FAMILJ 2023-04-09 KL. 11:00

Agneta njuter av friare livet vid 65

Av Christina Forlin

Resor och seglingar med båten, ibland en ridtur och gärna föredrag om Onsala. Livet för Agneta Linger är friare än på länge och nu fyller hon 65.

Agneta njuter av friare livet vid 65
Trivs. Agneta Linger flyttade till Karsegården i början av 1980-talet. På påskdagen fyller hon 65 år. Fira tänker hon göra med familjen. Foto. Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Karsegården i Onsala inte långt från kyrkan är en central punkt i livet. Här var hon under sin barndoms somrar och hit flyttade hon i början av 1980-talet från Göteborg och bor fortfarande kvar.
I stallet har det stått båda egna hästar, döttrarnas ponnier samt inackorderingar men nu är det bara en häst kvar, som ägs av en vän men som även Agneta kan rida i bland, och så den lilla shettisen som är sällskap.
På gården huserar även företaget som maken Mats Linger driver, och där Agneta arbetar med ekonomi och marknadskommunikation på ungefär 25 procent.
– Det är lagom mycket. Jag vill vara pensionär också, framför allt på sommaren, jag måste ju hinna med alla mina intressen, skrattar hon.



Trivdes som ponnymamma

Med hästintresserade döttrar som tävlade i hoppning och fälttävlan, många hästar på gården liksom hundar och katter och ett tag även får och höns, har det varit ett ganska bundet liv och ett projekt att ge sig i väg även på kortare utflykter.
– Jag har verkligen trivts med livet på gården och som ponnymamma. Jag tyckte det var väldigt roligt att följa med döttrarna på alla tävlingar i hoppning och fälttävlan, men nu njuter av jag friheten. Var sak har sin tid.
I vår blir det både skidresa till Alperna och en golfresa. Golf är för övrig ett intresse hon hinner med lite bättre nu.
– Vi är ett gäng på Gräppås som träffas ofta, spelar vi inte golf går vi promenader eller äter lunch. Det är mycket trevligt.



Gärna segling

Segelbåten som ligger vid Nya Varvet lockar också under somrarna.
– Varför den ligger där? Utgår man från Göteborg hinner man korta turer både till exempelvis Knippla och Vinga. Det tar sådan tid att komma ut till öarna härifrån.
Agneta är mycket fäst vid båten.
– Det är som vår sommarstuga.



Onsalabo sedan 40 år

Nu är det över 40 år sedan hon och Mats flyttade till Karsegården. De bestämde sig för att renovera ordentligt i samband med flytten och det har de inte ångrat.
– Vi vill inte bo i ett museum, och gården har genom århundradena ändrats efter behov. Alla som har bott här har ändrat och tagit vara på nya uppfinningar som gjorde vardagen enklare. Huset ska vara med i förändringen, och följa med sin tid tycker vi.
Hennes pappa Stig Karsegård, hembygdsman och känd för sin stora kunskap om Onsala, växte upp och gick i skola där men flyttade vid 17-18 årsåldern in till Kungsbacka och vidare till Göteborg när han gifte sig. Agneta växte upp i Skår, men var ofta hos sin farmor i Onsala.
Familjen hade kvar gården som sommarställe, och hyrde också ut rum till sommargäster. Något som var väldigt vanligt i Onsala förr.
– Det vare så tyst när jag kom ut här, så jag kunde inte sova, minns Agneta.
– Jag var van vid buller från bilar och lastbilar. Och här var knappt någon trafik alls, kom det en moppe visste man vem det var.




Släktgård

Gården har funnits i släkten länge, flera hundra år, men har anor ända tillbaka till Drottning Kristinas tid på 1600-talet.
Hennes farfar C W Anderson hade affär där och gården som var kringbyggd på 1800-talet fick öppnas upp så att lastbilarna kunde komma fram och leverera varor.
– Pappa började intressera sig för historien här för 60 år sedan och samlade på sig kartor, bilder och dokument, och efterhand blev jag alltmer involverad och följde med honom ut när han höll föredrag och berättade om gamla tider. När allt material sedan skulle bli digitalt, det var då jag kom med i bilden på riktigt.
I samband med att hon hjälpte sin far med digitaliseringen startade hon även hemsidan onsalashistoria.se där mycket av materialet ligger.
– Nu är han för gammal för att ge sig ut och berätta, 93 år, men lever än och bor i Göteborg.
Pandemin gjorde förstås att möten och föredrag fick göra uppehåll och de har inte, med något undantag, satt i gång igen.
– Men i påskveckan ska jag Presseskolan och prata med elever i andra klass. Det ska bli jätteroligt! Förhoppningsvis vill de komma till hembygdsgården Apelröd också. Där finns mycket om Onsalas historia, och det går fint att boka besök där.






Agneta Linger med hästarna på gården, numera bara två.



Agneta Linger

Aktuell: Fyller 65 år den 9 april
Familj: Maken Mats, 3 döttrar med respektive, 4 barnbarn
Intressen: Golf, hästar, skidåkning och Onsalas historia
Firar: Tillsammans med familjen


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
Premium | FAMILJ 2024-07-06 KL. 16:30
Julia vill utveckla Äskhults by
Premium | FAMILJ 2024-06-29 KL. 17:30
Naturen är viktig för Marika

Fler nyheter

MEST LÄSTA FAMILJ

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.