FAMILJ 2023-05-14 KL. 17:45

Hon kan bli Framtidens kvinnliga ledare

Av Anton Lorentzson

För sjuttonde året i rad rankar Sveriges cheforganisation, Ledarna, Framtidens kvinnliga ledare. Listan består av 75 kandidater och en av dem är Isabella Olsson, som är uppvuxen i Kungsbacka.

Hon kan bli Framtidens kvinnliga ledare
Isabella Olsson från Kungsbacka är en av de rankade i Framtidens kvinnliga ledare som Ledarna utsett. Foto: Läkarmissionen

TV-klipp och nyheter

Sveriges cheforganisation, Ledarna, rankar varje år landets 75 främsta unga kvinnor (20–35 år) som nått chefspositioner och som gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap. Kvinnorna bedöms enligt tre kriterier, som är kompetens – ledarskap, resultat och potential. Vem som helst kan nomineras och nominera. Isabella Olsson, som är Global påverkanschef på Läkarmissionen, blev nominerad av sitt jobb.
– Det känns lite svindlande men jättefint såklart. Jag har jobbat inom bistånd i två år, så det har gått väldigt fort. Det är lite svårt att tänka sig att jag idag anses vara en av framtidens så kallade kvinnliga ledare, säger hon.

Efter nomineringen följde en lång process där hon svarat på intervjufrågor och skickat in cv till en jury, som sedan valt ut de 75 kandidaterna.
– Jag är lite chockad. Men det är hedrande och jag är tacksam över att ens vara med på listan. Det visar att juryn har värderat mitt arbete och mitt ledarskap som chef. Det är något jag känner mig ödmjuk inför, säger Isabella Olsson.
Vad ger du dig själv för chanser att vinna?
– Oj så svårt. Jag tror inte att jag kommer kamma hem titeln, långt därifrån. Många av kvinnorna jag delar listan med har höga chefspositioner, driver egna företag och dylikt. Men jag är som sagt tacksam för en plats. Blir varm om kinderna av bara tanken.

"De fattigas perspektiv"
Isabella Olssons jobb går ut på att bevaka och influera internationellt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd, tillexempel genom att föra en dialog på policynivå med makthavare inom till exempel EU, den svenska regeringen och AU (Afrikanska unionen).
– Målet är att stärka människors förmåga att påverka sina egna livsvillkor genom att verka för samhällsförändring i olika länder där vi arbetar. Det innebär bland annat att ge en röst åt människor och grupper som ofta inte får höras och vara ”dörröppnare” till olika institutioner, rum och samtal där politiska beslut fattas, för att försäkra att just deras röster blir hörda.

Intresset för politik och humanitära och globala frågor väcktes redan tidigt i Isabellas liv. En tid som spenderades i Kungsbacka fram till 18 års ålder.
– Mina föräldrar bodde kvar ett tag till men flyttade sedan till Orust. Men jag har en bror som bor kvar, så jag besöker ändå Kungsbacka årligen.

Som yngre volontärarbetade hon för olika organisationer och pluggade sedan statsvetenskap och folkrätt. Dessutom har hon läst globala frågor – internationell utveckling på masternivå.
– Jag har alltid ansett det vara ett privilegium att få växa upp i fred och i en trygg kontext. Vilket är en ren slump, jag har liksom inte gjort något för att förtjäna det. Det har funnits med mig sen väldigt tidigt, säger hon.

För sina insatser har hon nu alltså möjlighet att bli Framtidens kvinnliga ledare. Det hela avgörs tisdag den 16 maj, när Ledarna anordnar ett kvällsevent som också livestreamas. Där kommer de 75 kandidaterna att räknas ner från 75 till första plats.
– Vi får se på vilken plats jag hamnar. Det ska bli spännande, säger Isabella Olsson.Fakta: Isabella Olsson
Ålder: 27
Bor: Stockholm/Paris
Äter helst: Skaldjur hemma på Västkusten
Tittar helst på: Långfilm, livemusik och människor
Intressen: Resa, kultur, nya möten med människor
Familj: Mamma, pappa, syster, bror
Aktuell: En av 75 kandidater på listan över Framtidens kvinnliga ledare

Fakta: Syftet med utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare
* Belysa vikten av en jämställd chefsmarknad.
* Lyfta fram framstående kvinnor som chefsförebilder.
* Tydliggöra behovet av ett modernt ledarskap och av unga kvinnor på ledande befattningar.
* Skapa en mötesplats för unga chefer som är kvinnor att inspirera och stötta varandra.
Framtidens kvinnliga ledare delades ut för första gången 2007
Källa: ledarna.se


Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.