FAMILJ 2021-12-01 KL. 20:00

Belinda för traditionen vidare

Av Annika Lundby

Belina Sjöberg introducerades redan som liten för mockatårtor av sin mamma som i sin tur ärvt receptet av sin farmor. Nu för hon traditionen vidare.
– Jag tror det finns ett glapp där den äldre generationen som gjorde mockatårtor har slutat och den yngre generationen har inte lärt sig, säger Belinda Sjöberg.

Belinda för traditionen vidare
KÄRLEK TILL MOCKATÅRTAN. Belina Sjöberg är uppvuxen med mockatårtsbakande i familjen. Nu för hon traditionen vidare i sitt jobb på Gårdsbageriet i Idala där hon gör mockatårtor på beställning. Foto: Annika Lundby

Klockan har slagit strax efter lunch och Belinda Sjöberg har jobbat klart för dagen på Gårdsbageriet i Idala där hon arbetar som bagare och konditor.
– Det var egentligen en lite snirklig väg till hur jag hamnade här, börjar Belinda.
– Jag utbildade mig i Kristianstad och hade sommarjobb i Ystad, så hörde min pappas gamla skolkamrat av sig att någon skulle öppna bageri i Fritsla och att jag borde ringa dit och kolla. Det gjorde jag men det skulle dröja ett tag tills de skulle öppna och jag ville börja så fort jag var klar med mitt gesällbrev. Då tipsade hon om ett ställe där hon hade jobbat och det var här. Så jag ringde och kollade och den 1 november 2014 anställdes jag.

Mockatårtan är en klassiker för många.


Recept med gamla anor

Det bästa med sitt jobb är variationen tycker Belinda.
– Här får jag göra många olika saker, inte bara baguetter eller princesståror. Här får jag till exempel göra mockatårtor, ler Belinda.
Mockatårtor ingår inte i utbudet som säljs över disk men går att beställa och Belinda hoppas att mockatårtan ska få ett uppsving.
– Det hoppas jag verkligen så jag får baka fler!
Belinda berättar att de som beställer mockatårta vet vad de vill ha.
– ”Det är väl inte för starkt kaffe? Eller ”Den är väl sötad?” frågor många och då svarar jag ja.
För Belinda är mockatårtor en tradition som gått i arv från generation till generation. Men det var först när Belinda började utbilda sig som hon knäckte koden för att få till en perfekt mockatårta.
– Jag är ju uppvuxen med mockatårta och mamma har visat mig. Men när vi började göra mockatårtor i skolan förstod jag vad mamma hade försökt lära mig, till exempel vikten av att göra allt i en viss ordning.
Belindas eget recept har hon skapat genom att blanda sin mammas med skolans.
– Den smakar som mammas men man gör den i en annan ordning.
Och receptet Belinda utgår från har åtminstone anor från början av 1900-talet.
– Mamma fick receptet av sin farmor och hon tog det från Strömma Lantbruksskola runt 1910. Sedan vet vi inte hur länge det funnits innan dess.

Regn eller värmebölja


På frågan om vilket som är bäst, att baka mockatårta eller äta svarar Belinda första att baka är bäst. Efter att ha fotograferat tårtan tar vi varsin bit och Belinda suckar.
– Nej, jag får ändra mig på den frågan. Att äta den är bäst!, skrattar hon.
Att baka mockatårta kräver skicklighet och känsla.
– Helst ska det inte regna eller vara för varmt. Temperatur och luftfuktighet påverkar jättemycket. I somras var vi tvugna att säga nej till kunder för vi kunde inte baka mockatårta. Smöret smälte ifrån oss.
Mockatårta är personlig, i princip kan man säga att det finns lika många olika sorters mockatårta som dem som gör dem.
– Vad blandar du i smöret, hur starkt kaffe använder du? Min farmor täckte sin med grädde vilket är väldigt ovanligt, sedan finns det de som blandar vaniljkräm i smöret. Jag kan tycka att kaffesump kan vara bra för att få en mer autentisk smak, då man förr använde kokkaffe där det ofta följde med lite sump.

Kreativ

Belinda tycker hon har det bästa jobbet men att hon skulle bli bagare och konditor var mer en slump.
– Det blev jag för att jag inte kunde bli kock. När jag skulle söka till gymnasiet fick man bara söka i den kommunen man bodde i. Borås hade en jättebra restaurangutbildning men den i Mark hade inte samma kvalitet. Jag hade inga andra idéer på vad jag ville göra men så sa min mamma att jag gillar ju att baka, så då sökte jag och läste livsmedel. Och det har jag aldrig ångrat. Men jag tror att jag hade tyckt vilket jobb som helst hade varit kul, bara jag får jobba med händerna och vara kreativ.

Belinda Sjöberg
Yrke: Bagare och konditor på Gårdsbageriet i Idala
Ålder: 28 år
Uppvuxen: Brättingstorp
Bor: Skene
Familj: Mamma, pappa, syster
Intressen: Gillar mycket film och att läsa. Tycker om att experimentera i köket och att umgås med vänner och familj
Ser gärna: Gillar "How I met your mother" och jag ser gärna på animerat
Favoritbok: "Vindens namn" av Patrick Rothfuss


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-