Norra Halland har tidigare skrivit om att Individ- och familjeomsorgen varit öppet kritiska mot de nya aktivitetsbaserade kontorsmiljöerna i kommunhuset, som man flyttade in i tidigare i veckan. Där skulle handläggare från olika förvaltningar dela lokaler, utan egna arbetsrum. Det finns mötesrum, men dessa har inte utformats efter socialtjänstens speciella behov, där såväl hot som våld kan uppstå.

Skyddsstopp

Efter att ha gått skyddsronden var skyddsombuden Viktor Engelhardt och Anders Haag i kontakt med Arbetsmiljöverket och fattade därefter beslut om skyddsstopp för den del av verksamheten som rör myndighetsutövande möten med klienter.
– Det kan handla om omhändertagande av barn, men också om negativa besked om behandlingar, exemplifierar Inger Grahn.
Skyddsstoppet gäller förutom Individ- och familjeomsorgen även för Funktionsstöd och Vuxenenheten.

Synliga larm

Fack och Marie Christiansson, verksamhetschef för myndighetsutövning på förvaltningen för Individ och familjeomsorg, har under fredagen suttit i möte, för att komma fram till en lösning, både på kort och längre sikt.
– Det finns olika sätt, till exempel kan man vara fler i rummet. Det handlar också om att se till att det finns fria utgångar och flyktvägar och synliga larm, säger Inger Grahn, som samtidigt menar att situationen hade kunnat undvikas. Till exempel gjordes en Lex Sarah-anmälan i december, där man åter flaggade för riskerna.
– Vi tycker det är tråkigt att kommunen inte har tagit in oss i förloppet tidigare och lyssnat på oss som jobbar i verksamheterna. Bygget har ju varit planerat över tid.

Avboka klienter

En socionom som varit kontakt med tidningen berättar att man tvingat avboka nya klienter.
– Det är helt orimligt, vår verksamhet rullar på. Mina klienter måste hanteras, säger socionomen.
Norra Halland har även sökt Karin Martinsson, förvaltningschef för Individ- och familjeomsorg, som inte vill kommentera ärendet då hon ännu inte fått information.

 

Läs mer på:
https://norrahalland.se/socialsekreterarna-slar-larm-med-lex-sarah/

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.