FAMILJ 2022-01-24 KL. 20:00

Han hittade 500 vänner i arkiven

Av Kristian Alm

Han hittade 500 vänner i arkiven
Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt har just gett ut sin 17:e bok och om några veckor lanseras nummer 18, som handlar om den unge Taube. Arkivfoto: Daniel Blomqvist

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Enligt en omtvistad engelsk forskare kan man inte ha mer än 150 vänner - där går gränsen för meningsfulla sociala kontakter. Men Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt har i sin senaste bok med över 500 vänner! Fast då har han förstås hämtat dem från den halländska historien.
Författaren Lars Gustafsson kallade en av sina böcker för Vänner bland de döda, och menade att levande mycket väl kunde fortsätta tala med de döda. Så genom att dyka på huvudet i arkiven och litteraturen har läkaren och författaren Carl-Magnus Stolt hittat massor av nya vänner som talar till honom genom århundradena.
Livligt understödd av hustrun Kristina, har han ägnat pandemitiden åt att leta fram mer eller mindre bortglömda kulturpersonligheter i Halland.
– Det finns jättemycket att upptäcka! Det har varit ett spännande sökande i arkiven, och gripande öden, säger Carl-Magnus Stolt.
Han fyllde 65 förra veckan, och jobbar numera halvtid som läkare, så det finns utrymme för författande. Sammanlagt har det blivit 18 böcker hittills, och fyra bara de senaste åren. Även om vandringar vid Hallandskusten inspirerar och färgar skrivandet, är det ändå människoöden som oftast står i centrum.
Den här gången alltså inte mindre än 500, där den ena berättelsen hakar i den andra i en virvel där det gäller att hänga med i svängarna.
– Det handlar hela tiden om kreativa människor, de som på något sätt sökt förståelse och ökad kunskap.

Boken, som fått titeln "Livsöden – Halländska fynd i glömskans arkiv", behandlar dock inte bara hallänningar. Ibland är lusten så stor att få med en spännande person att det nästan räcker med att hen passerat Halland...
– Jo, ibland är det lite långsökt, medger Carl-Magnus Stolt och skrattar.
– Mina barnbarn brukar skoja med mig och säga: vilken granne till en kusins syster har du hittat i arkiven nu då?
Om du får välja några favoritvänner?
– Oj, vad svårt. Men då tar jag nog Richard Dann, engelsmannen som 1842 köpte Tjolöholm och förvandlade det till ett mönsterjordbruk. Han ligger begravd på Fjärås kyrkogård, det var när vi såg hans gravsten som intresset vaknade, Det blev en start för boken.
Dann ägde alltså godset långt innan familjen Dickson köpte det och lät uppföra det märkliga slottet.
Det är många spännande släktöden i Tjolöholmsavsnittet?
– Ja, kanske borde jag bryta ut det och göra en särskild skrift, det har jag funderat på.
Någon mer?
– Då väljer jag Gustav Lannestock som utvandrade till Amerika från Landa och så småningom blev översättare av Vilhelm Mobergs texter. Det är en verkligen en gripande historia.
Så vad är på gång nu?
– Jo nu släpper jag en bok om Evert Taube, Flykten till livet, som jag och förlaget hoppas ska ska bli en storsäljare i hela landet. Taube är ju aktuell med TV-serien, och jag kan presentera uppgifter som är helt nya.


Fakta om Carl-Magnus Stolt
Ålder: Fyllde nyligen 65
Bor: Frillesås, i sommarstugan föräldrarna lät bygga på 50-talet
Familj: Hustrun Kristina, två barn och fyra barnbarn
Aktuell: Boken Livsöden, och snart Taubeboken Flykten till livet

Alfred överlevde kylan i vrakets mast
KULTUR & NÖJE 2025-07-01 KL. 20:45
Premium

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Carl-Magnus Stolt berättar den dramatiska historien om Maconas förlisning

Åsasonen byter klubb i Tyskland
FOTBOLL 2025-07-01 KL. 13:26
Premium

Åsasonen byter klubb i Tyskland

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.