FAMILJ 2022-04-03 KL. 20:00

Carins debutbok får pris för flest läsare

Av Annika Lundby

Vad gör man när man som Carin Johansson har många idéer och mycket kunskap om förstoppning? Jo, man skriver en barnbok om det. Nu har hennes bok ”Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut” vunnit första pris i Nextory E-book Awards.
– Det känns otroligt roligt och speciellt eftersom det är barnen som har fått säga vad de tycker, säger författaren själv.

Carins debutbok får pris för flest läsare
FÅR PRIS. Carin Johanssons debutbok "Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut" har tilldelats Nextory E-book Awards i kategorin barnböcker. Priset går till den e-bok som flest läsare läst från början till slut. "Det känns otroligt roligt och speciellt eftersom det är barnen som har fått säga vad de tycker", säger Carin. Foto: Annika Lundby

Carin Johansson dukar fram ett fruktfat på bordet vid fönstret med utsikt över Stensjön.
– Det var sjön som lockade oss hit. Jag ville kunna bada. Min man förstod att det skulle bli jobbigt för alla i familjen om jag inte fick bada när det blir varmt, skrattar Carin som nu kan titulera sig förstapristagare i kategorin barnlitteratur.
Att bli författare var ingen slumrande barndomsdröm men nu sedan hon gett ut sin första bok inser hon att för en idéspruta som hon är det helt rätt sysselsättning.
Men varför blev det en barnbok om förstoppning?
– Jag är mycket intresserad av hälsa och kan en hel del om förstoppning. Så började en idé växa fram. Jag såg bilden av en bajskorv som var sur och vägrade komma ut och tänkte att det här är ju en jättebra idé för att få barn att förstå vad förstoppning är och göra det greppbart. När ett barn blir förstoppad är det vanligt att föräldrarna och barnet ofta hamnar i konflikt med varandra. Föräldrarna vill att barnet ska gå på toaletten, men barnet vill inte, kanske för att det var obehagligt sist den gick.
I boken får läsaren följa, i både text och bild, den sura bajskorven som håller sig fast och inte vill komma ut.
– Men vad händer om vi dricker ett glas vatten? Kan den sura bajskorven hålla sig fast, säger Carin och visar bilden där en stor våg sköljer över bajskorven.
– Jag fick tydliga bilder på hur man kan förklara på ett pedagogiskt och roligt sätt för barn vad förstoppning är och vad man kan göra åt det.
På en annan sida ser man hur pojken Love får magmassage.
– Det är vetenskapligt bevisat att magmassage underlättar vid förstoppning.
Genom boken testar pojken Love olika saker för att få ut den besvärliga bajskorven.
Blir det ett lyckligt slut?
– Ja, det blir det!
Debut
I november 2019 kom boken ut och att ge ut en bok har gett Carin nya erfarenheter.
– Man var nog lite blåögd. Jag tyckte boken var bra och skickade in den. Nu i efterhand har jag lärt mig att det är bra att ha flera olika testläsare för man blir lätt hemmablind. Så första gången blev boken refuserad.
Men skam den som ger sig. Carin lät en kompis läsa som hjälpte till med lite justeringar.
– Och då blev det napp!
Att boken ska vara till hjälp är Carins drivkraft.
– Min tanke är att det ska underlätta för barn. Att barnen själva ska förstå vad de kan göra vid förstoppning. Det är bokens styrka. Får de kunskapen och redskapen får de även makt att agera själva.
Nextory som är en av Nordens största prenumerationstjänster för ljud- och e-böcker har stiftat priset Nextory E-book Awards och i kategorin barnböcker tog Carin i år hem priset.
– Det känns otroligt roligt. Många utmärkelser när det gäller barnlitteratur är barnen sällan med och påverkar. Men här är det vad flest barn har velat lyssna på. Här har barnen fått säga sitt och då känns det extra bra.

Ny bok på gång
Om några månader är det dags för Carins bok nummer två, ”Hur ska bebisen komma ut?”.
– Jag bubblar av idéer hela tiden och den här boken handlar om den omöjliga frågan att svara på. Förklarar man att en bebis kommer ut ur mammas snippa tror de kanske inte på det, eller blir de oroliga för mamman. Men jag tycker att jag har hittat ett bra sätt att förklara på.
Och Carin som varit författare under pandemin ser nu redan fram emot årets Bok- och biblioteksmässa.
– Jag och Cathrine Gatzinsky som är överläkare på Sahlgrenska och forskar på förstoppning hos barn har anmält intresse om att få hålla ett seminarium på Bokmässan. Så det håller jag tummarna för.

Hittat sin styrka
När Carin inte klurar på bokuppslag arbetar hon inom förskola och på lågstadiet.
– Jag är i grunden statsvetare med miljöinriktning och arbetade tidigare på kommunen. Sedan har jag haft olika miljöprojekt, bland annat att minska avfallet i Göteborg. Men sedan jag bokdebuterade har jag gått in och jobbat inom skolan. Många barnboksförfattare är förskollärare och jag kan självklart inte plocka upp 25 års erfarenhet men det är både roligt och intressant att se barns tankar och idéer. Och så har jag fått testa att läsa mina böcker för dem och se deras reaktioner.
Och fler böcker lär det säkert bli från Carin som sjuder av kreativitet.
– När jag arbetade på kommunen gjorde vi test på våra styrkor och svagheter och näst främst som min styrka var idérikedom. Då blev jag jätteglad. Jag har alltid vetat att jag har mycket idéer men jag hade inte sett det som en styrka som jag kan utnyttja. När jag slutade funderade jag på att starta företag, men det tar flera år att utveckla en enda företagsidé och på den tiden skulle jag ju hinna hitta på alldelses för många nya idéer, skrattar Carin:
– Men med barnböcker kan jag skriva ner så fort jag får en idé. Det här passar mig!

Läs fler familjereportage här.

Carin Johansson
Född: Skepplanda
Bor: Öster om Kungsbacka
Familj: Man och två döttrar
Intressen: Vara i naturen, plocka svamp och bär, odling, simma, laga nya recept och jag älskar att sitt och skriva


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.