TV-klipp och nyheter

FAMILJ 2020-10-17 KL. 21:00

Närodlade blommor för klimatsmart bukett

Att inreda med snittblommor är mycket populärt, men ofta är det höljt i dunkel varifrån buketten kommer. Det är något som designern och kungsbackabon Hanna Wendelbo vill ändra på. Nu är hon aktuell med boken Hannas blommor & blad.

Närodlade blommor för klimatsmart bukett
Hanna Wendelbo vill inspirera fler att konsumera hållbara, närproducerade blommor efter säsong.


När Hanna Wendelbo flyttade till hus i Kungsbacka för 13 år sedan väcktes hennes intresse för odling. Till en början var det mest grönsaker, men med tiden övergick passionen till att gälla blommor.


– Jag har upptäckt att blommorna ger mig så mycket inspiration i mitt skapande och att odla blommor blir en kreativ process för mig.



Hanna är designer och formgivare till yrket. Efter många år i tapetbranschen startade hon eget företag 2017.


Inom Hanna Wendelbo design AB har Hanna utvecklat ett koncept hon kallar blomsterpill. Det handlar om att plocka isär en blomma till dess minsta beståndsdelar och lägga delarna i ett dekorativt mönster.


– Vad är det för konstigt konstnärlig form, kanske man tänker, men det är inte så konstigt när man väl får se resultatet, säger Hanna.

Bilderna på blomsterpillet har blivit till bokomslag och posters. När Hannas bild blev logotypen till årets Sommar i P1 fick den stort genomslag.


Något som skavde


I takt med att blommorna upptog en allt större del av Hannas konstnärliga arbete började hon fundera mer på hållbarhetsaspekten.


– Det var något som skavde i mig när jag valde att köpa snittblommor. Jag blev nyfiken på hur blommorna har kommit hit, hur de har vuxit och så vidare och började forska mer i det.








Det stod snabbt klart för Hanna att förutsättningarna att fatta initierade beslut som blomkonsument är betydligt mer begränsade än när man köper mat.


De senaste decennierna har kravmärkt, ekologiskt och närproducerat blivit självklara ord i vår vokabulär och i matbutikerna stoltserar varumärkena med dessa värden. I frukthyllorna är det lätt att ta reda på vilket äpple som kommer från en småskalig odling i Sverige och vilket som färdats över halva jordklotet.


– Får man bara en ursprungsmärkning är det lätt att göra medvetna val, men det kan du inte göra med blommor. Det är väldigt få snittblommor som har ursprungsmärkning, säger Hanna.


Startade blomsterupprop


Att välja svenska snittblommor är hållbart på mer än ett sätt, förklarar Hanna. Det handlar både om miljö och klimat, som i ifrågasättandet av långa fraktsträckor, och om social hållbarhet, som i transparens gällande arbetsförhållanden.


I sociala medier hittade Hanna andra som fått upp ögonen för ”slow flowers” och hållbara, närodlade blommor i säsong. Tillsammans med trädgårdsmästarna Paulina Alesand och Emily Bratt skapade hon Blomsteruppropet i januari 2019.


– Vår vision är att närodlade blomster i säsong ska vara förstahandsvalet för folket. Dels handlar det om att man ska välja det svenskodlade om möjligheten finns, dels är det en fråga om att få till en ursprungsmärkning så att man kan göra de självklara valen hos sin florist, säger Hanna.


Samtidigt är hon tydlig med att hon inte vill skamma eller skapa press kring ämnet:

– Det är inga piskor alls i detta, men jag hoppas att jag kan inspirera andra. Jag vägrar att ge pekpinnar, det jag vill är att det ska vara lätt att göra val som konsument, utan att behöva vara påläst och veta massa saker.


En annan estetik


Att sprida budskapet om ”slow flowers” och visa hur man kan använda dem är en viktig del i att inspirera. Det är en del av syftet med Hannas andra bok, Hannas blommor & blad, som utkom tidigare i höst. Hon har även hållit föreläsningar om hållbara blomster och haft en utställning i Palmhuset i Göteborg, mitt i mörka december förra året.


– I december är det som mörkast och tråkigast, och vi har tre timmar av dagsljus mitt på dagen. Men ändå, om vi bara tänker till så finns det väldigt mycket att njuta av.


Under vinterhalvåret är gräset bokstavligen grönare på andra sidan (jorden). Men strävar man efter hållbarhet i sina vaser får man kanske tänka om en aning.


De gröna, spikraka stjälkarna och identiska blommorna ersätts av lite krokigare silhuetter som härdats av väder och vind.


– Om man börjar tänka hållbart är det en annan sorts estetik att vänja sig vid, säger Hanna.


Så vad för sorts snittblommor kan vi komma över på nära håll, nu på hösten?

– I slutet på september har frosten antagligen inte kommit, då har vi fortfarande alla dahlior, rudbeckier, jag kan tänka mig att det finns solrosor. Vi har väldigt mycket fina gräs, och längre fram på säsongen när frosten har kommit kan vi börja njuta av allt det torkade materialet som man gärna kan kombinera med det vintergröna.


Hanna jobbar numera uteslutande med hållbara blomster i sina egna projekt. Här i Kungsbacka, där klimatet är mildare än i många andra delar av landet, finns flera lokala snittblomsodlingar att handla av.


– Vi är lite bortskämda med Blomsterfarmen i Vallda och Pepparrotsgården i Tjolöholm. Vi har också en av de största tulpanodlarna i Sverige i Frillesås. Så vi har det lyxigt i Kungsbacka. Överlag är det hos oss i Halland som slow flowers är extra stort. Vi ligger i framkant och har många duktiga odlare, säger Hanna Wendelbo.








Alla bilder kommer från boken Hannas blommor & blad och är tagna av Hanna Wendelbo.







TV-klipp och nyheter

Här är lokala profilernas bästa julklapp i livet
NYHETER 2024-12-17 KL. 21:00
Premium

Här är lokala profilernas bästa julklapp i livet

Rymdskepp, NHL-hockey och vissen blomma på topplistan

18-åriga Annika gör succé som bakande entreprenör
NYHETER 2024-12-17 KL. 20:00
Premium

18-åriga Annika gör succé som bakande entreprenör

Annika satsar på entreprenörskap

Ryttarprofilen:
SPORT 2024-12-17 KL. 19:00
Premium

Ryttarprofilen: "Jag höll på att dö den natten”

Sandra Gustafsson öppnar upp om mardrömmen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna:

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna: "Inte ens nära godkänt"

Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.