FAMILJ 2022-06-08 KL. 21:00

”Jag fick en chans och tog den”

Av Christina Wagner

De som hittat till Lilla Ladan i Frillesås någon gång brukar komma tillbaka. Linn Demme driver den personliga blomsterbutiken sedan sex år.

”Jag fick en chans och tog den”
RARITET. Lilla ladan i Frillesås är en blomsterinstitution som drivs vidare genom Linn Demme, som driver butiken sedan sex år. Foto: Christina Wagner

Raderna med blommor utanför Lilla ladan är välkomnande och inne i butiken avlöser kunderna varandra för att köpa snittblommor.
– I början när jag tog över hade jag bara öppet på sommaren, sen ville jag satsa fullt ut, säger hon.
Lilla ladan har funnits som sommarbutik med blommor och grönsaker i decennier. Just snittblommor har Linn Demme valt att utöka i sortimentet sedan hon tog över.
– När jag tog över hade Vareborgs bärodling Lilla ladan. Personalen kunde inte blommor, det gjorde att man mest hade fokus på gårdsbutik.
Som yngre fick Linn Demme chans att jobba i blomsteraffär hos sin dåvarande killes mamma. Där lärde hon sig yrket.
– Men hon var trött på det och lade ner. Först tänkte jag ta lite ledigt, sen blev jag rastlös, så jag ringde kompisar varav en jobbat på Vareborg. Jag åkte dit samma dag, fick jobb och körde jordgubbar. Det tog någon vecka eller två innan Kenneth frågade om jag ville ta över häruppe, berättar hon.
Hon tackade först nej, men ändrade sig. Tur är väl det, för sedan dess har Lilla ladan blivit mer och mer populär.
– Från början hade jag ingen aning vad folk ville ha i Frillesås, det var lite trixigt i början men man lär ju sig med tiden. Jag fick en chans och tog den.

För och nackdelar
Hon hyr ett år i taget med fyra anställda varav två på heltid. Sedan några år har Lilla ladan öppet mer eller mindre året runt.
Lokalen är charmig men har sina nackdelar, på vintern fryser till exempel lätt vattenledningen.
– Vi har bara sommarvatten, blir det kallt en längre period fryser vattnet. Vi brukar sätta kranen på pytteliten dropp för att det inte ska frysa, men på julafton glömde vi ju det. Under nyårsveckan hade vi inget rinnande vatten, vi fick gå in till Lantmanna och bära dunkar.
Att det blev just blommor som Linn säljer är ingen slump, hennes mamma har alltid varit intresserad. Linn fick en egen hörna i trädgården hemma.
– Det blev nästan alltid aklejor. Men de sådde sig överallt hemma, utom just i min hörna. Intresset för blommor, perenner egentligen, har alltid funnits. Sen har vi har inte så mycket perenner att sälja här, jag får greja med det hemma istället.

Många stammisar
En stor, men också rolig, utmaning är den begränsade ytan på Lilla ladan. Linn och hennes kollegor behöver arrangera om ofta för att få plats med nyinkomna blommor.
– Vi kan bara ha framme litegrann, det blir mycket att springa bak på lagret och hämta saker när folk till exempel vill ha krukor. Man får försöka fråga vilken stil de är ute efter, för vi har inte plats att ha allt framme. Vi gör om varje vecka och skyltar om, det är magiskt att flytta på saker för det blir som nytt liv i dem.
Många av kunderna är stammisar och passerar Lilla ladan när de har ärenden i närheten. Linn Demme gillar att butiken upplevs personlig.
– Det finaste jag hört var någon som stannade till efter jobbet och sa ”jag kände för att stanna till och landa lite bland alla blommor”. Vad gött att vi kan göra det för dem! Att känna av människor är en stor bit, det är inte alltid de kan förklara vad de vill ha för stil på buketten till exempel. Det är mycket psykologi var man ska ställa saker och hur man ska paketera.

Drömmar finns
Lilla ladan som lokal har fantastiskt läge, tycker hon, samtidigt är det slitsamt när merparten blomhyllor måste flyttas varje dag. Dessutom är det svårt att expandera verksamheten.
– Jag har kollat efter andra lokaler, men om jag ska flytta är jag kräsen med var det skulle vara. Jag har absolut drömmar, nu när jag flyttat till gård finns stora möjligheter vad man kan göra där. Jag är inte riktigt klar i huvudet med vilken form det skulle vara, men nånting hade varit roligt.


Linn Demme
År: 29
Bor: I Stråvalla (”precis vid gränsen vid ån”)
Familj: Sambon Simon, hunden Sammi och katten Chaplin
Gör: Driver Lilla ladan i Frillesås
Favoritblommor: ”Svårt. Men jag gillar vårblommor mycket, lökar både i snitt och i kruka. Just nu är det ju pioner också, de är ju maffiga och härliga”
Aktuell: En av tre finalister till Årets unga landsbyggare 2022, kategori entreprenör, i Region Halland


Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.