varit ett ansträngt personalläge, säger Gertrud Öjetoft.
Covid-avdelning återöppnas
Under våren öppnade kommunen en särskild covid-avdelning på Smedjans korttidsboende. Den stängde tidigare i höstas, då det inte fanns några sjuka inom äldreomsorgens verksamhet. Det särskilda covid-teamet inom hemtjänsten drog igång för ett litet tag sedan och i veckan öppnade också covid-avdelningen på nytt.
Under torsdagen och i dag fredag flyttar sju boende från Kolla till covid-avdelningen. Det innebär dock inte att alla smittade flyttar över. En del bedöms av läkare att vara för svaga och en del vill inte.
– Ett vård- och omsorgsboende är ju inte ett sjukhus, utan de som bor där hyr sin egen lägenhet. Därför går det inte att tvinga någon att flytta som inte vill, säger Gertrud Öjetoft.
Hög smittspridning
Sedan i går torsdags finns det åter möjlighet att införa besöksförbud på vård- och omsorgsboenden. På uppmaning av smittskyddsenheten i Region Halland har Folkhälsomyndigheten fattat beslut om det i Kungsbacka kommun.
– Det är en fortsatt hög smittspridning i de norra delarna av länet, säger Maria Ryberg Mo.
I nuläget finns det inte planer på att begära besöksförbud i andra kommuner i Halland.
Läs mer:
Allvarlig smittspridning på boende - besöksförbud införs
Fler sjuka på boende
Covid-utbrott på ännu ett boende
Corona-läget i Halland