Annons

Ett försvunnet lag – vad händer då?

Kontinuiteten var en framgångsfaktor när Lindome Gif klättrade nästan hela vägen till superettan. Inför årets säsong har stiltjen försvunnit överbord – och inte ens nyckelspelaren Eric Nohlgren vet var de står.

Fotboll | 02 April 2021 11:00

Eric Nohlgren kommer att få en huvudroll 2021.

FOTO: Christian Johansson

Seriepremiären

Lindome Gif ställs mot FC Trollhättan på bortaplan. Norra Halland är på plats i premiären.

För att få Lindome Gif:s före detta manager, Dane Ivarsson, att rysa av obehag var det bara att viska:

– Äntligen är det är silly season, blir det några nyförvärv?

Dane Ivarssons mantra var att det var förlängningarna som var viktigast. Nu är han borta tillsammans med huvudtränaren Johan Mattsson. Är Ivarssons värderingar om förlängningar också det? De senaste säsongerna har det varit relativt lugnt på in- och ut-kontot i Lindome Gif. Till säsongen 2021 är det helt annorlunda. Fråga bara den centrale mittfältaren Eric Nohlgren.

Var tog alla andra vägen?

När han ska orientera sig på planen är det inte en välbekant syn. Den centrale kollegan från 2020 William Kenndal huserar numera i IFK Värnamo. Kantspelarna Fredrik Karlberg och Hampus Dahlqvist har lagt av respektive gått till Örgryte IS. I Öis spelar också fjolårets kreatör Ajdin Zeljkovic. Giftige Viktor Alexandersson spelar i Gais. Tryggheten rakt bakåt i form av rutinerade mittbacken Anders Alö och målvakten John Alvbåge är borta. Alö är sportchef, Alvbåge bor i Närke. Kvar från fjolårets startelva är alltså spjutspetsen Robert Lipovac samt mittbackarna Hannes Nordström och Johan Jarnvik. Skönt, för Nohlgren att i alla fall två i trebackslinjen är bekanta ansikten.

Nej, veckorna före premiären lämnade Jarnvik på grund av en förändrad jobbsituation. Vid sidlinjen har som bekant tränarduon lämnar. Även Stefan Olofsson har hunnit bli klar som en av huvudtränarna innan han hoppade av på grund av sitt civila jobb.

– Vi har varit bortskämda, det är många andra division 1-lag där det är stor spelaromsättning, säger Eric Nohlgren och berättar att det var ett chockbesked när duon Mattsson/Ivarsson lämnade.

Vad innebär spelaromsättningen för er?
– Så som vi spelar är det ett nytt spelsätt för alla.

 

Eric Nohlgren är en av tre från fjolårets startelva som är kvar.

En ökad roll

Tidigare säsonger har södercupen varit något de hanterat med vänsterhanden. I år hade matcherna behövts för att implementera spelfilosofin för alla nyförvärv, då ställdes den in.

– Det är små detaljer om hur man hittar varandra. Eller de små grejerna att ”Där vill jag ha bollen eller jag väggar alltid”. Sådana grejer sitter inte.

Lindome Gif har värnat om ett extremt bollinnehav under Dane Ivarsson och Johan Mattssons ledning. Trion Hannes Nordström, Eric Nohlgren och Robert Lipovac betydelse i laget har ökat eftersom de får hjälpa till med guidningen in i spelmelodin.

– Det vi behöver är att spelare som är väldigt orienterade och klara när de får bollen, samt att man gör saker på få tillslag, säger Eric Nohlgren.

Flyter inte än

Det är i två större moment som 26-åringen framför allt ser att spelidén inte flyter. För det första att de inte lyckas byta kant tillräckligt ofta utan blir fast på en sida. Det andra handlar om att våga pressa högt. I den direkta återerövringen handlar det om att våga.

– Då ska vi vara galna zebror. Det är ett beteende vi behöver sätta.

Hur långt bort är ni?
– Vi kommer inte vara klara i sommar. Vi kanske blir bättre på andra saker i år. Vi är inte samma spelargrupp. Vi ska ha kvar vår spelidé men vi har fler spelare som går i djupled och är sugna på att göra mål. Det kanske får väga upp med att vi tappar i bollinnehav.

Är ni premiärredo?
– Nej, vi hade behövt fler matcher, det tror jag absolut. Kanske mot sämre motstånd för att sätta spelmönster. Vi får jobba oss in i serien, jag tror vi kan vinna alla matcher även om vi inte är klara.

På lördag är det seriepremiär för Lindome Gif.

En sak som är konstant på Lindevi IP sedan Ivarsson/Mattssons uttåg är att det hellre pratas om prestation än resultat. Eric Nohlgren siar om att serien kvalitetsmässigt är sämre i år.

– En bra prestation att vi för matcher och lyckas skapa målchanser på det. Vi ska ha ett stort bollinnehav och vinna bollen högt upp i planen samt vara ett roligt lag att kolla på. De som är kvar går in med inställningen att vi ska haka på i toppen. Det gör i alla fall jag.

Du har väl inte missat vår e-tidning?

Läs e-tidningen här 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Poängkungens besked – nästa säsong är den sista

Sport Adam Davidsson skulle ha gjort sin sista säsong. Men när den avbröts tänkte han om – det ...

Victor Karlssons dröm är nära

Fotboll Victor Karlsson har hoppat från att inte vara en stjärnspelare i tvåan till att utmana om en ...

Boman sneglar mot livet efter fotbollen

Fotboll Rofylld, rotad och hemma för att stanna. Mikael Boman, 33 år, ska spela i allsvenskan med sitt Halmstad igen, och ...
Annons