Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Elbilar som batterier för stadshuset

Mathias Ottosson (till vänster), Fredrik Eriksson och Christer Lindström vill använda kommunens elbilar som lagringsenheter för el. Foto: Camilla Hentschel

 

Kungsbacka startar ett unikt projekt för att bättre hushålla med kommunens el. Elbilarna kommer framöver att fungera som extra batterier för stadshuset.

– Vi måste tänka smartare för att hushålla med den el vi själva framställer, säger Mathias Ottosson, projektsamordnare inom installationsteknik och energi.

 

Detta är ett pilotprojekt som drar igång i september med särskild dispens från Svenskt kraftnät som är den myndighet som ansvarar för elöverföringen i Sverige. I första hand ska det pågå i två år och är ett samarbete med elbolaget Eon och bilföretaget Nissan.

En enkel beskrivning är att kommunens elbilar ska fungera som extrabatterier (som ett energilager) för i detta fall stadshuset. Elbilarna drivs idag av egenproducerad solenergi och laddas för en överkapacitet varje dag.

– Vi skulle kunna köra 30 mil med bilarna men kör i genomsnitt bara 6-8 mil per dag. Den solenergi som inte förbrukas ska vi börja använda på ett bättre sätt, förklarar Mathias Ottosson.

 10 av kommunens 120 elbilar kommer att ingå i projektet som heter “From vehicle to grid” (Från fordon till elnät) och föregångare finns i Danmark. Det var fordonsansvarige Christer Lindström som kom med idén.

– Vi har ingenstans att lagra elenergi och detta är ett sätt att göra det på. Energi är pengar, säger Christer Lindström.

På sikt kan detta innefatta större områden.

– I en framtid kan det få stor nytta för elnätet, säger energiingenjör Fredrik Eriksson.

 

Tekniskt sett kan man idag flytta energi mellan olika enheter, så som från fastighet till fastighet eller från fastighet till elbil, men det kostar pengar. Överskottselen som en enhet producerar går ut till försäljning. För varje extraproducerad kilowattimme (kwh) förlorar kommunen ungefär femtio procent.

– Varberg som har ett eget elbolag kan lättare hantera detta inom kommunen utan att behöva blanda in ytterligare parter. Eftersom de kan balansera inkomster och utgifter för elen inom kommunen kan de lättare hushålla med resurserna, förklarar Mathias Ottosson.

Det är därför, menar han, som det i Varbergs kommun är en bra affär att anlägga en stor solcellspark, den så kallade solsidan, söder om staden.

 

På så vis blir grannkommunens utnyttjande av solenergi så mycket större än Kungsbackas. Varberg har idag 91.8 installerad effekt per invånare jämfört med motsvarande siffra för Kungsbacka som är 63,1. Det placerar Varberg på en tredje plats bland landets kommuner men puttar ner Kungsbacka till plats 18.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!