FAMILJ 2023-03-12 KL. 17:45

Flickan med egen väg och kulle

Av Ronny Karlsson

Hon var egentligen inte någon stor profil på egen hand, men än i dag påminns vi ofta om Signe Schöldström. Det här är historien om flickan som har både vägar, ett område och en kulle uppkallade efter sig.

Flickan med egen väg och kulle
Signeskulle finns fortfarande kvar, ganska centralt i Kungsbacka. Foto: John Skoglund.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I dag är Signeshus, Signeskulle och Signes väg namn som dyker upp med jämna mellanrum. Men om det inte vore för en studievillig örebroare skulle namnen aldrig ha kommit till.
1807 föddes Lorentz Fredrik Schöldström i Örebro och bara 15 år gammal fick han chansen som elev på apoteket Lejonet i Stockholm.
Nio år senare tog han sin apotekarexamen och blev anställd på apoteket Kronan i Göteborg. 1838, 31 år gammal köpte han apoteket i Kungsbacka och fick två år senare sina privilegier för verksamheten.

1846 drabbades Kungsbacka av en stor brand, och apoteket drabbades. Det var då beläget där Västergatan i dag passerar, bara ett kvarter från torget. Men apoteket byggdes upp igen
Lorentz Fredrik Schöldström blev en viktig person för Kungsbacka. När stadsfullmäktige skapades 1863 var han den som valdes till ordförande. En post han hade kvar till sin död i januari 1872.


Johan Lorentz Schöldström var pappa till Signe, som nu har sitt namn på både vägar och ett större område i Kungsbacka.


Året innan hade han sålt apoteket till sonen Johan Lorentz Schöldström. Han föddes 1844 och gick i pappas fotspår. Han utbildade sig också i Stockholm och sedan jobbade i Göteborg innan han hamnade i Kungsbacka.
Utöver apoteksverksamheten ägde familjen också en gård i flera generationer, och den gården var belägen där vi i dag hittar Signeskulle. På den tiden tillhörde området Tölö landskommun.

Men vem var då Signe? Jo, Johan Lorentz Schöldström, som hade smeknamnet Janne, gifte sig 1877 med Jenny Charlotta Malmström och året efter fick de båda en dotter. Det var då som Signe föddes, och när hon som flicka ofta lekte på den kulle som fanns på gården, fick den namnet Signeskulle. Området runt kullen har dessutom namnet Signeshus. På senare tid har även Signeshus, nu omtalat äldreboende för en renovering där många seniorer i stället flyttar till Björkris, byggts.
Signes historia finns det faktiskt inte så mycket information om, mer än att hon lekte på den där kullen. Det man vet är att hon i alla fall blev 62 år gammal, att hon aldrig gifte sig och att hon avled i Stockholm 1940.

I dag finns också Signes väg och Signeskullegatan i det område där familjen Schöldström hade sin gård. Den uppmärksamme har dessutom noterat att en hel del gator bär namn med inspiration från de apotekare som för 150 år sedan var viktiga invånare i Kungsbacka.
Hälsogränden, Mineralvägen, Vitamingränden, Pastillgränden, Mortelvägen, Linimentvägen och Apotekargränd påminner alla om den tid då en familj med rötterna i Närke satte sin prägel på det som i dag är Kungsbacka.
Ronny Karlsson
0300 – 52 13 64
ronny.karlsson@norrahalland.se


TV-klipp och nyheter

Krönika: Hurra för Europa!
2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.