06 Mars 2020 10:25 | Stefan Pettersson

I mars går tidningsbranschen i väntans tider. Det är nämligen då som fjolårets upplagor blir officiella. De senaste 10-15 åren har det för de flesta tidningarna varit dyster statistik.

Det har mest handlat om hur mycket upplagan minskat i stället för att fira att upplagan gått upp. Självklart har många mediehus fått en hel del digitala prenumeranter, men om pappersupplagan minskar drastiskt så är det en klen tröst att det kommer in lite pengar digitalt.

När jag var chefredaktör på Motala&Vadstena Tidning var det oftast ett tapp. Inte så stort, men dock ett tapp. För att minska upplagetappet gjorde vi ett stort läsarprojekt och gjorde om hel del i tidningen. Det gav effekt och tappet året efter projektet blev rekordlågt. Om jag inte minns fel var det 0,3 procent i minskning. Bland Sveriges sexdagarstidningar var det endast två som kunde visa bättre siffror, så då förstår ni hur utvecklingen för övriga var.

Norra Halland har över tid haft en stark ställning i kommunen och sedan 2013 har upplagan ökat från 9 700 till 10 300. 2018 var upplagan just 10 300 och hur gick det då 2019? Jo vi här i tidningshuset har kunnat jubla över att vi håller upplagan!

Det känns fantastiskt kul att när alla upplagor publiceras om några veckor så står vi åter på 10 300. Att hålla upplagan nuförtiden kan vi vara stolta över. Det är få förunnat och tidningar som ökar i upplaga är lika vanligt som snö på julafton. Så ett stort tack till dig som är prenumerant, för utan dig blir det ingen Norra Halland. Tack för förtroendet. Och om du inte är prenumerant än så är det bara att haka på. Den här lokaltidningen har mycket intressant att bjuda på.

Trevlig helg.