Annons

Fejkade inbrott – begärde 1,4 miljoner

Kvinnan anmälde inbrott och begärde ersättning för en Rolexklocka, diamantörhängen och tavlor. Men försäkringsbolaget fattade misstanke. Då gick hon vidare till nästa bolag. Nu åtalas hon misstänkt för två fall av försök till grovt bedrägeri.

Blåljus | 22 Januari 2021 19:30

Till försäkringsbolaget skickade kvinnan en bild på det dyrbara armbandet på sin arm. Men det visade sig att bilden kommer från en e-handelssida.

FOTO: Bild ur polisens förundersökningsprotokoll

Det var i slutet av februari som kvinnan gjorde en polisanmälan om att hon haft inbrott. När kvinnan kom hem ska hon sett en främmande bil parkerad på uppfarten och hur en okänd person rusade ut från villan, enligt polisanmälan.

Kvinnan uppgav för sitt försäkringsbolag att hon blivit av med 52 olika värdesaker så som en Rolexklocka, figuriner, en brevkniv i guld, tavlor och ett skrivbord. Hon begärde 1,4 miljoner i ersättning, men försäkringsbolaget fattade misstanke om att något inte var rätt.

Ett stor antal prydnadsfigurer av varierande värde, anmäldes som stulna.

Nedladdade bilder

Det visade sig att samtliga underlag som kvitton, värderingar, inköpshandlingar och certifikat som kvinnan skickade in var manipulerade eller förfalskade. Bilder på flera av föremålen var nedladdade från olika sidor på internet, eller fotograferade på en dataskärm. Några bilderna var tagna efter att kvinnan anmält föremålet som stulet.

Men kvinnan gav inte upp. I april kontaktade hon istället ett annat försäkringsbolag, men resultatet blev inte bara detsamma utan värre. Först försökte kvinnan ändra sitt anspråk. Hon påstod att nästan alla saker återfunnits i plastsäckar och kartonger i hennes carport och menar att tjuvarna måste glömt sakerna där. Ett försvunnet armband hade en skata förmodligen släppt en bit bort på hennes tomt, och nu var det delvis skadat. Därför sökte hon nu bara ersättning för en handfull föremål.

När polisen gjorde husrannsakan stod en stor del av de stöldanmälda föremålen framme.

Gjorde husrannsakan

När polisen i juni knackade på hemma hos henne för en husrannsakan, hängde tavlorna hon anmält som stulna på väggarna och i hyllorna stod prydnadsföremålen.
Men anmälan till polisen om att hon hittat en stor del av stöldgodset verkar kommit bort på posten…

Fler saker talar emot kvinnan. Som att hon tiden före hon anmälde inbrott höjde sitt försäkringsbelopp för lösöre till 1,5 miljoner kronor och sedan ytterligare med 100 000 kronor. Hon gjorde internetsökningar efter ”dyrbara guldsmycken” och skapade värderingsintyg i datorn, med logotypen från en värderingsfirma. I början av februari skapades även köpekontrakt på flera tavlor, i samband med sökningar på Bukowskis auktioner. Hennes PayPal-kvitto för köp av en Rolexklocka för 325 000 stämde inte heller. Butiken använder inte Paypal, och bilden på klockan stämmer inte överens med varken armband eller modell som hon uppger.

52 föremål anmäldes som stulna. Sedan “hittade” kvinnan cirka 40 av dem i sin carport.

Tidigare dömd

Kvinnan laddade även ner filen hur DNA-analys går till hos polisen. Men ändå visade polisens brottsplatsundersökning från ”inbrottet” bara DNA och skoavtryck från kvinnan själv.

Kvinnan som är i 60-årsåldern dömdes i somras för bokföringsbrott vid två tillfällen och grovt bokföringsbrott, efter att ha skrivit falska fakturor. Hon fick en företagsbot på 50 000 kronor och näringsförbud.

Polisens genomgång av kvinnans ekonomi visar att hon har flertalet skulder till olika kreditinstitut och lever över sina tillgångar. Hon spenderar mycket pengar på spelsidor och lotterier.

Kvinnan nekar till brott. I polisens förhör svarar hon främst ”inga kommentarer” på frågorna.

Tidigare i NH:

Skrev falska fakturor – straffas

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Inbrottsvåg sveper över Kungsbacka innerstad

Blåljus Lås din dörr! Med den uppmaningen vänder sig polisen i Kungsbacka till allmänheten. Detta sedan flera ...

Inbrott i villa – bröt upp fönster

Blåljus Någon bröt upp ett fönster och tog sig in i en villa i Fjärås på ...

Unga bröt sig in i Åsaskolan

Skola Polisen befinner sig just nu i Åsa, där två tonårspojkar brutit sig in i Åsaskolan.Klockan hade precis ...
Annons