Annons

Erik Persson – i bättre slag än någonsin

I fem år har simstjärnan från Kungsbacka, Erik Persson laddat upp inför de stundande Olympiska spelen i Japan. I långbane-EM i Ungern tidigare i år visade simstjärnan för den europeiska publiken vad han kan, nu ska han visa det för hela världen.

Sport | 23 Juli 2021 16:59

Erik Persson har laddat för os i fem år. Och känner att han är i sitt bästa fysiska form någonsin.

FOTO: Arkiv

SIMNING. Uppladdningen inför OS har skett i Bergen, Norge. Där bor numera Kungsbackasonen Erik Persson, sedan hans tränare fick ett jobb, varpå Persson hängde på.

– Det kändes kul med något nytt och roligt äventyr. Det är fin stad och jag trivs bra, i alla fall när det är soligt. Då är det väldigt fint, säger Persson.

I maj knep han sin allra första mästerskapsmedalj på lång bana under EM i Budapest. Efter ett år med coronapandemin fick Persson bevisa för sig själv och resten av simvärlden hur bra han är.

– Formen känns bra. Jag var lite osäker innan EM, men jag fick väldigt bra svar där. Det var väldigt kul att ta en medalj där, säger han.

Detaljer slipas

Den 27 juli är det dags för Erik Persson att simma försök på 200 meter bröstsim. Tiden inför OS har handlat om att slipa till detaljerna ordentligt.

– Det är ganska hård träning just nu, men ändå med fokus på tävlingsbitarna. Träningen liknar hur det är på tävling och vi slipar på starter och teknik, säger Persson.
Vilken del i din simning måste sitta för att du ska simma snabbt?
– Jag är ganska stark i mittpartiet. Det är viktigt att tekniken sitter från start, så att jag är med bra efter starten. Sedan är det bara att hålla ihop det i mitten.

Normalt sett samlas hela den svenska OS-truppen, alla sporter inkluderade. Men under de speciella förhållanden som råder med coronapandemin samlas simlandslaget för sig, i staden Fukuoka.

– Det ganska hårda restriktioner och det är väl bra att man har det så. Vi har fått ganska mycket information hur vi ska förhålla oss för att inte smittan ska spridas vidare, säger han.
Har du varit i Japan tidigare?
– Ja, för 2 år sedan. Det är ett härligt land som är väldigt fint, men det blir under speciella omständigheter denna gång.

Laddat i fem år

 OS i Japan blir Erik Perssons andra framträdande i olympiska sammanhang. För fem år sedan blev det en 12:e plats på favoritdistansen 200 meter bröstsim. Sedan dess har siktet hela tiden varit inställt på årets OS.

– Man har ju haft det här som målbild ända sedan OS tog slut i Brasilien. Då tänkte man att ”om fyra år vill jag vara med i Japan”. Nu blev det fem i stället, så förberedelserna har varit långa.
Är det rent av bra för dig att OS skjutits upp ett år?
– Det är svårt att säga i och med att jag inte fick tävla ifjol. Men med tanke på hur EM var, så är jag nog bland det bästa slag jag varit i. Fysiskt känner jag mig väldigt stark.

Det är med den känslan han tar sig till Japan, men om bronsmedaljen från EM skulle kunna överträffas med en OS-medalj vågar inte Persson sia om.

– Jag ska bara försöka prestera det bästa jag kan, det är svårt att ha sådana placeringsmål. Jag vill komma ner mot mitt personliga rekord och så hoppas jag att det kan räcka så långt som möjligt, säger han.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...

Duellen som kan avgöra seriefinalen

Fotboll Den ena har gjort 21 mål på åtta matcher och den andra är en viktig kugge i ett försvar ...
Annons