Annons

Fel agerande vid hjärtstopp

En patient på ett vård- och omsorgsboende fick ett plötsligt hjärtstopp men ingen gjorde hjärt- och lungräddning. När ambulansen kom till platsen hade patienten avlidit.
Nyheter | 15 Maj 2019 09:55

En patient på ett vård- och omsorgsboende fick ett plötsligt hjärtstopp men ingen gjorde hjärt- och lungräddning. När ambulansen kom till platsen hade patienten avlidit. Nu gör kommunen en Lex Maria till Inspektionen för Vård & Omsorg, IVO. 

Händelsen inträffade i februari. Personalen uppfattade ingen puls hos patienten och kontaktade därefter jourhavande sjuksköterska som bad omsorgspersonalen att ringa 112. Men ingen påbörjade hjärt- och lungräddning.  Ambulansen kom till platsen 15 minuter efter larmet och konstaterade att patienten var död.

Omsorgspersonalen har felaktigt svarat larmpersonalen på 112 att patienten var allvarligt sjuk och inte skulle återupplivas. Men beslut om att avstå hjärt- och lungräddning ska tas  av läkare och inte av omsorgspersonal. Därför skulle man ha påbörjat hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. 
Men det är omöjligt att svara på om patienten hade överlevt om omsorgspersonalen hade påbörjat hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.

Efter händelsen har enhetschefen haft samtal med alla berörda utifrån situationen.
I samband med utredningen kom det också fram att alla omsorgspersonal inte har utbildning i hjärt- och lungräddning.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Mediciner förväxlades

Vård När rullarna med medicin skulle bytas förväxlade hemtjänstpersonalen två personer. Det höll på att gå ...

Livmoder brast - barnet dog

Vård Kvinnan kom in till BB med svåra smärtor. Läkarna såg inget alarmerande, men det visade sig ...

Cancersjuk fick vänta på undersökning

Vård En vårdcentral i Halland hänvisade vidare en patient med magbesvär till kirurgkliniken på Hallands sjukhus i Varberg, ...
Annons