Annons

Ekogrisar eller bostäder?

Förra året sa kommunledningen ja till att bygga Bovieran i Åsa. Men fortfarande finns ingen plan. Orsaken är att bostäder kolliderar med Hamragårds ekologiska jordbruk.

– Antingen hamnar vi i delo med gården eller hittar en annan tomt, säger samhällsbyggnadschef Emma Kjernald.

Bostad | 25 December 2019 13:00

Camilla och Johan Sten driver ekogården Hamragård i Åsa, och slåss för att bostäder längs Kläppavägen inte ska hindra deras verksamhet. Deras grisar betar i flyttbara hägn på fälten intill gården.

FOTO: Kristian Alm

Ända sedan stationen byggdes har kommunens övergripande tanke varit att koppla ihop den med Åsa centrum. På norra sidan av Kläppavägen planeras två områden med företag och bostäder och där vill bostadsföretaget Bovieran bygga 54 lägenheter i samarbete med pensionärsföreningen SPF. Men det kolliderar med det ekologiska jordbruket Hamragård med marker på båda sidor vägen.

Planutredarna ville vänta med avgörandet och ta en annan etapp först, men i augusti förra året blev de överkörda av kommunledningen.

– Vi kan inte vänta med allting, vi måste låta en del projekt gå före, annars tar det för lång tid, sa kommunalrådet Ulrika Landergren (L). 

Men sen hände inget, och någon plan har inte tagits fram, inte heller någon lösning på konflikten.

Redan 2017 berättade Norra Halland hur familjen Sten slogs mot bostadsplanerna, och det motståndet är minst lika starkt idag.

– Absolut! Bovieran skulle riskera vårt företag i allra högsta grad, säger Camilla Sten som driver Hamragård tillsammans med sin bror och föräldrar.

Hon är starkt kritisk till att man bygger på prima, aktiv åkermark, i stället för att stötta det svenska jordbruket och självförsörjningen.

Men bostäder skulle också konkret kunna hota deras jordbruk med uppfödning av lamm och grisar. Får är ett mindre problem när det gäller störningar, men grisar desto större.

– Det handlar om lukten, och man brukar kräva avstånd på flera hundra meter mellan grisar och bostäder, menar Camilla Sten.

 

 

I deras fall skulle grisarna vissa tider hamna bara 50 meter ifrån tomten där Bovieran ligger.

– Helt vårt företag bygger på en naturlig växtföljd, och grisarna är en nyckelfaktor. De äter rötter och bearbetar ogräset genom att böka. Kan inte de gå fria får vi använda traktor, och det är inte lika miljövänligt. Och vi är den enda ekogrisgården i Kungsbacka!

På andra sidan står SPF, Bovieran och fastighetsägaren som ett fått ett bra bud för marken.

– Vi kämpar med näbbar och klor och det finns ett stort engagemang i Åsa för att få till det, säger Dan Hillskär, etableringsansvarig på Bovieran.

– Men kommunen tar andra detaljplaner först. Jag träffade tjänstemännen i höstas, de säger att de ska komma inte igång men inte mer. Det är genant att vi inte kommit vidare.

Har ni problem att få sålt?

– Det tror jag inte, vi har bortåt 400 intressenter.

Samhällsbyggnadschef Emma Kjernald har än så länge ingen lösning.

– Det är inte enkelt. Det finns ju en tomt för Bovieran men det är inte säkert att det är den bästa.

Var skulle den annars ligga?

– Kommunen har lite mark i utkanten av Åsa. Det kan vara ett alternativ. Antingen hamnar vi i delo med Hamragård eller få vi hitta en annan tomt. I januari ska vi stämma av med politikerna var vi ska landa i utvecklingen av Åsa. Vi måste se till helheten.

Fakta Hamragård

Ekogård som drivs av familjen Sten.

15-20 suggor ger 150 slaktsvin varje år

50 tackor av gamla lantraser ger 100 lamm varje år

Kött och andra produkter säljs direkt till kund eller restaurang i närområdet

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lugn natt i Kungsbacka

Nyheter – Det har varit en jättelugn natt, säger man på polisen i Kungsbacka. Det som bröt lugnet var ...

Allt fler tunga bilar trafikerar våra vägar

Trafik Den svenska personbilsflottan har länge varit för tung och i behov av modernisering. Men nu visar det sig ...

Telefonbedragare i farten

Bostad Mannen som ringde pratade snabbt och hävdade att kvinnan hade bokat tid för att spola sitt avlopp. Det ...
Annons