FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

Av Christina Wagner

Familjen Hammarbergs hästgård lär ut ridning genom att tänka nytt, både för ryttare och personal. Bakom idéerna står Margareta Hammarberg, som just fått utmärkelsen Årets hästföretagare 2021.

Prisade Margareta tänker utanför boxen
Margareta Hammarberg i hagen med enda två stona i flocken, dräktiga Alcina och Lady till vänster. Foto: Christina Wagner

Margareta är tredje generationen på Hammarbergs gård strax utanför Voxlöv, och tog över den med maken Andreas 2006.
– Det är en släktgård. Min farfar byggde den och min pappa hade kor här för längesen, vi har byggt om helt efterhand och utvecklat under tiden, säger Margareta Hammarberg.
Utbildad ridinstruktör och C-tränare i hoppning valde Margareta att starta egen ridskola på gården.
– Jag har nischat mig lite för vuxna, och har små grupper. Jag har lektioner för barn också, men då får de ha egen häst eller ponny. Vi har inga skolponnyer, säger hon.
Här finns 25 hästar, 15 av dem är Hammarbergs egna och resten är inackorderingar. Fodret odlar de själva, både på egen mark och genom arrende. Margaretas idé är att hästarna ska ha det så bra som möjligt, därför är den stor hagen gjord för lösdrift med stora ligghallar för hästarna att lägga sig i. Stallets boxar används mest inför och efter lektion.
– All ordinarie verksamhet är på dagtid, men vi har kurser eller aktiviteter på kvällar eller helger. Då kan vi planera efter hur våra tävlingar ligger och utifrån familjen och personalen. Nu när vi kör på dagtid jobbar personalen mer tillsammans, innan gick vi mer omlott. Det är roligt, det är mindre ensamarbete och mer gemenskap.

Klippkort för lektioner
En orsak till att verksamheten kunnat få fart på dagtid är Margaretas idé om klippkort på lektioner istället för fasta lektionstider. Det började ridskolan med för fem år sedan, till en början även på kvällstid.
– Jag ville få igång verksamheten på dagtid för familjens skull, men det gör också att personalen får bättre arbetstider. Samhället förändras och många hade svårt med en fast tid i veckan, det gick lite trögt i början men sen har det rullat på, säger hon.
Idérikedomen är anledningen till utmärkelsen "Årets hästföretagare 2021". Margareta är stolt över att ha nominerats av en kund, Lantbrukarnas riksförbund har därefter sett över företagets ekonomi och intervjuat henne. För någon vecka sedan tog Margareta emot diplom, nu väntar gratis utbildning för alla i personalen.
– Jag älskar att hitta på nya grejer och försöker titta på hur andra branscher gör och ta in det i hästvärlden. Man får tänka lite utanför boxen, det är det bästa.

Hästlivet självklart
Hästar har varit en självklarhet i tillvaron ända sen barndomen. Som sjuåring lekte Margareta Hammarberg ridlärare i trädgården, senare tävlade hon mycket i hoppning själv och utbildade sig till ridlärare i Strömsholm. Efteråt jobbade hon både i Tyskland och Holland, men också flera år i Tranemo, innan det blev dags för eget.
– I den här sporten och hästbranschen måste man vara ödmjuk, för man blir aldrig fullärd. Det går hela tiden att lära sig nytt från andra och ta med sig det man gillar bäst från olika stall till sitt eget företag, säger Margareta, som fortfarande brinner mest för hoppning och ser det som en självklarhet att rida själv för att kunna utbilda med kvalitet.
– Vi lägger ganska mycket tid på att rida våra hästar så de är utbildade och trevliga för våra kunder, vi tävlar även en del av våra skolhästar.
Stolt över släktgården
Hästlivet är hela familjen Hammarbergs stora intresse numera och jobb och fritid har en tendens att flyta ihop. Från att ha tävlat framgångsrikt själv följer Margareta och maken Andreas sönerna Viktor och Alvin på tävling runt om i landet. Semestern tillbringas oftast i husvagn.
– Självklart åker vi till Falsterbo på hästtävling, men det blir annat också. Ja, du hör ju, det blir ju som en livsstil.
Att gården finns kvar i släkten uppskattas bland annat av Margaretas farbror.
– Mina barn blir fjärde generationen, jag brukar säga att mina söner är Bröderna Hammarberg 2,0. Så jag är mån om att det ska fortsätta vara en gård, även om vi bor centralt och det byggs runt omkring i Voxlöv.Faktaruta: Margareta Hammarberg
Är: 42 år
Bor: På Hammarberg gård
Familj: Maken Andreas och barnen Alvin, 13 år, och Viktor, 11 år
Gör: Ridlärare och egenföretagare. Utbildad ridinstruktör och C-tränare i hoppning
Fritid: Hästar, mental träning och yoga
Aktuell: Utsedd till ”Årets hästföretagare 2021” av Hästföretagarcentrum, som är ett samarbete mellan Lantbrukarnas riksförbund Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Motiveringen är ”Ett utmärkt exempel på en kundmedveten hästföretagare som alltid ligger steget före”


Storbråk på kroggatan
BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46

Storbråk på kroggatan

SENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Lerkil tog säsongens andra seger
FOTBOLL 2022-05-27 KL. 21:41

Lerkil tog säsongens andra seger

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.