Annons

Elev på skola coronasmittad

En elev på Särö skola i Kungsbacka kommun är den som först drabbats av coronaviruset i Halland. Skolan är öppen som vanligt.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och det innebär att friska elever är välkomna till skolan, säger förvaltningschef Maria Andersson.

Nyheter | 09 Mars 2020 15:39

Orolig för corona?

Allmänna frågor om coronaviruset, hur myndigheter hanterar situationen, eller om du känner oro, ring: 113 13.

Om du har symptom – ring vårdguiden 1177 så får du information om hur du ska söka vård. För att inte sprida en eventuell smitta är det viktigt att du inte åker direkt till en vårdmottagning.

Då ska du ringa: Om du har feber, hosta eller andningsbesvär och nyligen varit i ett land där smittspridning pågår eller haft kontakt med någon som har covid-19.

Källa: Region Halland

Ett mejl med information om att en elev på skolan konstaterats med coronaviruset, har gått ut till vårdnadshavare idag.

När vi når rektor Eva Hallström på Särö skola vid 15.30 har precis meddelande gått ut till alla föräldrar om att en elev på skolan är smittad.

– Än så länge är det relativt lugnt. Vi uppmanar alla som känner oro, de kanske har ett barn med kronisk sjukdom, att ta kontakt med sin läkare eller 1177.

Har ni planerat något särskilt inför morgondagen?

– Nej, inte som det ser ut just nu. Men det kan ändras redan i eftermiddag, då får vi hantera det. Vi jobbar mycket med information till alla föräldrar.

Mejl till vårdnadshavare

Enligt mailet har skolan idag fått information från Region Hallands smittskyddsläkare om att eleven är den person som smittats först i Halland. Personer som anses vara utsatta för möjlig smitta, är redan kontaktade av Smittskydd Halland. Om övriga fyra som senare under dagen uppgetts vara smittade har något med eleven att göra är oklart.

Enligt mejlet har smittskyddsläkaren bett skolan förmedla informationen till vårdnadshavare i elevens klass, och att det handlar om att man ska vara uppmärksamma på symptom på coronaviruset.

”Om det skulle uppstå ska eleven stanna hemma från skolan och kontakta 1177”.

Skolan är öppen som vanligt

Vidare skriver man att skolan är öppen som vanligt och att alla som är friska är välkomna!

”Ur ett smittskyddsperspektiv finns ingen anledning till att elever och personal som är friska inte ska komma till skola och arbete.”

Skolan har elever från f-klass till nian. Cirka 600 elever går på skolan.

Rektorerna skriver i mejlet att de har full förståelse för informationen väcker oro. ”Vi ber dig kontakta ansvariga myndigheter om du frågor kring deras rekommendationer och råd.”

“Vi följer folhälsomyndighetens råd”

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och det innebär att friska elever är välkomna till skolan, säger förvaltningschef Maria Andersson.

Kan man hålla sitt barn hemma på grund av oro för smittan?

– Vi har ju skolplikt. Men det finns ju många skäl till att man behöver vara ledig. Rådet är att ta kontakt med sin lärare.

Om man sjukanmäler sitt barn?

– Vi kommer inte att ifrågasätta på vilka grunder man sjukanmält. Man kan ju må dåligt på många olika sätt.

 

Tidigare:
Fem fall av corona i Halland – två av dem i Kungsbacka

Coronasmittad från Kungsbacka 

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Smittskyddet: Följ uppmaningarna även på stranden

Vård Håll avstånd, var noga med handhygien, välj en annan badplats om ditt favoritställe är överbelagt. Smittskydd ...

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...
Annons