FAMILJ 2020-07-26 KL. 13:55

Strömmar ger känsla av äventyr

Det porlar, brusar och droppar. Här finns en rik flora, och en av Sveriges största ormbunkar trivs utmärkt i den forsande miljön. För den som är vän av utflykt och natur är Sju strömmar ett tips i såväl regn som solsken.

Strömmar ger känsla av äventyr

TV-klipp och nyheter



Den som besökt Hyltenäs kulle (även känt som Seatons kulle) vid sjöarna Öresjön och Tolken i Marks kommun har varit nära. Bortom Öxnevalla, i den lilla byn Torestorp, ligger området Sju strömmar. Namnet kommer sig helt enkelt av att Torestorpsån här bryts isär i sju olika fåror som skapar ett speciellt och spännande naturområde. 

Den som är intresserad av naturfoto, vatten, blommor, lavar och växter – kort sagt natur i allmänhet – har här en hel del att hämta. Även om många anser att det gör sig bäst om våren när vitsipporna blommar, är det en spännande miljö året runt. 


Förutom spännande natur finns det en hel del spår av det förgågna vid Sju strömmar.


Sju strömmar är ett så kallat Natura 2000-område. Utmärkande för naturen kring strömmarna är att den består av blandad lövskog som tidvis översvämmas, vilket utvecklat vad som kallas just svämlövskog. Sveriges största ormbunke Kungsbräken frodas bland stenar och vatten, småfåglarna Strömstare och Forsärla trivs fint i miljön, och öring leker här även om den minskat på senare år. 


Ormbunkar och annan grönska trivs fint vid vattnet. Men det är inte alltid lätt att ens ta sig till broarna.


Området är dock inte direkt anpassat för alla. Underhållet av spänger och broar verkar släpa en del, och här och där får besökaren vara uppmärksam på underlaget. Samtidigt skapar det på sitt sätt en känsla av äventyr. En del stigar och gångvägar är i bra skick – andra har närmast växt igen. Vid en av strömmarna har den lilla träbrons kontakt med land brutits på båda sidor, och det krävs ett rejält längdhopp för att ens ta sig dit. 


Men, på tal om broar – det finns även de som besöker området av fler skäl än för att se vad enbart naturen har skapat. En som kliver upp ur snåren ungefär samtidigt som Norra Halland har klarat av sin expedition, är boråsaren Kent Gustafsson. 

– Jag är väldigt intresserad av gamla stenbroar förklarar han. 

Och stenbroar finns det gott om i området. Kent Gustafsson pekar på den lilla områdeskartan som finns i anslutning till området, visar och berättar var längs vattendragen det ligger gamla broar. 

– Det finns väldigt gott om i de här trakterna. Ett fantastiskt kulturarv, säger han. 


 

En knapp timmas bilkörning på vackra landsvägar tar dig dit. Bra skor, en termos kaffe, samt en lust att koppla av till ljudet av rinnande vatten borgar dessutom för en lyckad utflykt. 

Och ps, glöm inte kameran. 

 

Läs fler nyheter på norrahalland.se - klicka här

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.