Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Fler besökare – nu krävs nya tag till kulturen

Bibliotekschef Susan Pour betonar att det är en behovsplan i nuläget, och att ingenting är klubbat. ”Det här är bara mina tankar, men det ska vara en miljö som tilltalar många, säger hon.” 

 

Ett nytt aktivitetshus vid Hede, ombyggnad av Fyren, samt ledord som digitalt tänk och meningsfull fritid. Det är några av stolparna när kommunen planerar för att kunna ta emot en ökad ström av besökare till kulturverksamheter i Kungsbacka.

 

– Vi måste kunna öppna upp för fler verksamheter, säger Ulrika Granfors, chef för Kultur och fritid i Kungsbacka.

De nya planerna för kulturhuset Fyren i Kungsbacka omfattar ombyggnad, men inte minst idéer till hur huset ska kunna utnyttjas.

– Ja jag skulle säga att det är en ombyggnad som föreslås, inte utbyggnad. I så fall måste vi in på detaljplanen, och den ytan finns inte, säger Ulrika Granfors.

Besökarna har ökat, och dessutom finns det många som ägnar en god stund åt att uppehålla sig på Fyren.

– Vi har sett en trend att våra besökare stannar allt längre, så vi har ett stort behov av att utveckla mötesplatsen. Fyren har dessutom ett digert program som riktar sig till allt fler målgrupper. Det är ju inte bara ett bibliotek, utan ett helt kulturhus.

Samtidigt vill hon hålla upp ett varningens finger och poängtera att inget är klart ännu. Besluten tas i maj, och det som just nu ligger på bordet är en behovsplan för nya lokaler.

– Jag har varit med i så många år så jag vet hur det funkar, det här är ett behov vi uttryckt, som måste vägas mot andra behov i kommunen, så det kan bli många turer, säger hon.

 

 


Ulrika Granfors, chef för Kultur och fritid i Kungsbacka.

 

Men det finns satsningar som redan nu är verklighet. Direkt efter jul startar ett nytt projekt i syfte att utveckla mötesplatserna på Fyren berättar Ulrika Granfors.

– Det är ett samarbete mellan biblioteken, kulturskolan och Ung i Kungsbacka, och fokus ska vara utveckling av mötesplatserna. Vi ser att strömningen av folk ändras och växer så det handlar bland annat om flexibla rum, där vi kan växla verksamhet. Vi vet ju att är många ungdomar som vill komma till Fyren, säger Ulrika Granfors.

Bara på Fyren strömmar 350 000 besökare igenom varje år. På biblioteken totalt i Kungsbacka kommun 550 000.

Susan Pour är bibliotekschef i Kungsbacka.

– Vi märker ett förändrat behov hos våra besökare. Förr var besöken ganska korta, men idag kommer många på morgonen och stannar mycket längre. Det kan vara studenter som pluggar eller folk som sitter och jobbar, då man idag kan jobba hemifrån i mycket större utsträckning än förr, säger bibliotekschefen.

En idé som finns med i planerna för att kunna utveckla kulturen i Kungsbacka är att bygga ett helt nytt aktivitetshus vid Hede. Det skulle i så fall kunna innehålla fler och i ännu större utsträckning tidsenliga aktiviteter.

– Här är det inte klart vilka aktiviteter, utan det blir behovsstyrt. Men det skulle kunna vara ett digitalt center, ett ”digidel-center”, i syfte att hjälpa folk att lära sig och på så sätt minska det digitala utanförskapet. Men även ett så kallat ”maker center” där vi jobbar med programmering för barn och unga. Det finns redan idag, men i ganska liten omfattning, säger Susan Pour.

Och den mobila verksamheten, hur är tankarna kring den?

– Där är vi redan riktigt bra och har fått utmärkelsen bästa mobila verksamhet. Men vi fortsätter att utveckla den också. Mobila enheten består av biblioteksbussen, biblioteksbil och Boken kommer, och arbetar med att köra till förskolor och äldreboenden på förmiddagar, och till landsbygd senare på dagen.  

Vad innebär boken kommer?

– Där hjälper vi dem som inte kan ta sig till biblioteken. Vi kör ut böcker hem till dem som inte kan ta sig till oss.

En satsning som redan är igång är dialog med ungdomar kring behoven.

– Ja det är ett arbete vi redan påbörjat. Ett exempel är hur vi jobbat i Fjärås med det som händer där nu. Men allt hänger ihop, säger Susan Pour.

 

 

Skaffa Norra Hallands app här

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!