FAMILJ 2022-06-08 KL. 21:00

”Jag fick en chans och tog den”

Av Christina Wagner

De som hittat till Lilla Ladan i Frillesås någon gång brukar komma tillbaka. Linn Demme driver den personliga blomsterbutiken sedan sex år.

”Jag fick en chans och tog den”
RARITET. Lilla ladan i Frillesås är en blomsterinstitution som drivs vidare genom Linn Demme, som driver butiken sedan sex år. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Raderna med blommor utanför Lilla ladan är välkomnande och inne i butiken avlöser kunderna varandra för att köpa snittblommor.
– I början när jag tog över hade jag bara öppet på sommaren, sen ville jag satsa fullt ut, säger hon.
Lilla ladan har funnits som sommarbutik med blommor och grönsaker i decennier. Just snittblommor har Linn Demme valt att utöka i sortimentet sedan hon tog över.
– När jag tog över hade Vareborgs bärodling Lilla ladan. Personalen kunde inte blommor, det gjorde att man mest hade fokus på gårdsbutik.
Som yngre fick Linn Demme chans att jobba i blomsteraffär hos sin dåvarande killes mamma. Där lärde hon sig yrket.
– Men hon var trött på det och lade ner. Först tänkte jag ta lite ledigt, sen blev jag rastlös, så jag ringde kompisar varav en jobbat på Vareborg. Jag åkte dit samma dag, fick jobb och körde jordgubbar. Det tog någon vecka eller två innan Kenneth frågade om jag ville ta över häruppe, berättar hon.
Hon tackade först nej, men ändrade sig. Tur är väl det, för sedan dess har Lilla ladan blivit mer och mer populär.
– Från början hade jag ingen aning vad folk ville ha i Frillesås, det var lite trixigt i början men man lär ju sig med tiden. Jag fick en chans och tog den.

För och nackdelar
Hon hyr ett år i taget med fyra anställda varav två på heltid. Sedan några år har Lilla ladan öppet mer eller mindre året runt.
Lokalen är charmig men har sina nackdelar, på vintern fryser till exempel lätt vattenledningen.
– Vi har bara sommarvatten, blir det kallt en längre period fryser vattnet. Vi brukar sätta kranen på pytteliten dropp för att det inte ska frysa, men på julafton glömde vi ju det. Under nyårsveckan hade vi inget rinnande vatten, vi fick gå in till Lantmanna och bära dunkar.
Att det blev just blommor som Linn säljer är ingen slump, hennes mamma har alltid varit intresserad. Linn fick en egen hörna i trädgården hemma.
– Det blev nästan alltid aklejor. Men de sådde sig överallt hemma, utom just i min hörna. Intresset för blommor, perenner egentligen, har alltid funnits. Sen har vi har inte så mycket perenner att sälja här, jag får greja med det hemma istället.

Många stammisar
En stor, men också rolig, utmaning är den begränsade ytan på Lilla ladan. Linn och hennes kollegor behöver arrangera om ofta för att få plats med nyinkomna blommor.
– Vi kan bara ha framme litegrann, det blir mycket att springa bak på lagret och hämta saker när folk till exempel vill ha krukor. Man får försöka fråga vilken stil de är ute efter, för vi har inte plats att ha allt framme. Vi gör om varje vecka och skyltar om, det är magiskt att flytta på saker för det blir som nytt liv i dem.
Många av kunderna är stammisar och passerar Lilla ladan när de har ärenden i närheten. Linn Demme gillar att butiken upplevs personlig.
– Det finaste jag hört var någon som stannade till efter jobbet och sa ”jag kände för att stanna till och landa lite bland alla blommor”. Vad gött att vi kan göra det för dem! Att känna av människor är en stor bit, det är inte alltid de kan förklara vad de vill ha för stil på buketten till exempel. Det är mycket psykologi var man ska ställa saker och hur man ska paketera.

Drömmar finns
Lilla ladan som lokal har fantastiskt läge, tycker hon, samtidigt är det slitsamt när merparten blomhyllor måste flyttas varje dag. Dessutom är det svårt att expandera verksamheten.
– Jag har kollat efter andra lokaler, men om jag ska flytta är jag kräsen med var det skulle vara. Jag har absolut drömmar, nu när jag flyttat till gård finns stora möjligheter vad man kan göra där. Jag är inte riktigt klar i huvudet med vilken form det skulle vara, men nånting hade varit roligt.


Linn Demme
År: 29
Bor: I Stråvalla (”precis vid gränsen vid ån”)
Familj: Sambon Simon, hunden Sammi och katten Chaplin
Gör: Driver Lilla ladan i Frillesås
Favoritblommor: ”Svårt. Men jag gillar vårblommor mycket, lökar både i snitt och i kruka. Just nu är det ju pioner också, de är ju maffiga och härliga”
Aktuell: En av tre finalister till Årets unga landsbyggare 2022, kategori entreprenör, i Region Halland

TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

I topp: Renoverad gård från 1850-talet
2025-05-08 KL. 19:00
Premium

I topp: Renoverad gård från 1850-talet

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.