24 Mars 2021 15:22 | Ann Kristin Ekman

Min 77-åriga mamma (inte 78 som jag nyligen råkade påstå, tack och lov för social distansering på klart hurringavstånd!) ringde härom veckan och muttrade. Efter att ha läst ett inlägg på Facebook om att man inte skulle dammsuga vid vissa tidpunkter på dan, mitt i den värsta köldknäppen, fick hon dåligt samvete över att ha gjort precis det. Efter att ha googlat runt lite grann på nätet hittade hon istället en uppgift om hur mycket ström det drar att ha elektronik på standby, och stängde som gottgörelse därför av både tv och mottagare till parabolantennen med knappen och inte fjärrkontrollen.

Det blev för mycket för mottagaren som la av och stendog.
– Så nu har jag varit tvungen att köpa en ny mottagare för en tusenlapp, berättade hon lite surt och fortsatte till hur hon sedan installerat den nya manicken.
– Så nu har jag 400 kanaler! En del är porr och det behöver jag ju inte.
Eh. Nähä.
Vad svarar man liksom på det?!

Tablå-tv

Det blir ju en hel del tv just nu, så är det. Mitt bland all streaming envisas jag med att se Rapport som tablå-tv, 19.30 på SVT 1, inte play-tjänst. En sidoeffekt av det är att jag kan trilla in i oväntade program, före eller efter.
Oväntade är däremot inte per automatik uppskattade.
En kväll satt jag plötsligt framför Seniorsurfarna. Det tog knappt en minut innan jag kastade jag mig efter fjärrkontrollen i full panik. På riktigt, när blev det en allmän sanning att alla 70+ är totalt dumma i huvudet och i bästa fall bör bli tilltalade som vore de riktigt små barn?

Begränsat tålamod

Jag har mamma på tråden igen. Hon är föreningsaktiv och med aningen begränsat tålamod. Det är alltid en intressant kombination. Den här gången gäller det server och bredband i föreningslokalerna. Eller snarare bristen på det.
– Och vi måste ju ha en fungerande server! Så jag såg till att få papper från ordföranden och så åkte vi ut och köpte grejerna och installerade!
“Du är 77, 78, inte vet jag hur många år, du ska inte vara ut i affärer och handla!” snurrar det raskt i mitt huvud. Men sedan ser jag tv-klippet från Seniorsurfarna framför mig och backar i tankegångarna. Jag har en morsa som utan tvekan installerar både paraboler och servrar. Det är ändå lite coolt.

Läs fler krönikor här