FAMILJ 2023-04-09 KL. 11:00

Agneta njuter av friare livet vid 65

Av Christina Forlin

Resor och seglingar med båten, ibland en ridtur och gärna föredrag om Onsala. Livet för Agneta Linger är friare än på länge och nu fyller hon 65.

Agneta njuter av friare livet vid 65
Trivs. Agneta Linger flyttade till Karsegården i början av 1980-talet. På påskdagen fyller hon 65 år. Fira tänker hon göra med familjen. Foto. Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Karsegården i Onsala inte långt från kyrkan är en central punkt i livet. Här var hon under sin barndoms somrar och hit flyttade hon i början av 1980-talet från Göteborg och bor fortfarande kvar.
I stallet har det stått båda egna hästar, döttrarnas ponnier samt inackorderingar men nu är det bara en häst kvar, som ägs av en vän men som även Agneta kan rida i bland, och så den lilla shettisen som är sällskap.
På gården huserar även företaget som maken Mats Linger driver, och där Agneta arbetar med ekonomi och marknadskommunikation på ungefär 25 procent.
– Det är lagom mycket. Jag vill vara pensionär också, framför allt på sommaren, jag måste ju hinna med alla mina intressen, skrattar hon.Trivdes som ponnymamma

Med hästintresserade döttrar som tävlade i hoppning och fälttävlan, många hästar på gården liksom hundar och katter och ett tag även får och höns, har det varit ett ganska bundet liv och ett projekt att ge sig i väg även på kortare utflykter.
– Jag har verkligen trivts med livet på gården och som ponnymamma. Jag tyckte det var väldigt roligt att följa med döttrarna på alla tävlingar i hoppning och fälttävlan, men nu njuter av jag friheten. Var sak har sin tid.
I vår blir det både skidresa till Alperna och en golfresa. Golf är för övrig ett intresse hon hinner med lite bättre nu.
– Vi är ett gäng på Gräppås som träffas ofta, spelar vi inte golf går vi promenader eller äter lunch. Det är mycket trevligt.Gärna segling

Segelbåten som ligger vid Nya Varvet lockar också under somrarna.
– Varför den ligger där? Utgår man från Göteborg hinner man korta turer både till exempelvis Knippla och Vinga. Det tar sådan tid att komma ut till öarna härifrån.
Agneta är mycket fäst vid båten.
– Det är som vår sommarstuga.Onsalabo sedan 40 år

Nu är det över 40 år sedan hon och Mats flyttade till Karsegården. De bestämde sig för att renovera ordentligt i samband med flytten och det har de inte ångrat.
– Vi vill inte bo i ett museum, och gården har genom århundradena ändrats efter behov. Alla som har bott här har ändrat och tagit vara på nya uppfinningar som gjorde vardagen enklare. Huset ska vara med i förändringen, och följa med sin tid tycker vi.
Hennes pappa Stig Karsegård, hembygdsman och känd för sin stora kunskap om Onsala, växte upp och gick i skola där men flyttade vid 17-18 årsåldern in till Kungsbacka och vidare till Göteborg när han gifte sig. Agneta växte upp i Skår, men var ofta hos sin farmor i Onsala.
Familjen hade kvar gården som sommarställe, och hyrde också ut rum till sommargäster. Något som var väldigt vanligt i Onsala förr.
– Det vare så tyst när jag kom ut här, så jag kunde inte sova, minns Agneta.
– Jag var van vid buller från bilar och lastbilar. Och här var knappt någon trafik alls, kom det en moppe visste man vem det var.
Släktgård

Gården har funnits i släkten länge, flera hundra år, men har anor ända tillbaka till Drottning Kristinas tid på 1600-talet.
Hennes farfar C W Anderson hade affär där och gården som var kringbyggd på 1800-talet fick öppnas upp så att lastbilarna kunde komma fram och leverera varor.
– Pappa började intressera sig för historien här för 60 år sedan och samlade på sig kartor, bilder och dokument, och efterhand blev jag alltmer involverad och följde med honom ut när han höll föredrag och berättade om gamla tider. När allt material sedan skulle bli digitalt, det var då jag kom med i bilden på riktigt.
I samband med att hon hjälpte sin far med digitaliseringen startade hon även hemsidan onsalashistoria.se där mycket av materialet ligger.
– Nu är han för gammal för att ge sig ut och berätta, 93 år, men lever än och bor i Göteborg.
Pandemin gjorde förstås att möten och föredrag fick göra uppehåll och de har inte, med något undantag, satt i gång igen.
– Men i påskveckan ska jag Presseskolan och prata med elever i andra klass. Det ska bli jätteroligt! Förhoppningsvis vill de komma till hembygdsgården Apelröd också. Där finns mycket om Onsalas historia, och det går fint att boka besök där.


Agneta Linger med hästarna på gården, numera bara två.Agneta Linger

Aktuell: Fyller 65 år den 9 april
Familj: Maken Mats, 3 döttrar med respektive, 4 barnbarn
Intressen: Golf, hästar, skidåkning och Onsalas historia
Firar: Tillsammans med familjen


TV-klipp och nyheter

Krav på ersättning efter strömavbrottet
JOBB & PENGAR 2024-06-19 KL. 11:45
Premium

Krav på ersättning efter strömavbrottet

Kritiken fortsatt hård mot Ellevio

Kungsbacka har flest avbrott
NYHETER 2024-06-19 KL. 11:00
Premium

Kungsbacka har flest avbrott

Ett otursår hävdar Ellevios presschef

Nytt namn efter 70 år
KULTUR & NÖJE 2024-06-19 KL. 09:00
Premium

Nytt namn efter 70 år

Bättre betyg och fler behöriga till gymnasiet
NYHETER 2024-06-18 KL. 18:30
Premium

Bättre betyg och fler behöriga till gymnasiet

Det visar de preliminära betygsresultatet från Kungsbackas grundskolor

Stopp i tågtrafiken
TRAFIK 2024-06-18 KL. 14:07

Stopp i tågtrafiken

Solig midsommar väntas
NYHETER 2024-06-18 KL. 09:00
Premium

Solig midsommar väntas

Salta hav och söta sjöar
KULTUR & NÖJE 2024-06-17 KL. 19:30
Premium

Salta hav och söta sjöar

– för badkrukor och sälar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-19 KL. 12:45
Alla avbrott anmälda och ska granskas
Premium | NYHETER 2024-06-19 KL. 11:00
Kungsbacka har flest avbrott
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-06-19 KL. 09:00
Nytt namn efter 70 år
Premium | NYHETER 2024-06-19 KL. 07:00
Man från kommunen fälls för mutor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.