FAMILJ 2021-12-01 KL. 20:00

Belinda för traditionen vidare

Av Annika Lundby

Belina Sjöberg introducerades redan som liten för mockatårtor av sin mamma som i sin tur ärvt receptet av sin farmor. Nu för hon traditionen vidare.
– Jag tror det finns ett glapp där den äldre generationen som gjorde mockatårtor har slutat och den yngre generationen har inte lärt sig, säger Belinda Sjöberg.

Belinda för traditionen vidare
KÄRLEK TILL MOCKATÅRTAN. Belina Sjöberg är uppvuxen med mockatårtsbakande i familjen. Nu för hon traditionen vidare i sitt jobb på Gårdsbageriet i Idala där hon gör mockatårtor på beställning. Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Klockan har slagit strax efter lunch och Belinda Sjöberg har jobbat klart för dagen på Gårdsbageriet i Idala där hon arbetar som bagare och konditor.
– Det var egentligen en lite snirklig väg till hur jag hamnade här, börjar Belinda.
– Jag utbildade mig i Kristianstad och hade sommarjobb i Ystad, så hörde min pappas gamla skolkamrat av sig att någon skulle öppna bageri i Fritsla och att jag borde ringa dit och kolla. Det gjorde jag men det skulle dröja ett tag tills de skulle öppna och jag ville börja så fort jag var klar med mitt gesällbrev. Då tipsade hon om ett ställe där hon hade jobbat och det var här. Så jag ringde och kollade och den 1 november 2014 anställdes jag.

Mockatårtan är en klassiker för många.


Recept med gamla anor

Det bästa med sitt jobb är variationen tycker Belinda.
– Här får jag göra många olika saker, inte bara baguetter eller princesståror. Här får jag till exempel göra mockatårtor, ler Belinda.
Mockatårtor ingår inte i utbudet som säljs över disk men går att beställa och Belinda hoppas att mockatårtan ska få ett uppsving.
– Det hoppas jag verkligen så jag får baka fler!
Belinda berättar att de som beställer mockatårta vet vad de vill ha.
– ”Det är väl inte för starkt kaffe? Eller ”Den är väl sötad?” frågor många och då svarar jag ja.
För Belinda är mockatårtor en tradition som gått i arv från generation till generation. Men det var först när Belinda började utbilda sig som hon knäckte koden för att få till en perfekt mockatårta.
– Jag är ju uppvuxen med mockatårta och mamma har visat mig. Men när vi började göra mockatårtor i skolan förstod jag vad mamma hade försökt lära mig, till exempel vikten av att göra allt i en viss ordning.
Belindas eget recept har hon skapat genom att blanda sin mammas med skolans.
– Den smakar som mammas men man gör den i en annan ordning.
Och receptet Belinda utgår från har åtminstone anor från början av 1900-talet.
– Mamma fick receptet av sin farmor och hon tog det från Strömma Lantbruksskola runt 1910. Sedan vet vi inte hur länge det funnits innan dess.

Regn eller värmebölja


På frågan om vilket som är bäst, att baka mockatårta eller äta svarar Belinda första att baka är bäst. Efter att ha fotograferat tårtan tar vi varsin bit och Belinda suckar.
– Nej, jag får ändra mig på den frågan. Att äta den är bäst!, skrattar hon.
Att baka mockatårta kräver skicklighet och känsla.
– Helst ska det inte regna eller vara för varmt. Temperatur och luftfuktighet påverkar jättemycket. I somras var vi tvugna att säga nej till kunder för vi kunde inte baka mockatårta. Smöret smälte ifrån oss.
Mockatårta är personlig, i princip kan man säga att det finns lika många olika sorters mockatårta som dem som gör dem.
– Vad blandar du i smöret, hur starkt kaffe använder du? Min farmor täckte sin med grädde vilket är väldigt ovanligt, sedan finns det de som blandar vaniljkräm i smöret. Jag kan tycka att kaffesump kan vara bra för att få en mer autentisk smak, då man förr använde kokkaffe där det ofta följde med lite sump.

Kreativ

Belinda tycker hon har det bästa jobbet men att hon skulle bli bagare och konditor var mer en slump.
– Det blev jag för att jag inte kunde bli kock. När jag skulle söka till gymnasiet fick man bara söka i den kommunen man bodde i. Borås hade en jättebra restaurangutbildning men den i Mark hade inte samma kvalitet. Jag hade inga andra idéer på vad jag ville göra men så sa min mamma att jag gillar ju att baka, så då sökte jag och läste livsmedel. Och det har jag aldrig ångrat. Men jag tror att jag hade tyckt vilket jobb som helst hade varit kul, bara jag får jobba med händerna och vara kreativ.

Belinda Sjöberg
Yrke: Bagare och konditor på Gårdsbageriet i Idala
Ålder: 28 år
Uppvuxen: Brättingstorp
Bor: Skene
Familj: Mamma, pappa, syster
Intressen: Gillar mycket film och att läsa. Tycker om att experimentera i köket och att umgås med vänner och familj
Ser gärna: Gillar "How I met your mother" och jag ser gärna på animerat
Favoritbok: "Vindens namn" av Patrick Rothfuss

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Premium

Sporthelgen i korthet

Den makalösa segersviten tog slut i semin:
HANDBOLL 2025-05-05 KL. 10:05
Premium

Den makalösa segersviten tog slut i semin: "Riktigt surt"

Aranäs lämnade finalhelgen med tre medaljer

Folkfest när korna skuttade ut på grönbete
NYHETER 2025-05-04 KL. 16:30
Premium

Folkfest när korna skuttade ut på grönbete

Se bilderna och filmen från kosläppet

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen
NYHETER 2025-05-04 KL. 09:00
Premium

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

80 år sedan Andra världskriget äntligen tog slut

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Sporthelgen i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.