24 Maj 2019 07:00 | Kristian Alm

Köpte nya löparskor i höstas. Eftersom jag är storväxt är urvalet inte så stort, och jag begav mig till den fina sportbutiken för att få riktigt bra hjälp.

Jag fick springa på löpband, steget studerades och ett par utmärkt bekväma skor valdes ut.

 

Så kom den lilla detaljen med betalning. 1 600 kronor.

Ja, vad säger man, det är ju inte så lätt att backa när man lagt 45 minuter, är lätt svettig och det står tolv personer bakom i kön.

 

Nå, skon är skön och lätt, löpningen är om inte lätt så i alla fall inte värre än tidigare. Jag sliter på med runt två mil i veckan.

 

Men för några veckor sedan tycker jag att det känns konstigt om tårna. Upptäcker att båda skorna spruckit i överdelen och är på väg att dela sig.

Jag tar skorna i ryggsäcken och travar iväg till butiken. Säljaren tittar på skorna, vänder på dem, hummar lite och frågar sedan:

– Hur många mil sa du att du sprungit med dem?

Hur många mil? Jag börjar räkna. Sju månader gånger 4,5 veckor gånger två mil…drygt 60 mil blir det väl.

– Jadu, du vet skor i dag håller inte mer än kanske 70-80 mil. Så att…..

Jag tittar på honom.

– 80 mil? Det innebär att varje mil kostat mig 20 kronor att springa? Det är ju för tusan billigare att ta bilen!

Han kommer av sig lite, antingen för att han inte tänkt tanken tidigare och blir lite chockad även han, eller för att han inte riktigt tycker att det är en vettig jämförelse. Sen nickar han lite.

– Jo, det var bättre förr. Nu ska de pressa vikten så mycket att skorna inte håller. Men så är det. Nästa kund?

 

Jag tar mina skor och går hem igen. På TV4-nyheterna avslöjar man att sportkedjornas säljargument om skor som förebygger löparskador är bluff. Intersports vd meddelar att all sådan reklam ska tas ner. Han säger dock inget om priset ska tas ner. Det är tydligen ingen bluff.