FAMILJ 2021-04-30 KL. 19:55

Tatueringar och tavlor för Nathalie och Josefin

Mitt i coronapandemin slog Josefin Zaaek och Nathalie Adolfsson upp portarna till hårt arbete som egenföretagare. I innerstaden säljer de konst på både kropp och canvas.
– Många blir chockade när de kommer hit. De tycker det ser mer ut som en frisersalong än en tatueringsstudio, säger Josefin Zaaek.

Tatueringar och tavlor för Nathalie och Josefin
”Många går förbi och tittar in genom fönstren. Kom gärna in och säg hej, vi vill att alla ska känna sig välkomna”, säger Nathalie Adolfsson och Josefin Zaaek som i mars öppnade Skye tattoo & arts.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



21 respektive 22 år gamla hade de börjat spara pengar för framtiden – ett hus eller resor. Men så i december när de var på väg hem från gymmet, föddes idén om att starta eget tillsammans.

Josefin Zaaek hade redan börjat tatuera, gått som lärling och byggt upp en kundkrets och Nathalie Adolfsson var sugen på att byta jobb.

– Shit vad kul, tänkte jag när Josse föreslog det, säger Nathalie som är i full gång och tatuerar, med Josefin som mentor.

– Jag gick estetiska programmet och jobbade med bild på datorn, spelgrafik. Jag är lite av en datanörd. Och jag kände att jag ville ha ett jobb jag tycker är roligt, säger Josefin.



Hon köpte en tatueringsmaskin och färger på nätet och började öva på sig själv direkt. En liten alien på hälen ”den sitter inte kvar nu.”

Corona inget hinder


Tre månader efter den där kvällen på gymmet, den första mars, öppnade de Skye tattoo and arts i innerstaden. Nathalie kunde söka Starta eget-bidrag, men Josefin hade enskild firma sedan tidigare och fick nej.

Marknadsföringen skötte de i sociala medier och det har varit en flygande start med massor av förfrågningar. Josefin är fullbokad en månad framåt och Nathalie har redan flera återkommande kunder.

Att starta eget under coronapandemin visade sig vara rätt beslut.

– Jag har haft mina bästa månader under pandemin. Eftersom man inte ska resa och inte kan göra så mycket, lägger många pengarna på sig själv istället, säger Josefin.

– Vi är noga med att använda masker och handskar och det samlas inte mycket folk här. Jämför man med att handla på Ica, är det ganska säkert att komma hit, säger Nathalie.


Djurmotiv och porträtt


Förutom tatueringar säljer de även tavlor. Nathalie målar på canvas i akryl och det blir många djurmotiv. Josefin målar i olja och föredrar porträtt och motiv från spel och fantasy. Hon drömmer om att få tatuera in en hel ryggtavla med motiv från till exempel World of Warcraft.


Salongen är ljus och luftig. Långt ifrån en mörk källarlokal där åtta snubbar trängt ihop sig för att tatuera.

– Det vill vi komma bort från. Det är så många olika sorters personer som har tatueringar och vi vill att alla ska känna sig välkomna i studion. Vi vill ju också trivas själva och ha lite hemkänsla, säger Josefin.

– Det ska kännas mysigt att komma hit. Fräscht, profsigt och rent, säger Nathalie.

Stor efterfrågan


Fler män än kvinnor jobbar som tatuerare och efterfrågan att gå till en kvinnlig sådan är stor, enligt Josefin.

– Det är ganska intimt att sitta när en personer i sex timmar. Många kvinna uppskatta att kunna sitta med en kvinna och känna sig öppen och lugn.

Som i det mesta går det trender i tatueringar. Det är alltid mycket blommor (pioner), fjärilar, årsdatum, låttexter, namn på familjemedlemmar, djurporträtt och döskallar. Josefin har också fått göra flera anime-tatueringar.

Nej till genitalier


Men kunden får inte bestämma helt själv. Är man ung och har ingen tatuering sedan tidigare, kommer de inte tatuera dig på halsen eller handen ”det är något man får förtjäna”.

Och så har de sagt nej till att tatuera genitalier.

– Det var en man som ville tatuera, eh… sin penis till en orm. Och en kvinna ville göra fjärilsvingar liksom ut från blygdläpparna. Men jag tror inte det hade blivit så bra.

Bra stöd


Det nystartade livet med egen studio innebär långa arbetsdagar sex dagar i veckan, men det är med glädje menar de. De har också bra stötning från sina familjer, som inte hade några tatueringar innan tjejerna drog igång.

– Min pappa är egenföretagare och sa direkt ”ja, kör tjejer”! Det har gått fort men aldrig känts fel.

– Pappa hade inga tatueringar innan, men blev min första kund och har nu på hela armarna, så han stöttar verkligen, säger Josefin.


Fler reportage om företag och jobb

TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.