Annons

Extra insatser i Åsa i helgen

De senaste helgerna har det uppstått stora bråk mellan ungdomar i Åsa, som kört dit från olika håll.
För att försöka få stopp på det sätter kommunen kortsiktigt in väktare och nattvandrare från fler delar av kommunen ska försöka stötta upp.

Nyheter | 11 September 2020 07:35

Två helger i rad har det blivit bråk mellan ungdomar i Åsa. Nu sätts väktare in för att förhindra nya.

FOTO: Charlott Johansson

De problem med bråk och stök som just nu finns, kopplas framför allt till det myndigheterna kallar motorburen ungdom. Det är en varierad motorflotta som körs omkring: A-traktorer, mopedbilar, en del gamla EPA-traktorer och vanliga mopeder.

– Vi har mycket problem med motorburen ungdom på flera håll i kommunen. Årskullarna med 15- och 16-åringar är stora just nu, säger Anna Lindqvist, kommunpolis.

– Problemen handlar mest om att en del ungdomar buskör och är vårdslösa i trafiken. Det finns klagomål på hög musik och att de sladdar runt och bränner däck. På vissa håll har det också varit en del skadegörelse, fortsätter hon.

 

Åsa är ett av de områden som just nu är mest utsatt, men enligt Anna Lindqvist är det också många ungdomar som möts på parkeringen utanför Kungsmässan, i Älvsåker, Kullavik och vid Kapareskolan i Onsala.

– Vårt jobb är att upprätthålla ordningsstadgan, men vi kan inte punktmarkera alla platser där det ibland uppstår bråk. Vi jobbar minutoperativt och det är vår ledningscentral som prioriterar inkomna samtal. Men om man som förälder eller annan i förväg hör talas om att de ska samlas många på ett ställe och att det kan tänkas bli bråk, tipsa oss så att vi vet om det i förväg. Det går att göra lätt på vår hemsida och då kan vi ta höjd för det.

Bråk vid terminsstart

Bråken i Åsa blossade upp i samband med skolstart. Det är inte så ovanligt, eftersom det ofta samlas större grupper med ungdomar i samband att terminer startar och slutar. Däremot har nattvandringarna inte kommit igång vid terminsstart, eftersom systemet är synkat med termins- och klassindelning. I till exempel Åsa vill man nu också ha mer stöd från kommunen, man menar att situationen har eskalerat till en nivå där man inte längre bara kan förlita sig på ideella krafter. Bland annat önskar man sig mer hjälp att klara del av organisationen av nattvandringarna.

 

Men istället har kommunen gått i andra riktningen. I somras försvann den tjänst som jobbade med nattvandring. Istället har uppgiften lagts på Maria Frykstedt, som dessutom är samordnare för det lokala brottsförebyggande rådet. 

Under veckan har hon haft flera möten med bland annat nattvandrarna, polisen och olika kommunala förvaltningar. 

– Det har funnits väktare på plats under sommaren, och vi kommer fortsätta ronderingen ett tag till. Ungdomskonsulenterna fortsätter sin verksamhet som vanligt. Vi har även stämt av med nattvandringsombuden säger Maria Frykstedt. 

Fältassistenter

I dag är det bara frivilliga som har verksamhet som går ut på att röra sig ute bland ungdomar kvälls- och nattetid, nattvandrarna och kyrkorna. Maria Frykstedt hade gärna sett att det också fanns fältassistenter. 

– Utifrån ett brottsförebyggande perspektiv vad gäller skadegörelse fyller nattvandring sin funktion. Mer vuxen närvaro som håller koll. Det är också viktigt att vi även samarbetar med föräldrarna i dessa typer av händelser uppstår. Det handlar dock också om att arbeta relationsbyggande och förebygga psykisk ohälsa, i mötet med vissa ungdomar krävs det mer utbildning än man kan begära av nattvandrarna. Det är också en ideell verksamhet, vi kan inte kräva att det finns folk ute varje helg, där hade fältare kunnat fylla en funktion, men kommunen har valt ett främjandeperspektiv för att arbeta med dessa frågor säger Maria Frykstedt. 

Ingen myndighetsutövande roll

Men några fältassistenter är inte på gång i kommunen, så sent som i februari avslog kommunfullmäktige en motion om att inrätta sådana.

– När det gäller fältassistenter så saknas det tillräcklig forskning och evidens för att kunna avgöra om och i vilken grad fältassistenter är verksamt för att motverka en negativ utveckling hos barn och unga. Uppdrag som fältassistent innebär inte att delar av myndighetsutövningen förläggs till kväll eftersom fältassistenten inte har någon myndighetsutövande roll, säger Karin Martinsson, förvaltningschef Individ- och familjeomsorg.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ett lyft för psykisk hälsa

Vård Under november kommer psykisk hälsa, och ohälsa, att stå i fokus i Kungsbacka. För fjärde året ...

Vill bilda nytt parti efter politisk schism

Politik  I somras valdes Agnetha Ernegård till ordförande i Kungsbackaborna, i det första av två årsmöten fö...

Kungsbackabornas ledare negativ till nytt parti

Politik Det behövs inget lokalt sakfrågeparti, vid sidan av Kungsbackaborna. I alla fall inte enligt Roger Larsson, ordförande ...
Annons