Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Digitalt kulturarv

Förra helgen var det kanske kulmen på den uppmärksammade kampanjen #metoo men även denna veckan har uppmärksamheten fortsatt. De som berättade blev röster i ett stort sammanhang, i en världsomspännande rörelse och genom märkningen med #metoo blev alla sökbara och synliggjorda. Kraften i det kollektiva blev uppenbar här i Sverige liksom runt om i världen.

 

Även om antalet berättelser kommer att klinga av så kommer spåren att finns kvar, både på nätet och för de personer och organisationer som drabbats. Det har redan blivit ett så stort avtryck att man pratar om att #metoo-kampanjen är en del i vårt digitala kulturarv.

 

För att spara digitala berättelser för framtiden så har museer och kulturarvsorganisationer gått samman om en hemsida som heter minnen.se där Nordiska museet står som avsändare. När man söker på Kungsbacka där så finns inga träffar men det kanske kommer att ändras nu?

 

Under alla omständigheter är det intressant att tänka sig att det vi säger på bland annat sociala medier kommer att sparas för att kunna analyseras av eftervärlden. Man kan fundera över hur bilden av vår tid kommer att te sig i framtida studier.

 

Att #metoo har lyft på locket till en stor och viktig fråga är helt klart men den har också gett upphov till en parallell debatt nämligen den om var människor ska dömas. Är det i svenska domstolar eller är det genom att få sitt namn ”outat” på nätet via någon slags digital skampåle? För kraften i att hänga ut någon med namn och bild är ju uppenbar och måste tas på allvar.

 

Att slippa vänta och att kunna agera oberoende av vad polis och myndigheter väljer att prioritera är naturligtvis lockande. Att vi därigenom skapar en laglös domstol kan man ju ha olika åsikter om men betänk konsekvenserna av att oskyldiga blir dömda. På nätet finns inga preskriptionstider och man kan aldrig avtjäna sitt straff eftersom allt kan plockas upp igen och publiceras ut.

 

Frågan som vi tidningar med ansvarig utgivare har hanterat länge kommer nu tydligt att hamna i knät på var och en: är detta verkligen, verkligen relevant att publicera?

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!