Annons

Mobbad slog klasskamrater

Under 2,5 år mobbades hon av flera klasskamrater. På en mattelektion i slutet av augusti förra året fick den 16-åriga flickan plötsligt nog och angrep två elever. Nu har hon dömts till ungdomstjänst för misshandel.

Skola | 30 Maj 2020 22:27

Med full kraft attackerade 16-åringen lika plötsligt som oväntat en annan tjej i klassen.

FOTO: Pixabay

Det var när två klasskamrater fick hjälp först när den 16-åriga flickan räckte upp handen, som sinnet plötsligt rann över för flickan.

Efter att hon tagit läraren åt sidan för att be honom prata saktare på sina lektioner, så att hon skulle få lättare att förstå gick hon tillbaka in i klassrummet.

Där hävdar 16-åringen att hon möttes av en hånfull stämning. Det fick flickans känslomässiga fördämningar att brista.

Gick till våldsam attack

Med full kraft attackerade 16-åringen lika plötsligt som oväntat en annan tjej i klassen.

Först tog hon tag om klasskamratens axlar och skakade henne, så hårt att hon föll av stolen och landade på golvet. Därefter grabbade hon tag i tjejens hår, så att hon nästan lyfte från golvet. Misshandeln avslutades med att 16-åringen sparkade flickan i ryggen.

Läraren hann inte ingripa

När hon var färdig gick hon direkt vidare till en annan klasskompis – en kille. Först sparkade hon honom på sidan av ryggen. Sedan gav hon honom ett hårt knytnävsslag i huvudet.

Klassens mattelärare försökte hejda misshandeln genom att ingripa. Men 16-åringens utbrott var så explosivt och oväntat att han inte hann skydda eleverna hon gick till angrepp mot.

Hävdade nödvärn

Händelsen, som utspelade sig på en av Kungsbackas högstadieskolor, polisanmäldes vilket ledde till åtal för två fall av misshandel mot 16-åringen.

När flickan för en tid sedan ställdes inför rätta erkände hon att hon slagit och sparkat sina två klasskamrater. Med hänvisning till att hon under lång tid mobbats, bland annat av de två hon slagit, hävdade hon att hon agerat i nödvärn. Klasskamraternas bemötande under mattelektionen hade helt enkelt blivit droppen som fick bägaren att rinna över.

Tingsrättens ledamöter ansåg dock inte att händelsen kunde betraktas som något annat än misshandel, av normalgraden. Detta bland annat för att flera vittnen till händelsen samstämmigt uppgett att 16-åringen agerat i princip helt oprovocerat. De två slagna eleverna menar också att de inte hör till mobbarna.

Döms till ungdomstjänst

Mot bakgrund av det döms nu 16-åringen till 30 timmars ungdomstjänst. Hon ska även, solidariskt med sina föräldrar, betala 5 000 i skadestånd till pojken hon slagit och 6 250 kronor till flickan hon misshandlat.

Detta för att hon kränkt dem och även utsatt tjejen för fysiskt och psykiskt lidande.

Domen avkunnades av oenig tingsrätt. En av de tre nämndemän som tjänstgjorde vid rättegången ansåg inte att 16-åringen skulle behöva betala något skadestånd.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Drogpåverkad man slog Hemköp-anställd i huvudet

Blåljus Strax före klockan 19 på fredagen tog polisen i Kungsbacka emot en anmälan om misshandel. En man misstänks ...

Oskyldig satt häktad i 53 dygn – får 142 000 kronor

Nyheter En Kungsbackabo får drygt 140 000 kronor i ersättning av staten. Detta efter att mannen suttit frihetsberövad misstänkt ...

Slog man i ansiktet – mitt framför polisen

Blåljus Med flera slag mot ansiktet misshandlade 30-åringen en annan man. Det skulle han inte ha gjort. Vittnen till hä...
Annons