Annons

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare får betala för att han på nyårsnatten 2018 gav sig ut på en vansinneskörning i fyllan och villan, mitt i centrala Kungsbacka.

Trafik | 17 Juni 2021 14:58

Den 25-årige rattfylleristen får inte bara plikta för sin vansinneskörning med fängelse. Han ser ut att förlora jobbet också.

FOTO: Arkivbild/Josefine Julén

25-åringen, som varit på krogen med kompisar, hade under kvällen tittat så djupt i glaset att alkoholkoncentrationen i hans blod uppgick till 1,69 promille. Trots detta satte han sig i bilen tillsammans med en kompis för att köra till en pizzeria i Kungsbacka.

Gnistorna yrde

I hög fart körde han förbi en polispatrull, som parkerat i anslutning till krogstråket i centrum för att övervaka restaurangernas stängning.

Eftersom färden såg ut att kunna bli av det vådliga slaget och det var mycket folk i rörelse i centrum, satte poliserna efter med påslagna sirener.

Medan poliserna förföljde 25-åringens bil fick de bevittna hur den berusade mannen körde upp på refugen på Vallgatan, så att gnistorna yrde och en skylt vek sig dubbel.

Sov ruset av sig

Därifrån sladdade 25-åringen över på fel sida om vägen innan han till sist återfick herraväldet över sin bil och parkerade bakom en pizzeria.

Vilt protesterande omhändertogs 25-åringen på plats. När han sovit ruset av sig i polishuset delgavs han misstanke om grovt rattfylleri och våldsamt motstånd.

Det avskräckte dock inte 25-åringen från att fortsätta köra berusad.

Ertappades på nytt

En månad senare stoppades han på nytt av polis, då han körde bil med 1,64 promille alkohol i blodet på en parkering vid Åsa Stationsväg i Kungsbacka.

Denna gång gick såväl körningen som omhändertagandet lugnare till. När 25-åringen konfronterats med resultatet av polisens alkotest erkände han att han kört rattfull.

Kniv på McDonalds

I slutet av december var det dags igen. Då kallades polis till en McDonaldsrestaurang i Göteborg där 25-åringen uppträtt drogpåverkat och tagit fram en kniv. Efter att prover visat att han var påverkad av kokain delgavs han misstanke om ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Händelserna ledde till åtal för två fall av grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål, den så kallade knivlagen.

Kunde inte minnas

När mannen för en tid sedan ställdes inför rätta vid tingsrätten i Varberg sade han sig bara ha vaga minnesbilder av vansinneskörningen i Kungsbacka centrum. Kniven han ertappats med vid ett annat tillfälle påstod han var kvarglömd i hans jackficka efter en fisketur.

25-åringen har flera gånger tidigare dömts för brott. I de flesta fall har det handlat om brott som ger böter. Men vid det senaste tillfället, i början av december 2020 fick han villkorligt och dagsböter för stöld- och narkotikarelaterad brottslighet.

Förlorar jobbet

rots att han nu åter ställts inför rätta, denna gång för brott som i normalfallet straffas med minst en månads fängelse, bad han att få slippa fängelse. Detta eftersom en fängelsedom skulle innebära att han förlorade sitt nya jobb. Att så lär bli fallet bekräftas även av 25-åringens arbetsgivare, som polisen inhämtat upplysningar från.

Efter att rättens ledamöter tagit hans begäran under övervägande dömdes 25-åringen till två månaders fängelse, för två fall av grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

I straffet ingår även att mannen ska betala avgift till Brottsofferfonden, samt stå för kostnaderna för polisens provtagningar och de utgifter som är förknippade med hans försvar.

Totalt rör det sig om 22 750 kronor.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Långa köer på E6 efter olycka

Trafik Framkomligheten på E6 i norrgående riktning var tidigare ikväll starkt begränsad. En olycka skapade långa kö...

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Drogpåverkad förare hade kniv i bilen – döms

Blåljus Den 25-åriga mannen körde bil med fyra olika sorters droger i blodet. Dessutom hade han en kniv med ...
Annons