22 December 2019 07:00 | Andreas Scheffel

Det är inte långt kvar nu. Om bara några dagar är julen här och lyser frid på Jorden. Har du hunnit med allt som ska göras än? Julbak, granklädning, fisklutning? Och framförallt, har du hunnit köpa klappar till alla? Om inte, låt mig ge dig ett sista minuten-tips på en julklapp som gläder både dig själv och andra.

Sätt dig ner i lugn och ro, kanske med lite glögg och pepparkakor. Tänk på någonting som engagerar dig, ett intresse som du verkligen brinner för. Låt värmen från glöggen och din egen pepp för det där som är så viktigt sprida sig i din kropp. Tänk nu istället på ett samhällsfenomen som du inte tycker om, som du kanske till och med skulle önska inte fanns. Tänk sedan på en människa som faktiskt tycker om den företeelsen. Känner du dig tom och kall? Eller kanske rentav arg och irriterad? Lugn. Andas. Ta lite mer glögg. Tänk nu att du vore den här personen. Hur tänker hen? Vad i denna företeelse, som gör dig så upprörd/ointresserad, är det som engagerar den här människan? Fundera nu igen på det som du själv brinner för och hur detta får dig att må. Försök sedan att applicera dessa känslor på det där som du inte tycker om. Är det svårt, rentav omöjligt? Eller förstår du kanske inte alls vart jag vill komma? Låt mig då illustrera med ett litet exempel.

Jag är genuint ointresserad av motorsport. Visst, Formel 1 kan vara lite kul för att det är kungaklassen, men övriga discipliner lämnar mig totalt kall. Jag skulle inte besöka en tävling på vårt eget motorsportcenter Förlandabanan om jag så fick betalt för det. Ponera nu, rent hypotetiskt, att någon skulle skriva i sociala medier och lobba för en stängning av anläggningen. Det logiska för mig, vid detta scenario, vore alltså att hålla med. Kanske skriva en sarkastisk kommentar där jag ifrågasätter vad sjutton gubbar vi ska med en motorbana till, det är ju helt ointressant att köra halvkvaddade bilar runt, runt, runt på en lerig bana i skogen. Men det vore ju både trångsynt och rent av korkat av mig att uttrycka mig så. För det räcker med att sitta ner några minuter med någon av entusiasterna i Fjärås MK för att förstå vilken enorm passion det ligger i motorsporten på gräsrotsnivå. En kultur som självklart är värd att bevara, även om en körkortslös kulturnisse som jag begriper noll och intet av den.

Nästa gång du ser en diskussionstråd i sociala medier som handlar om något som engagerar många men som du kanske inte förstår eller ens ser någon som helst mening med, ge då dig själv och din omvärld den ultimata julklappen. Strunta i att skriva den där elaka eller raljerande kommentaren. Låt de som brinner för något få göra det ifred, så länge det inte skadar andra, och spar ditt engagemang och dina åsikter till den gången det verkligen behövs. God jul!