Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Färre bostäder ska byggas

För tre år sedan gick kommunledningen på oppositionens linje och höjde målet till 700-800 bostäder om året. Nu sänker man till 500 igen. Kostnaderna för infrastrukturen har blivit för höga.

– Vi ska inte bygga skulder för framtida generationer, motiverar kommunalrådet Hans Forsberg (M).

 

Det är gigantiska bostadsprojekt som planeras i Kungsbacka de närmaste åren, framför allt i nordöst med Voxlöv och Björkris 2, där det kan handla om över 2 000 bostäder. Samtidigt är efterfrågan ännu större. Trots det drar nu kommunledningen i bromsen.

– Vi vil ha en takt som vi klarar ekonomiskt. Kringservice med vägar, skolor, äldreboenden och annat gör att vi tvingas öka vår skuldsättning från 600 miljoner till 3 miljarder. Fortsätter det kommer skulderna att överstiga hela omsättningen, säger Hans Forsberg.

Just nu är tre helt nya skolor på gång: Voxlöv, Tölö och Vallda Heberg. Dessutom utbyggnad av Åsaskolorna och nuvarande Björkrisskolan. Det handlar om miljardbelopp.

Simhallen och nytt reningsverk är andra jätteinvesteringar.

Var det fel att öka målet?

– Det kan man alltid dividera om, jag tycker det hade varit klokt att ligga kvar på 500 bostäder. Det har blivit en våldsam ökning av våra kostnader, säger Hans Forsberg.

Men hur ska ni klara bostadsbristen?

– Kungsbacka fortsätter att vara en av de snabbast växande kommunerna, men vi måste ha en takt vi klarar av.

Socialdemokraternas kommunalråd Eva Borg som i många år drivit frågan om fler bostäder, är kritisk till den sänkta ambitionen.

– Man har inte gjort en konsekvensanalys. Vad händer till exempel när företag inte kan rekrytera för att det inte finns bostäder? När vi är ute på företagsbesök vågar jag påstå att bostäder tas upp åtminstone varannan gång.

Beslutet är än så länge enbart taget i kommunstyrelsens arbetsutskott. Nu ska det vidare till hela kommunstyrelsen och därefter ska hela bostadsförsörjningsprogrammet spikas i fullmäktige.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!