Annons

Färre bostäder ska byggas

För tre år sedan gick kommunledningen på oppositionens linje och höjde målet till 700-800 bostäder om året. Nu sänker man till 500 igen. Kostnaderna för infrastrukturen har blivit för höga.
Nyheter | 15 Mars 2019 07:19

Snart har många varken råd med hyreslägenhet eller bostadsrätt.

FOTO: Norra Halland

För tre år sedan gick kommunledningen på oppositionens linje och höjde målet till 700-800 bostäder om året. Nu sänker man till 500 igen. Kostnaderna för infrastrukturen har blivit för höga.

– Vi ska inte bygga skulder för framtida generationer, motiverar kommunalrådet Hans Forsberg (M).

 

Det är gigantiska bostadsprojekt som planeras i Kungsbacka de närmaste åren, framför allt i nordöst med Voxlöv och Björkris 2, där det kan handla om över 2 000 bostäder. Samtidigt är efterfrågan ännu större. Trots det drar nu kommunledningen i bromsen.

– Vi vil ha en takt som vi klarar ekonomiskt. Kringservice med vägar, skolor, äldreboenden och annat gör att vi tvingas öka vår skuldsättning från 600 miljoner till 3 miljarder. Fortsätter det kommer skulderna att överstiga hela omsättningen, säger Hans Forsberg.

Just nu är tre helt nya skolor på gång: Voxlöv, Tölö och Vallda Heberg. Dessutom utbyggnad av Åsaskolorna och nuvarande Björkrisskolan. Det handlar om miljardbelopp.

Simhallen och nytt reningsverk är andra jätteinvesteringar.

Var det fel att öka målet?

– Det kan man alltid dividera om, jag tycker det hade varit klokt att ligga kvar på 500 bostäder. Det har blivit en våldsam ökning av våra kostnader, säger Hans Forsberg.

Men hur ska ni klara bostadsbristen?

– Kungsbacka fortsätter att vara en av de snabbast växande kommunerna, men vi måste ha en takt vi klarar av.

Socialdemokraternas kommunalråd Eva Borg som i många år drivit frågan om fler bostäder, är kritisk till den sänkta ambitionen.

– Man har inte gjort en konsekvensanalys. Vad händer till exempel när företag inte kan rekrytera för att det inte finns bostäder? När vi är ute på företagsbesök vågar jag påstå att bostäder tas upp åtminstone varannan gång.

Beslutet är än så länge enbart taget i kommunstyrelsens arbetsutskott. Nu ska det vidare till hela kommunstyrelsen och därefter ska hela bostadsförsörjningsprogrammet spikas i fullmäktige.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons