Annons

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade antalet konkurser med hela 25 procent under perioden januari till och med juli.

Jobb & Pengar | 14 Augusti 2020 16:30

Kungsbackas lokala näringsliv står starkt i krisen.

FOTO: Pixabay

Det är knappt så man tror det är sant. Men Kungsbackas lokala näringsliv ser faktiskt ut att ha mått bättre under coronakrisens första månader, än under samma period i fjol. I vart fall om man studerar statistiken över antalet företag som försatts i konkurs.

16 företag i konkurs

Antalet konkurser ökade visserligen i juli, såväl i Kungsbacka och Halland, som i riket som helhet. Något som kan vara en indikation på att den djupa ekonomiska kris coronapandemin väntas utlösa nu är i antågande.

Men går man längre tillbaka i statistiken träder faktiskt en helt annan bild fram.

Totalt har 16 Kungsbackaföretag med 38 anställda försatts i konkurs under årets första sju månader. Det är en minskning med hela 25 procent jämfört med samma period 2019, då 20 Kungsbackaföretag med sammanlagt 52 anställda gick ”i putten”.

Oförändrat i länet

Även i länet som helhet ökade konkurserna i juli – från 9 i fjol somras, till 17. Men sett över längre tid har även det regionala näringslivet lyckats hålla ställningarna under de första pandemimånaderna.

Totalt har 89 halländska företag försatts i konkurs till och med juli månad. Det är lika många som ”kursade” under samma period 2019.

konkurser

Tydlig ökning i landet

I Sverige som helhet har antalet konkurser ökat med drygt 16 procent – från 3 644 under de första sju månaderna 2019, till 4 235 under samma period i år.

Uppgifterna kommer från ekonomisajten Kreditrapporten som bland annat publicerar statistik över antalet konkurser i svenska företag.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Par misstänkta för att ha eldat upp tidigare partners hus

Blåljus Det är en relationshistoria med flera inblandade dömda personer, som ligger bakom den pågående förundersökningen ...

Hair by Angels kan bli Årets frisörföretag

Nyheter I dagarna blev det klart vilka som tävlar om titeln Årets frisörföretag, bland de nominerade finns Hair ...

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...
Annons